Primarul din orasul Baia Sprie, acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 11:43 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa in cazul primarului orasului Baia Sprie, judetul Maramures, potrivit unui comunicat al institutiei. Potrivit ANI, primarul Dorin Vasile Pasca si-a angajat fratele in cadrul primariei. De asemenea, ANI a mai constatat existenta conflictului de interese si in cazul unui fost consilier local din Brasov si a unui fost consilier local din Salont.

In cazul primarului din Baia Sprie, judetul Maramures, inspectorii de integritate sustin ca "In calitate de primar a semnat atat documentele prin care fratele sau a fost angajat in cadrul Primariei orasului Baia Sprie (contractul individual de munca si actul aditional la contractul de munca), cat si dispozitia de incetare a contractului individual de munca al acestuia".

In cazul lui Vasile Kraisa, fost Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Brasov, "in perioada exercitarii mandatului de consilier local (20 iunie 2008 - 30 mai 2014), a participat la deliberarea si adoptarea hotararilor Consiliului Local al Municipiului Brasov privind aprobarea incheierii unor contracte de asociere (in vederea realizarii programului de dezvoltare comunitara), incheiate intre  Primaria Municipiului Brasov si societatea comerciala in cadrul careia acesta a detinut functia de administrator. Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de  270.000 Lei", potrivit ANI.

In cazul unui fost consilier local in cadrul Consiliului Local Solont (mandatul 2008 - 2012), Viorel Ilas, "in perioada detinerii calitatii de consilier local, desi avea un interes personal in problema supusa dezbaterilor, a participat la sedinta C.L. Solont din data de 27 aprilie 2010, exprimandu-si votul in mod favorabil, atat pentru aprobarea  proiectului de hotarare, cat si pentru adoptarea Hotararii C.L. 16/27.04.2010 privind concesionarea suprafetei totale de 350 ha, pasune, situata in extravilanul comunei Solont, in vederea folosintei si executarii serviciilor de intretinere a acesteia de catre crescatorii de animale. In baza H.C.L. adoptate, s-a incheiat un contract de concesiune intre C.L. Solont si Asociatia Crescatorilor de Taurine Solont, in cadrul careia ILAS VIOREL detine calitatea de membru fondator si vicepresedinte", sustin inspectorii ANI.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. KRAILA VASILE nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare", informeaza ANI.
 
 
Potrivit ANI, persoanele mentionate au incalcat urmatoarele prevederi legale:
 
-        art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit carora "Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local" ;
 
-       art. 75, lit. a) si f) din Legea nr. 393/2004, potrivit carora "Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:  [...] sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv [...] ; o asociatie sau fundatie din care fac parte";
 
-         dispozitiile art. 77, alin. (1) si (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit carora "[...] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii; In situatiile prevazute la alin. 1, consilierii locali [...] sunt obligati sa anunte la inceputul dezbaterilor interesul personal pe care il au in problema respectiva".
 
 "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese [...] constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]".

"Persoana [...] fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese [...] este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica  [...]  pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1084 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by