DNA i-a trimis in judecata pe Aristotel Cancescu si pe deputatul Ion Dinita

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 17 decembrie 2014, 20:06 Dosare Anticoruptie


Ion Dinita si Aristotel Cancescu
Foto: Colaj foto
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis miercuri in judecata pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, si pe deputatul PC Ion Dinita, acuzati de o serie de infractiuni, printre care luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Cine sunt persoanele trimise in judecata si care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

Aristotel Cancescu, presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la data faptelor, in stare de arest preventiv, acuzat de:
  • - abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infractiuni),
  • - luare de mita,
  • - spalare a banilor, in forma continuata;
  • - trafic de influenta, 
  • - instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos.
Ion Dinita, deputat PC, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 
  • - complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infractiuni),
  • - dare de mita,
  • - spalare a banilor, in forma continuata.
Aurelia Popescu, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Cristian Cirica, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

COSTEA VIOREL, POPA MIRCEA CONSTANTIN si BOTOMAN IOAN, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

GHEORGHIES MARIA, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ISPAS RADU PETRU, administrator public al judetului Brasov, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 
  • - abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(3 infractiuni),
  • - instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
BAGIU GABRIEL, administrator al SC RAMB SISTEM SRL Brasov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 
  • - complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infractiuni),
  • - cumparare de influenta.
RUSU BOGDAN AURELIAN, director al SC CANARIS SRL, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.

SC CANARIS SRL, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriul citat intr-un comunicat DNA:

Obiectul dosarului il reprezinta fapte desfasurate in perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, fiind legate de activitatea inculpatilor Cancescu Adrian Aristotel, presedintele al Consiliului judetean Brasov si Ispas Radu Petru, administrator public al judetului Brasov, care si-au folosit functia publica de autoritate locala pentru interesele proprii si ale firmelor SC Gotic SA si SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau. Aceste doua firme 'de casa' detineau cvasi 'totalitatea contractelor derulate cu CJ Brasov, intrucat le erau acordate preferential, prin incredintare directa, ca urmare a dispozitiei inculpatului Cancescu Andrei Aristotel.

Concret, in perioada 2006 -2007, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica - licitatie deschisa, Consiliul Judetean Brasov, reprezentat de inculpatul Aristotel Cancescu, a incheiat doua contracte cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, declarata castigatoare a licitatiilor, reprezentata de inculpatul Dinita Ion, in calitate de director general.

Aceste contracte aveau ca obiect intretinerea, reparatia si salubrizarea drumurilor judetene (contractul de achizitii publice nr. 69/20.09.2007) si executia, finalizarea si intretinerea drumului Rupea - Racos (contractul de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006).

Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007 - privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov (intretinere si salubrizare in sezonul rece - deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara) a fost incheiat pe o perioada de 6 ani, avand o valoare totala de 9.724.823.3 lei cu TVA (8.180.523,78 lei plus TVA).

Desi in cuprinsul documentului nu erau prevazute modalitati concrete de modificare a pretului contractului de achizitie publica, acesta a fost modificat de cinci ori, in perioada 2008-2012.

Urmare a acestor majorari nelegale, valoarea totala a contractului a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, fata de valoarea initiala de 9.724.823,30 lei cu TVA, inregistrandu-se o crestere cu 1.046,29 %.

Actele aditionale au fost semnate de inculpatii Cancescu Aristotel Adrian, Cirica Emil, Aurelia Popescu si alte persoane, din partea Consiliului Judetean Brasov, iar din partea firmei Gotic SA de catre inculpatul Dinita Ion.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul celui de-al doilea contract, in valoare de 14.064.497,52 lei cu TVA, pretul acestuia fiind modificat prin trei acte aditionale, in perioada 2008-2010, semnate de inculpatii Cancescu Aristotel Adrian, Ispas Radu, Aurelia Popescu, Costea Viorel si alte persoane, iar din partea firmei Gotic SA de catre inculpatul Dinita Ion.

Actualizarea pretului s-a facut in urma unei intelegeri frauduloase intre inculpatii Dinita Ion si Cancescu Aristotel Adrian, fara a exista vreun temei de fapt sau de drept pentru aceasta, urmarindu-se doar ca primul sa obtina necuvenit o importanta suma de bani din fondurile publice.

De mentionat este faptul ca ultimul act aditional a fost incheiat in realitate dupa ce contractul expirase, iar apoi a fost antedatat.

