Parchetul general: in dosarul Mediafax a fost declansata actiunea penala fata de patru persoane plus Mediafax Grup. Cum arata schema infractionala acuzata de procurori in cazul de evaziune fiscala si spalare de bani

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 12 decembrie 2014, 17:48 Dosare Anticoruptie


Grupul Mediafax folosea terte firme pentru plata partiala a angajatilor pe drepturi de autor, insa acele firme aveau rolul de a acumula datorii in cascada, ajungand in incapacitatea sa plateasca taxe si impozite, arata referatul procurorilor prin care s-a cerut, vineri, arestarea preventiva a trei inculpati retinuti joi in acest caz - Grigoruta Roxana Dorina, Dinu Sorin si Chis Dragos.

Vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat printr-un comunicat de presa ca, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani privind grupul Mediafax, a fost pusa in miscare actiunea penala fata de inculpatii:
  • SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani;
  • COZAC DANIELA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala;
  • GRIGORUTA ROXANA DORINA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani;
  • DINU SORIN NICOLAE (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani;
  • CHIS GHEORGHE DRAGOS (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Pentru ultimii trei a fost propusa arestarea preventiva pentru o perioada de 30 de zile. Comunicatul citeaza referatul cu propunere de arestare, aratand intre altele:
  • Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale MEDIAFAX GRUP SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei. In acest context, societatea comerciala mentionata, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.
  • In acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.
  • Din probele administrate pana la acest moment, a rezultat ca reprezentantii de drept ai societatilor comerciale fantoma nu au exercitat in fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de catre inculpatii Grigoruta Roxana, Cozac Dana si Dinu Sorin, persoane cu functii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, acestia erau cei care dispuneau emiterea facturilor in numele societatilor fantoma, indicand sumele ce trebuiau facturate, platile catre colaboratorii societatilor respective (deja angajati cu contract individual de munca la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societati din grup), coordonand, totodata, activitatea persoanei desemnata de catre acestia pentru a se ocupa de organizarea contabilitatii societatilor fantoma.
Comunicatul de presa complet - aici
 

Cum arata schema infractionala invocata de procurori in dosarul grupului media detinut de Adrian Sarbu, potrivit referatului consultat de HotNews.ro:
  • Procurorii au identificat mai multor societati financiare infiintate pe numele unor persoane fara legatura cu domeniul media si care erau folosite, in fapt, de angajati ai Mediafax Group. Procurorii spun ca pentru identificarea unor astfel de firme se apela la avocatul Chis Dragos si la Sorin Dinu, directorul financiar Mediafax. Procurorii au identificat si societati apartinand unor angajati la firmele din grupul Mediafax, care erau schimbate periodic cu altele noi, anagajatii respectivi, avand cunostinte in domeniul media, putand sa pastree aparenta de legalitate in cazul unor verificari.
  • Angajatii de la resurse umane ii determinau pe angajatii beneficiari de drepturi de autor sa semneze contracte de cesiune a drepturilor de autor cu aceste societati, fara negocieri prealabile.
  • Firmele terte - S.C. DIGITAL AGE INVESTMENT S.R.L., S.C. PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT S.R.L., S.C. EASTFIELD PROD S.R.L.; PERSONA HUMAN RESORCES S.R.L., RETAIL EUROPE CONSULT S.R.L - facturau sume cu TVA catre societatile Mediafax Grup S.A., Mediafax S.A. si Apropo Media SRL. Datoriile acestora din urma la bugetul de stat erau astfel transferate, prin operatiuni comerciale fictive, catre respectivele societati. Cele trei companii ale Mediafax nu mai plateau facturile, iar companiile respective invocau lipsa banilor pentru a nu mai achita sumele catre bugetul de stat, intrau in insolventa si erau radiate.
  • Potrivit procurorilor, intentia de fraudare a TVA si a impozitelor cu munca rezulta din faptul ca Mediafax Grup SA, Mediafax SA si Apropo Media achitau sumele de drepturi de autor catre titularii acestora direct in conturile lor bancare, iar astfel era evitata proprirea banilor respectivi in conturile societatilor datornice.
  • Debitele aferente facturilor emise de doua dintre firmele folosite astfel erau stinse, initial, prin plati directe in conturile bancare ale acestora, apoi prin plati direct pe cardurile salariatilor, iar in final, prin plati facute catre terte alte societati - S.C. BENTOS 1 TOP IMEX SRL, CAPITAL 1 AGENT COM SRL, CAPITAL UNO EQUITY SRL, DEVELOPMENT 1 TOTAL GROWTH SRL, FIRST  EQUITY  AGENT SRL, QUARTZ TOTAL POINT SRL, RAZOR  2 TOTAL SRL, RECOVERY 1 AGENT COM SRL. In acestea din urma, asociat si administrator apare o persoana stiuta de inculpatul Chis Dragos si care locuieste intr-un imobil aflat in proprietatea acestuia.
  • Procurorii contesta apararea a trei dintre inculpati in acest dosar - Roxana Grigoruta, Dana Cozac si Orlando Nicoara - potrivit careia aceste contracte de cesiune a drepturilor de autor e o modalitate de optimizare fiscala pentru Mediafax Grup, Mediafax si Apropo Media. Potrivit procurorilor, societatile interpuse aveau drept scop sa acumuleze datorii in cascada, ceea ce conducea la incapacitatea de plata, iar ele nu mai puteau sa plateasca taxe si impozite.
  • Prejudiciul total retinut in urma relatiilor comerciale dintre Apropo Media SRL si firmele Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL si Eastfield Prod SRL: 715.602 lei
  • Prejudiciul total retinut in urma relatiilor comerciale dintre Mediafax Grup SA si Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL, Eastfield Prod SRL, Persona Human Resources SRL, Retail Europe Consult SRL: 16.094.362 lei
  • Prejudiciul total produs bugetului de stat ca relatiilor evidentiate in actele contabile ale Mediafax Grup si Apropo Media cu firmele Productiv Complet Management SRL, Digital Age Investment SRL, Eastfield Prod SRL, persona Human Resources SRL, Retail Europe Consult SRL, care potrivit procurorilor reprezinta operatiuni fictive: 16.809.964 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10906 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    se cam strange latul... (Vineri, 12 decembrie 2014, 19:11)

    Thomas_chase_Jerald [utilizator]

    ... iar Adrian Sarbu, daca vrea sa nu ajunga sa joace popa prostu' cu Varanul in celula la Rahova, ar trebui sa-si ia de urgenta o viza de rezident si sa se mute pe un atol din sudul Pacificului.
  • +3 (3 voturi)    
    Urmeaza Intact si Romania TV? (Sâmbătă, 13 decembrie 2014, 14:52)

    vali47 [utilizator]

    Sper sa nu ne creada prosti si sa nu vedem ca Intact(antene)si Romaniatv care practica aceiasi metoda de evaziune,sunt ocolite de onor justitia romana.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by