Vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat printr-un comunicat de presa ca, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani privind grupul Mediafax, a fost pusa in miscare actiunea penala fata de inculpatii:
- SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani;
- COZAC DANIELA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala;
- GRIGORUTA ROXANA DORINA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani;
- DINU SORIN NICOLAE (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani;
- CHIS GHEORGHE DRAGOS (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.
Pentru ultimii trei a fost propusa arestarea preventiva pentru o perioada de 30 de zile. Comunicatul citeaza referatul cu propunere de arestare, aratand intre altele:
- Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale MEDIAFAX GRUP SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei. In acest context, societatea comerciala mentionata, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.
- In acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.
- Din probele administrate pana la acest moment, a rezultat ca reprezentantii de drept ai societatilor comerciale fantoma nu au exercitat in fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de catre inculpatii Grigoruta Roxana, Cozac Dana si Dinu Sorin, persoane cu functii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, acestia erau cei care dispuneau emiterea facturilor in numele societatilor fantoma, indicand sumele ce trebuiau facturate, platile catre colaboratorii societatilor respective (deja angajati cu contract individual de munca la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societati din grup), coordonand, totodata, activitatea persoanei desemnata de catre acestia pentru a se ocupa de organizarea contabilitatii societatilor fantoma.
Cum arata schema infractionala invocata de procurori in dosarul grupului media detinut de Adrian Sarbu, potrivit referatului consultat de HotNews.ro:
- Procurorii au identificat mai multor societati financiare infiintate pe numele unor persoane fara legatura cu domeniul media si care erau folosite, in fapt, de angajati ai Mediafax Group. Procurorii spun ca pentru identificarea unor astfel de firme se apela la avocatul Chis Dragos si la Sorin Dinu, directorul financiar Mediafax. Procurorii au identificat si societati apartinand unor angajati la firmele din grupul Mediafax, care erau schimbate periodic cu altele noi, anagajatii respectivi, avand cunostinte in domeniul media, putand sa pastree aparenta de legalitate in cazul unor verificari.
- Angajatii de la resurse umane ii determinau pe angajatii beneficiari de drepturi de autor sa semneze contracte de cesiune a drepturilor de autor cu aceste societati, fara negocieri prealabile.
- Firmele terte - S.C. DIGITAL AGE INVESTMENT S.R.L., S.C. PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT S.R.L., S.C. EASTFIELD PROD S.R.L.; PERSONA HUMAN RESORCES S.R.L., RETAIL EUROPE CONSULT S.R.L - facturau sume cu TVA catre societatile Mediafax Grup S.A., Mediafax S.A. si Apropo Media SRL. Datoriile acestora din urma la bugetul de stat erau astfel transferate, prin operatiuni comerciale fictive, catre respectivele societati. Cele trei companii ale Mediafax nu mai plateau facturile, iar companiile respective invocau lipsa banilor pentru a nu mai achita sumele catre bugetul de stat, intrau in insolventa si erau radiate.
- Potrivit procurorilor, intentia de fraudare a TVA si a impozitelor cu munca rezulta din faptul ca Mediafax Grup SA, Mediafax SA si Apropo Media achitau sumele de drepturi de autor catre titularii acestora direct in conturile lor bancare, iar astfel era evitata proprirea banilor respectivi in conturile societatilor datornice.
- Debitele aferente facturilor emise de doua dintre firmele folosite astfel erau stinse, initial, prin plati directe in conturile bancare ale acestora, apoi prin plati direct pe cardurile salariatilor, iar in final, prin plati facute catre terte alte societati - S.C. BENTOS 1 TOP IMEX SRL, CAPITAL 1 AGENT COM SRL, CAPITAL UNO EQUITY SRL, DEVELOPMENT 1 TOTAL GROWTH SRL, FIRST EQUITY AGENT SRL, QUARTZ TOTAL POINT SRL, RAZOR 2 TOTAL SRL, RECOVERY 1 AGENT COM SRL. In acestea din urma, asociat si administrator apare o persoana stiuta de inculpatul Chis Dragos si care locuieste intr-un imobil aflat in proprietatea acestuia.
- Procurorii contesta apararea a trei dintre inculpati in acest dosar - Roxana Grigoruta, Dana Cozac si Orlando Nicoara - potrivit careia aceste contracte de cesiune a drepturilor de autor e o modalitate de optimizare fiscala pentru Mediafax Grup, Mediafax si Apropo Media. Potrivit procurorilor, societatile interpuse aveau drept scop sa acumuleze datorii in cascada, ceea ce conducea la incapacitatea de plata, iar ele nu mai puteau sa plateasca taxe si impozite.
- Prejudiciul total retinut in urma relatiilor comerciale dintre Apropo Media SRL si firmele Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL si Eastfield Prod SRL: 715.602 lei
- Prejudiciul total retinut in urma relatiilor comerciale dintre Mediafax Grup SA si Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL, Eastfield Prod SRL, Persona Human Resources SRL, Retail Europe Consult SRL: 16.094.362 lei
- Prejudiciul total produs bugetului de stat ca relatiilor evidentiate in actele contabile ale Mediafax Grup si Apropo Media cu firmele Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL, Eastfield Prod SRL, persona Human Resources SRL, Retail Europe Consult SRL, care potrivit procurorilor reprezinta operatiuni fictive: 16.809.964 lei.