VIDEO Fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, retinuta pentru 24 de ore de procurorii DNA

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 21:49 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Crinuta Dumitrean, fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a fost retinuta luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, ea fiind cercetata pentru abuz in serviciu, in acelasi dosar in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica este arestata preventiv.

Fosta sefa ANRP a fost adusa cu mandat, luni dupa-amiaza, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost audiata timp de mai multe ore. Ea a parasit sediul DNA in jurul orei 21.45, fiind dusa in arestul Politiei Capitalei.

Dumitrean va fi prezentata, marti, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Intr-un comunicat difuzat luni seara, DNA informeaza ca procurorii anticoruptie au dispus "punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatei Dumitrean Crinuta-Nicoleta, la data faptelor presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infractiunea abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

Potrivit comunicatului DNA, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
  • "La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuta-Nicoleta, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, a aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, situat in Bucuresti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
  • Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.
  • Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expert, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului."

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, precizeaza DNA.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3121 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Petitie ANRP (Marţi, 25 noiembrie 2014, 9:57)

    CristianCojocaru [utilizator]

    http://www.petitieonline.com/cerem_anularea_tuturor_retrocedarilor_anrp


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by