Fosta sefa ANRP, Crinuta Dumitrean, arestata preventiv pentru 30 de zile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 15:48 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Crinuta Dumitrean, a primit, marti, mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, Oana Vasilescu, fost vicepresedinte ANRP, va fi cercetata sub control judiciar. Crinuta Dumitrean a fost pusa sub acuzare pentru abuz in serviciu in dosarul in care a fost arestata si Alina Bica, fost procuror-sef al DIICOT.

Crinuta Dumitrean a fost retinuta luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii DNA. Fostul presedinte al Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor a fost adus cu mandat, luni dupa-amiaza, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde Crinuta Dumitrean a fost audiata timp de mai multe ore. Ea a parasit sediul DNA in jurul orei 21:45, fiind dusa in arestul Politiei Capitalei.

Intr-un comunicat difuzat luni seara, DNA informa ca procurorii anticoruptie au dispus "punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatei Dumitrean Crinuta-Nicoleta, la data faptelor presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infractiunea abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

Potrivit comunicatului DNA, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

"La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuta-Nicoleta, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, a aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, situat in Bucuresti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expert, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului."


In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, a mai precizat DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7351 vizualizari

  • +11 (23 voturi)    
    cum e corect (Marţi, 25 noiembrie 2014, 15:45)

    Mazeta [utilizator]

    Ce știa Becali de acum 2 ani și jumătate, iar DNA a aflat abia acum:

    https://www.youtube.com/watch?v=Xp5c7p7wJVE&feature=youtu.be
    • +4 (4 voturi)    
      interesant, nu văzusem (Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:51)

      Soarele [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      +1
    • +3 (3 voturi)    
      Totusi (Marţi, 25 noiembrie 2014, 17:10)

      maxi rodrigues [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      De la vorba la fapta e cale lunga, zic eu. Nu cred ca DNA a aflat acum, insa pentru ca sa probezi ceea ce acuzi si sa trimiti in instanta pe cineva, ai nevoie de dovezi clare, nu doar vorbele cuiva.
      Ti-am dat plus, totusi, pentru diseminarea informatiei :)
    • +3 (3 voturi)    
      Haha !! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:05)

      _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Nu stiam de inregistrarea asta cu Becali. Mi se pare excelenta, acum !!! :))) Nu inteleg de ce ati dat dislike comentariului lui Mazeta. Stiu ca de multe ori el e un fel de Gigi Contra si arunca "fumigene" (motiv pentru care primeste constat dislikeuri), dar linkul pus de el mi se foarte util. De retinut ca inregistrarea cu Becali e din iulie 2012 !
    • +3 (3 voturi)    
      Deci Olteanu a sacrificat pionul (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:11)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      cu speranţa să salveze regele. O mai avea mulţi pioni sau a rămas în pielea goală?
  • +6 (14 voturi)    
    EU (Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:01)

    kronk [utilizator]

    Dar udrutza posetutza cind urmeza?Sa avem tot peep showul complet.
  • +11 (11 voturi)    
    Fetele (Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:15)

    RaduPop1 [utilizator]

    Cum Dumnezeu au putut sa ajunga in posturi atat de importante aceste pipite ????Imi amintesc de o statistica din anii '80 ,in revista L'Express in care se mentiona ca posturile de conducere din sistemul financiar si juridic trebuiesc ocupate numai de persoane care au experienta si a caror varsta este de peste 50 de ani.Acum imi dau seama ca aceasta cutuma ar trebui respectata.
    • +3 (3 voturi)    
      Stai calm (Marţi, 25 noiembrie 2014, 17:44)

      Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui RaduPop1

      fetele sunt numai de show, nu au nimic cu administratia. Exact ca cele de la F1.

      Cine stie daca au primit si ele ceva. Au dat cu semnatura pentru altii. Asta ii viata.

      Problema ii ca acei altii stau bine mersi la adapost.

      Problema ii ca ANAF nu se sinchiseste deloc sa recupereze pagubele.

      Problema ii ca tara este furata mai departe.
  • +4 (4 voturi)    
    in curand (Marţi, 25 noiembrie 2014, 17:15)

    dvision [utilizator]

    Miss Rahova
  • +5 (7 voturi)    
    pacat (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:11)

    Cata79 [utilizator]

    ca asa bunaciune se pregateste de parnaie
    :))))
  • +7 (7 voturi)    
    gunoaie (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:38)

    csergiu [utilizator]

    Nemernicii astia si-a batut joc de munca de-o viata a unor oameni.I-au plimbat ani de zile dupa acte doveditoare,au fost umiliti doar cu scopul de a ceda si a vinde drepturile lor la preturi de nimic unor jigodii de oameni.Chestie bine gandita de gandacii astia.
    Strabunicul meu care a fost trimis la canal si la putin timp dupa s-a stins,Bunica s-a dus si ea.Mama e la fel fara nici o speranta ca va putea dobandi ceva din casa unde a copilarit mama ei si acum stau ceva securisti pensionari.Eu unul am renuntat la gandul ca vom mai vedea ceva vreodata insa vreau sa ii vad pe nemernicii astia putrezind in puscarie.
    • 0 (0 voturi)    
      Macar atit (Marţi, 25 noiembrie 2014, 23:53)

      geag [utilizator] i-a raspuns lui csergiu

      Nu te da batut ! Doar daca renunti poti fi invins.Din toata inima :SUCCES!
  • +3 (3 voturi)    
    CUCURUCUCU ,PALOMAAAAAAAAA !!!! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:53)

    andreesanu [utilizator]

    Cei de haram de haram se duce !!!.
    Cind unul munceste o viata si plateste impozite si taxe
    ajunge sa nu aiba ce minca la batrinete !!!.
    Toti pierde vara,far experienta,fara habar ajung in functii doar prin relatii prin dedesubturi in functii care n-au visat !!!.Relatiile mai mult sau mai putin curate conditionate sa joace cum i se cinta !!!.
    Loaze,panarame,derbedei si fufe peste noapte mari oameni de "stat degeaba",de invirtit hirtii doar pentru capatuieli.
    Cum ulciorul nu merge la infinit la izvor intr-o zi crapa din te mir ce cauza,uite asa si mindra noastra de Bistrita. Ce-a cautat a gasit ,n-o mai scarpinati sub coada degeaba.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by