Desi lucrarile au inceput efectiv abia in martie 2007, cu alta tehnologie decat cea prevazuta in documentatia achizitiei publice, au fost intocmite situatii de lucrari de catre constructorul SC GOTIC SA, care au fost apoi facturate de constructor si achitate de Consiliul Judetean Brasov la nivelul sumei de 1.012.612,16 lei cu organizare de santier si TVA.

Facturile au fost platite prin ordine de plata semnate de inculpatul Cancescu Aristotel, iar din inscrisurile depuse la dosar de Consiliul Judetean a rezultat ca la decontarea acestor sume de bani au stat situatii de lucrari si centralizatoarele lunare intocmite de executantul SC Gotic SA, semnate din partea acesteia de inculpata Gheorghies Maria. Totodata aceste documente au fost semnate de inculpatul Botoman Ioan in calitate de diriginte de santier, precum si de inculpatul Costea Viorel, in calitate de director al D.A.D.P. din cadrul CJ Brasov.

Aceste rapoarte atestau date neconforme realitatii, intrucat lucrarile mentionate nu fusesera realizate.
Imediat dupa atribuirea catre SC GOTIC SA a contractului de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006, au fost virate, cu titlu de servicii publicitate si reclama, in perioada in perioada ianuarie 2006 - decembrie 2007, importante sume de bani ce au totalizat 1.160.979 lei, catre SC CANARIS SRL, societate detinuta de Cancescu Aristotel Adrian.

Toate cele 26 de contracte de publicitate au fost semnate din partea SC CANARIS SRL de catre inculpatul Rusu Bogdan Aurelian, director al societatii.

In realitate, contractele susmentionate sunt fictive, nu au fost executate vreodata, scopul acestora fiind doar acela de a disimula adevarata natura a sumelor de bani virate de catre inculpatul Dinita Ion, respectiv foloase necuvenite date inculpatului Cancescu Aristotel, pentru ca acesta din urma sa ii atribuie contracte de achizitii publice, in calitatea sa de presedinte al CJ Brasov.

In perioada 2007 - 2008 intre Consiliul Judetean Brasov si SC Ramb Sistem SRL, administrata de inculpatul Bagiu Gabriel au fost incheiate contractele cu nr. 638/29.01.2007 pentru realizarea investitiei 'Reabilitare, amenajare refunctionalizare Complex de agrement Tampa', in valoare de 8.082.044,56 lei si 56/4266 in valoare de 1.739.762,10 lei privind realizarea investitiei 'Amenajare suprafete de joc - terenuri sportive la Liceul Andrei Saguna'.

Contractul cu nr. 638/29.01.2007, a fost semnat, din partea judetului Brasov, de inculpatul Cancescu Aristotel si de inculpata Popescu Aurelia,in calitate de director economic, inculpatul Emil Cirica, in calitate de director executiv DIUAT. Desi la punctul 20 din contract referitoare la 'ajustarea pretului contractului' s-a mentionat in mod expres ca 'nu se accepta actualizarea valorii contractului', acest document a fost suplimentat prin actul aditional nr. 2/12.06.2008 cu inca 5.577.621,90 lei.

Consiliul Judetean Brasov, prin inculpatii Cancescu Aristotel Adrian si Ispas Radu, impreuna cu inculpatul Cirica Emil si inculpatul Popa Mircea in calitate de diriginte de santier, au validat si au efectuat, in executarea celor doua contracte, plati nejustificate in valoare cumulata de 664.180,54 lei (263.857,93 lei pentru primul contract si 400.322,61 lei pentru cel de-al doilea).

Platile sunt apreciate ca nejustificate, intrucat in ofertele depuse pentru ambele contracte grosimea stratului de cauciuc tip tartan folosit pentru terenurile de sport care trebuiau amenajate era de 10 mm, insa in realitate a fost folosit un strat de 4,5 mm, dar cu un strat mai gros de material adeziv.

Decontul a fost facut si apoi platit pentru pretul echivalent unui material cu o grosime de 10 mm, iar cu ocazia controlului, constatandu-se aceste deficiente, s-au prezentat documente ce atestau modificarea solutiei tehnice, emise de inculpatul Bagiu Gabriel.

In continuare, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in incercarea de a evita angajarea raspunderii personale pentru prejudiciile cauzate prin aceste contracte de achizitii publice, i-a pretins inculpatului Bagiu Gabriel sa restituie suma de bani obtinuta nelegal prin cele doua contracte derulate de Ramb Sistem SRL (664.180,54 lei), promitandu-i in schimb ca isi va folosi influenta reala pe care o are asupra comisiei de licitatie, pentru a-i determina pe membrii acesteia sa atribuie contractul de achizitii publice vizand renovarea Spitalului Judetean de Urgenta Brasov firmei Ramb Sistem SRL (lucrare in valoare de aproximativ 20 de milioane lei).

