Inalta Curte: Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest preventiv inca 30 de zile

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 22:12 Dosare Anticoruptie


Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, vor ramane in arest preventiv pentru inca 30 de zile, a decis, marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza Mediafax. Instanta Suprema a admis propunerea procurorilor DNA. Decizia nu este definitiva, ea poate fi contestata la aceeasi instanta.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati la 29 octombrie, in dosarul licentelor Microsoft, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Totodata, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1393 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 noiembrie 2014, 23:37)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Cazare (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 0:42)

    miohaiham [utilizator]

    Prelungita
  • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 1:01)

    rocknum [utilizator]

    Ole! Cocoșelu cotcodacește de zor la bahaus :)))
  • 0 (0 voturi)    
    Si va mai plangeti ca e rau in Romania (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:22)

    John M. [utilizator]

    Cred ca orice natiune si-ar dori sa traiasca intr-o tara unde viata bate filmul in fiecare zi si nu te plictisesti niciodata. In coloana din dreapta uitati-va la Sorin Apostu, omul care "nu se dadea jos din pat pentru 50,000 de euro". Acum se da jos din pat de trei ori pe zi pentru un castron de terci la Gherla. Unde mai gasesti asemenea spectacol al vietii?!
    "Romania- love it, or leave it"


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by