O noua amanare, a 15-a, in procesul deputatului UDMR Marko Attila

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 23:08 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Ploiesti, unde luni a avut loc un nou termen in procesul in care deputatul UDMR Marko Attila Gabor este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile, a amanat din nou judecarea cauzei, acordand, pentru a 15-a oara, un nou termen de judecata, scrie Mediafax.

Luni, la Curtea de Apel Ploiesti a avut loc un nou termen, al cincisprezecelea, in procesul in care deputatul UDMR Marko Attila Gabor este trimis in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fapta pe care ar fi comis-o in perioada in care detinea functia de secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice si pentru care a fost condamnat in iunie 2012 la trei ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, instanta de fond in acest dosar instrumentat de DNA.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru miercuri, 26 noiembrie, decizia de amanare a judecarii cauzei fiind luata "pentru studierea actelor din dosar", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Curtii de Apel Ploiesti.

Luna aceasta se implinesc doi ani de cand dosarul a intrat pe rolul Curtii de Apel Ploiesti, timp in care aceasta instanta si-a declinat competenta catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in ianuarie 2013, pentru ca ulterior, in octombrie 2013, instanta suprema sa trimita cauza inapoi la Curtea de Apel Ploiesti.

Deputatul Marko Attila este acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar in care a fost arestata preventiv sefa DIICOT Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea parlamentarului, iar luni deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, anunta ca BP va fi convocat "imediat" ce va fi primita cererea DNA privind ridicarea imunitatii deputatului Marko Attila, precizand ca aceasta cerere nu a fost inca trimisa la Camera.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), care era compusa la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Ionut Diacomatu si alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, incalcand prevederilor legale privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

Dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Ploiesti este instrumentat de DNA Brasov, a fost trimis la instanta de judecata in decembrie 2010 si face referire la fapte datand din anul 2002, perioada in care actualul parlamentar detinea functia de secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice.


Marko Attila-Gabor a fost condamnat, in data de 28 iunie 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, care l-a gasit vinovat de comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. In acelasi dosar au fost, de asemenea, condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Procurorii au stabilit ca, in anul 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Conform sentintei pronuntate de Judecatoria Buzau si publicate pe portalul instantelor de judecata "partea vatamata Municipiul Sfantul Gheorghe nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























653 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by