Desi in urma organizarii licitatiei a fost desemnata o alta firma castigatoare, inculpatul Cancescu Aristotel, in intelegere cu inculpatul Ispas Radu Petru, a solicitat expres persoanelor din subordinea sa ca aceasta licitatie sa fie adjudecata de SC RAMB SISTEM SRL.

Ca urmare a solicitarii inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, membrii comisiei, desi finalizasera procedura, nu au mai inaintat raportul pentru aprobare.

Mai mult, comisia s-a intrunit din nou si a renuntat la raport, cautand solutii pentru invalidarea procedurii si declararea castigatoare a firmei Ramb Sistem SRL, desi aceasta nu indeplinea conditiile de participare, iar oferta de pret era, conform celor specificate chiar de comisie, prea mica in raport cu solutia tehnica, conforma, propusa de cealalta firma, pentru a putea fi considerata reala.

Desi declarasera anterior un castigator al licitatiei, de frica pierderii locului de munca, la presiunile exercitate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, prin intermediul inculpatului Ispas Radu, membrii comisiei au fost de acord cu solutia propusa si, incalcandu-si atributiile de serviciu, urmau sa anuleze licitatia legal desfasurata si deja finalizata, sa declare neconforme ofertele, iar apoi sa reia procedura, urmand ca prin negociere directa sa fie declarata castigatoare firma Ramb Sitem SRL.

O astfel de situatie nu a mai avut loc, planul infractional fiind intrerupt prin interventia organelor judiciare.
Unitatea Administrativa Teritoriala Judetul Brasov a comunicat faptul ca se constituie parte civila in procesul penal, urmand ca ulterior, in termenul legal, sa indice natura si intinderea pretentiilor.

In cauza, procurorii au dispus:

1. 
- instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare deschise de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian la mai multe unitati bancare, fiind identificate si poprite urmatoarele sume de bani: 6305,78 lei, 439.449,28 euro, 127.332 USD si titluri de stat in valoare de 2.926.455,2 lei,
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 62 de parti sociale reprezentand 100% din capitalul social al SC CANARIS SRL Brasov, apartinand inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 21 actiuni la societati de investitii financiare (SIF), apartinand inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai a 4 bunuri imobile, ce apartin inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.

2.
- instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare apartinand inculpatului Dinita Ion deschise la doua unitati bancare, respectiv sumele de 6.426,86 GBP si 12.576 lei.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 179.367 actiuni reprezentand 99,8 % din capitalul social al SC GOTIC SA Brasov, asupra celor 12 parti sociale reprezentand 60% din capitalul social al unei societati comerciale si asupra celor 900 actiuni reprezentand 3% din capitalul social al unei alte firme apartinand inculpatului Dinita Ion.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra 2182 actiuni societati de investitii financiare (SIF) apartinand inculpatului Dinita Ion.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 26 bunuri imobile, ce apartin inculpatului Dinita Ion.

3.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 90 parti sociale reprezentand 45% din capitalul social al unei societati comerciale, asupra celor 50 parti sociale reprezentand 50% din capitalul social al unei alte firme si asupra celor 33 parti sociale reprezentand 33% din capitalul social al SC RAMB CONSTRUCT GmbH SRL Bucuresti, apartinand inculpatului Bagiu Gabriel.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 31.400 lei, 5105 euro si 4603 USD apartinand inculpatului Bagiu Gabriel, ridicate de la acesta cu ocazia perchezitiei domiciliare.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 4091 actiuni societati de investitii financiare (SIF) apartinand inculpatului Bagiu Gabriel.

4.
- instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 10 bunuri imobile ce apartin SC CANARIS SRL Brasov:

Fata de suspectii Stanescu Lucica, Stefaniuc Ioan si Radulea Andreea procurorii au dispus solutia clasarii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu urmatoarele propuneri:
- de a se mentine masura arestului preventiv a inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, incepand cu data de 24.12.2014,
- de a se lua masura controlului judiciar fata de inculpatii Ispas Radu Petru, Gheorghies Maria, Cirica Cristian Emil, Costea Viorel, Botoman Ioan, Popa Mircea Constantin si Popescu Aurelia,
- de a se mentine masurile asiguratorii luate pe parcursul urmaririi penale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1998 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Mda asta demonstreaza faptul ca (Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:35)

    Ceauceau [utilizator]

    'filosoful' Cancescu Aristotel nu stia ca numai un om fara scrupule are impresia ca trebuie sa fie prieten cu oricine se intalneste pe drumul Consiliului Judetean .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by