Judecatorul Ordog, propus la arestare dupa ce deputatul PSD Ioan Adam a povestit cum i-a dat mita 10.000 de euro - surse

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:24 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au propus arestarea preventiva a judecatorului Lorand Ordog, in dosarul retrocedarii de paduri, dupa ce Ioan Adam le-a relatat acestora in detaliu modul in care i-a dat magistratului mita de 10.000 de euro, precum si conventia legata de acesti bani, sustin surse judiciare citate de agentia Mediafax.

Deputatul Ioan Adam, arestat preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale alaturi de Viorel si Andrei Hrebenciuc, a dat o declaratie la DNA in care a povestit in detaliu cum i-a dat mita judecatorului Lorand Ordog, unul dintre cei care a luat decizia de restituire a peste 40.000 de hectare de padure lui Paltin Sturdza.

Surse judiciare, care citeaza documente ale anchetatorilor DNA, au precizat ca una dintre probele ce au stat la baza propunerii de arestare a lui Ordog este o declaratie amanuntita data de deputatul Ioan Adam, aflat si el in arest preventiv.

In declaratia data anchetatorilor DNA de la Brasov, spun sursele citate, Adam a relatat cum si de ce i-a dat mita magistratului. "Din declaratia inculpatului Adam Ioan a reiesit ca in luna iunie 2010 a purtat o discutie cu judecatorul Ordog Lorand Andras, ocazie cu care acesta din urma i-a spus ca intentioneaza sa respinga recursul formulat de catre Paltin Gheorghe Sturdza impotriva sentintei judecatoriei Sf. Gheorghe prin care se respinsese ca tardiva cererea de revizuire. In aceste conditii, Adam Ioan s-a ᅡalarmatᅡ si dupa o perioada foarte scurta de timp, i-a dat lui Lorand Ordog suma de 10.000 de euro pentru a obtine o solutie favorabila, respectiv pentru a se admite recursul declarat in numele lui Paltin Gheorghe Sturdza", se arata in documentele anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Din declaratia lui Adam Ioan a rezultat, conform acelorasi surse, ca "in momentul primirii sumei de 10.000 de euro, in luna iunie 2010, judecatorul Ordog Lorand Andras i-a dat de inteles ca se vor intelege si cand se va solutiona fondul cauzei respective deoarece ᅡtot la noi se intoarceᅡ, completul C8 fiind singurul complet de fond funciar din cadrul Tribunalului Covasna (¬)¬.

Judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, va sta in arest in arest la domiciliu, potrivit unei deciziii luate marti de instanta suprema.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Brasov ceruse arestarea preventiva a judecatorului, insa solicitarea a fost respinsa, instanta stabilit ca magistratul sa fie cercetat in arest la domiciliu.

Decizia instantei supreme nu este definitiva si poate fi contestata tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Procurorii anticoruptie au cerut arestarea preventiva a lui Lorand Andras Ordog avand indicii ca acesta a luat mita de la Ioan Adam, arestat in aceeasi cauza.

DNA il acuza pe Lorand Andras Ordog de abuz in serviciu si luare de mita, anchetatorii considerand ca magistratul trebuie cercetat in continuare in stare de arest.

Conform referatului cu propunere de arestare, in iunie 2010, Lorand Andras Ordog, in calitate de judecator, a primit de la Ioan Adam, avocat in respectiva cauza, 10.000 de euro, pentru a da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, respectiv lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.

Dupa ce a primit banii, Ordog, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.

Ulterior, in martie 2012, Lorand Andras Ordog i-a mai cerut lui Ioan Adam, avocat intr-un dosar aflat pe masa magistratului, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, adica tot lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost ceruti tot in biroul judecatorului, iar Ioan Adam a promis ca-i va da aceasta suma.

"Dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior. Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt", sustine DNA.

Astfel, prin masura luata de cei trei magistrati, Romsilva ar fi fost prejudiciata cu aproape 304 milioane de euro, ceea ce reprezinta contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 4 decembrie, solicitarea luarii masurii arestarii preventive/a arestului la domiciliu, a judecatorului.

Judecatorul Lorand Andras Ordog, alaturi de magistratul Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, era, pana marti, cercetat in libertate in dosarul retrocedarilor ilegale de ternuri forestiere, dupa ce un complet de la ICCJ a ridicat, in 31 octombrie, masura controlului judiciar.

In acest dosar, pana la acest moment, au fost arestati Viorel si Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, precum si deputatul PSD Ioan Adam.

Procurorii DNA sustin ca, in aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit anchetatorilor, incepand din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, a constituit si coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane, ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si vanzarea rapida a terenului forestier in suprafata de 43.227 de hectare, dobandit prin hotararea judecatoreasca din 2012 de la Tribunalul Covasna.

In acest sens, in aprilie 2013, Hrebenciuc si Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam si lui Paltin Sturdza ca-i va determina pe functionarii publici care trebuiau sa il puna in posesie pe Sturdza si sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare - printre care Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, Comisiile locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava si Romsilva - sa urgenteze indeplinirea actelor sau sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau. Hrebenciuc si Bengescu ar fi acceptat sa primeasca de la cei doi, in schimbul interventiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.

Hrebenciuc mai este acuzat ca, incepand din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sirbu sa-i transmita "mesaje obligatorii" directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, membru in acelasi partid, in legatura cu modul in care Romsilva trebuia sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de padure.

In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3095 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ADAM omu' valoare (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:58)

    MihneaR [utilizator]

    a inceput sa toarne tot. Nu spun ca nu e bine asa, dar va dati seama ce jigodie de om este !!!
    • 0 (0 voturi)    
      las cai bine (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:23)

      mavi [utilizator] i-a raspuns lui MihneaR

      sai dea in gat pe toti. da banii tata, sa le ia banii, e buna si piuscacria da sa le ia banii ca acolo e nenorocirea
  • 0 (0 voturi)    
    ba baieti (Joi, 11 decembrie 2014, 3:12)

    stupidu [utilizator]

    deci Ordog le da la baietii destepti paduri in valoare de 300 milioane de EUR si el primeste 60.000 de EUR?? sa fim seriosi :) Adam sigur nu zice care a fost suma reala.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by