Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a prezentat cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Dan Nica

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 20:24 Dosare Anticoruptie


Dan Nica
Foto: AGERPRES
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat, luni, in plen, ca a primit de la autoritatile romane cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului social-democrat Dan Nica, aceasta urmand sa fie trimisa Comisiei pentru Afaceri Juridice, relateaza Mediafax.

Presedintele PE, Martin Schulz, a anuntat, in sesiunea de la Strasbourg, ca a primit de la DNA cererea de ridicare a imunitatii lui Dan Nica si a precizat ca o va trimite Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI).

Potrivit procedurilor, dupa ce se face un anunt in plen privind cererea de ridicare a imunitatii pentru un eurodeputat, presedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie sa fie din alt grup politic si sa aiba o alta nationalitate decat europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunitatii.

Procedura de ridicare a imunitatii are loc cu usile inchise, iar persoana vizata are posibilitatea de a-si spune punctul de vedere.

In conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene, daca presupusele infractiuni au avut loc pe teritoriul unei tari din UE se aplica legea acelei tari.

Acelasi articol stipuleaza ca, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiaza pe teritoriul national de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari, iar pe teritoriul oricarui alt stat membru de exceptare privind orice masura de detentie sau urmarire penala.

Totodata, imunitatea este valabila inclusiv pe perioada deplasarii la locul reuniunii Parlamentului European, cat si la intoarcere. Imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict si nici nu poate constitui o piedica pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Potrivit regulilor de procedura, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunta, sub nicio circumstanta, asupra vinovatiei sau nevinovatiei europarlamentarului si nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".

Dupa ce proiectul de raport va fi votat in JURI, acesta se va duce in plen, "unde va fi votat fara a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvantul.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, referatul, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

In 27 septembrie, vicepresedintele PSD Dan Nica arata, intr-un comunicat, ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui si ca nu a detinut si nu detine societati offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























12433 vizualizari

  • +40 (42 voturi)    
    Pana unde? (Luni, 24 noiembrie 2014, 20:35)

    Armadilo [utilizator]

    Vai voua lepre comuniste. NU exista nimic atins de voi - CLASA POLITICA - care sa nu fie luat la purecat de DNA!!!

    Pur si simplu - e de necrezut - nu exista ABSOLUT NICI UN MINISTER fara probleme.

    Nu realizati ca duceti spre zero infinit increderea populatiei? sau de fapt asta este scopul: HAOS!

    Daca ii sa adunam sumele care le acuza DNA-ul cred ca se aduna de 10% din PIB lejer.

    Chiar nu se poate opri acest vierme care roade banul public????

    Chiar nu se poate sa avem si noi ceva sanatos in tara, dupa atatia ani? Juramintele alea care se depun la intrare in mandat nu au nici un rol???
    • +17 (19 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 noiembrie 2014, 21:34)

      [anonim] i-a raspuns lui Armadilo

    • -18 (20 voturi)    
      observati ceva ? (Luni, 24 noiembrie 2014, 22:05)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      In Parlamentul European exista imunitate in ceea ce priveste arestarea. Noi suntem singurii cretini care ne dam democrati si nu intelegem ca o anumita forma de imunitate este necesara parlamentarilor dintr-o democratie. Dar nu o sa va explic de ce, ca voi deja aveti cliseele voastre: hotii, se protejeaza intre ei etc.
      • +3 (3 voturi)    
        Rade America si canada cu fundu de voi (Marţi, 25 noiembrie 2014, 3:07)

        Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui NumaZic

        si de europeni. Romania inca nu e democratie, de ce bati campii aiurea cu imunitatea in democratie?
        In democratiile adevarate nu exista asa ceva pt ca nu e nevoie...deci fa un research inainte de a elucubra.
      • +4 (4 voturi)    
        Observ si altceva: (Marţi, 25 noiembrie 2014, 8:42)

        Audit [utilizator] i-a raspuns lui NumaZic

        acolo este un alt nivel. Este de neimaginat ca pot fi in parlamentul european de la gainari (Adrian Severin) la hoti de mare calibru (Dan Nica). Ei bine, noi i-am exportat, prin bunavointa PSD. CIUMA ROSIE a ajuns si acolo.
      • 0 (0 voturi)    
        Mai citeste (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:19)

        DumitruCiobotaru [utilizator] i-a raspuns lui NumaZic

        ca sa vezi cum devine chestia cu imunitatea in P.E
    • +9 (11 voturi)    
      Sa fim si mai destepti... (Luni, 24 noiembrie 2014, 23:47)

      Ceauceau [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      Am in minte un citat dat de un critic literar care suna cam asa:
      'Noi toti suntem copii lui Kafka'.
    • +3 (3 voturi)    
      Sper ca Neamtul (Marţi, 25 noiembrie 2014, 8:24)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      si natiunea intreaga revoltata sa schimbam prin referendum Constitutia astfel ca aceasta uriasa anomalie sa fie abrogata. Nimeni sa nu aiba imunitate. Cei care depun juramantul de credinta si-l incalca sa fie acuzati de inalta tradare si deferiti justitiei. Eliminarea clauzei "cu suspendare" in toate aceste cazuri.
  • +21 (23 voturi)    
    Solutia ar fi SIMPLA : (Luni, 24 noiembrie 2014, 20:44)

    romania_curata [utilizator]

    SA SE INSTITUIE, ca la orice salariat, contract individual de munca ORICARUI politician care ocupa o functie platita din bani publici!!!
    ATATA timp cat politicienii vor avea DOAR DREPTURI cat carul lui berila si obligatii IOC,,,tara va fi dusa de rapa!!!
  • +16 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 24 noiembrie 2014, 21:36)

    [anonim]

  • -14 (20 voturi)    
    huh (Luni, 24 noiembrie 2014, 22:15)

    Mazeta [utilizator]

    Stați puțin. Păi cum, și europarlamentarii au imunitate?
    • +15 (15 voturi)    
      Bună fumigena (Marţi, 25 noiembrie 2014, 2:00)

      CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Doar că nu iese fum...mai aruncă una...
    • +3 (3 voturi)    
      da da, cum sa nu. (Marţi, 25 noiembrie 2014, 8:00)

      1mic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Poate lecturarea trebuia mai atent facuta :
      "membrii acesteia beneficiaza pe teritoriul national de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari, ..."
      adica au imunitate pentru ca asa au in tara de origine !
  • +4 (4 voturi)    
    Exportam PSD-isti nevinovati in Europa ? (Marţi, 25 noiembrie 2014, 8:12)

    Plagarus [utilizator]

    Ministru al MCTI in perioada 2000 – iulie 2004 cabinetul Bombo,in aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.
    Nica și Mihăilescu au luat două părți din 20 de milioane de parai, dar nu fiecare jumătate, ci mult mai puțin. De unde și întrebarea:Năstase Adrian, care era premier peste cei doi, cît a luat?
  • +5 (5 voturi)    
    Cei mai "tari" (Marţi, 25 noiembrie 2014, 8:45)

    Audit [utilizator]

    exponenti ai furturilor, eu ii percep pe : Sorin Pantis, Codrut Seres, Dan Nica, Ecaterina Andronescu. Ei sunt cei care au dat tunuri nu au luat cu picatura.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by