Varul deputatului Mircea Rosca a fost arestat preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 15:29 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Adrian Rotila, varul deputatului Mircea Rosca, a fost arestat preventiv, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis contestatia procurorilor impotriva deciziei prin care s-a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar, informeaza Mediafax.

"Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti. (...) Dispune arestarea preventiva a inculpatului Rotila Adrian (...) pe o durata de 30 de zile, incepand cu data de 21 noiembrie 2014 pana la 20 decembrie 2014, inclusiv", a decis instanta suprema.

Initial, in 11 noiembrie, un judecator de drepturi si libertati din cadrul instantei supreme a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri, in dosarul in care este acuzat de i-ar fi dat mita varului sau, deputatul Mircea Rosca, pentru a primi contracte de achizitii publice. Adrian Rotila fusese retinut in 11 noiembrie de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti, sub acuzatia de cumparare de influenta.

Procurorii au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Adrian Rotila, insa instanta a respins propunerea si a dispus ca acesta sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar.

In cazul lui Mirca Rosca, DNA a solicitat aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a acestuia, fiind suspectat de doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata. In 18 noiembrie, Camera Deputatilor a incuviintat cererile de perchezitie, retinere si arestare a deputatului, acuzat de fapte de coruptie. O zi mai tarziu, Rosca a fost retinut de procurorii anticoruptie, iar in 20 noiembrie a fost arestat, in urma unei decizii a ICCJ.

Potrivit anchetatorilor, in 2011, cand era vicepresedinte al organizatiei judetene Prahova a PNL, Rosca "a pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a inlesni dobandirea unor terenuri pe raza localitatii respective de catre firma denuntatorului".

Din cei 20.000 de euro, Mircea Rosca ar fi primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu, presedintele PNL Azuga, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro "au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean", sustine DNA

"Diferenta de 4.000 euro (pana la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisa de acelasi inculpat secretarului Primariei Azuga, Dumbrava Diana Camelia, in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care vizau desfasurarea propriu zisa a procedurii de achizitie publica si desemnarea castigatoare a firmei denuntatorului", potrivit DNA.

Mircea Rosca mai este acuzat ca, in perioada 2011-2014, ar fi intervenit pe langa factorii de decizie de la institutii publice din judetul Prahova - Consiliul Judetean, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia - pentru ca societatilor detinute de varul sau, omul de afaceri Adrian Rotila, sa le fie atribuite contracte de achizitii publice.

In schimbul acestor "interventii", sustin procurorii anticoruptie, Rosca ar fi primit de la Rotila aproximativ 90.000 de lei, constructii in valoare de 35.418,39 lei si folosinta unui autoturism marca Audi A8.

Conform unor documente ale anchetatorilor, obtinute de Mediafax, in perioada decembrie 2012 - iulie 2013, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, in calitate de autoritate contractanta, au incheiat cu o firma din Comarnic, in calitate de furnizor, cinci contracte de achizitii de produse alimentare (carne de pasare, conserve de legume, orez, zahar), pentru blocul alimentar al spitalului. Contractele, in valoare totala de peste 440.000 de lei, au fost incheiate prin negociere directa, fara anunt de participare, motivandu-se situatia de extrema urgenta in care s-ar fi aflat spitalul.

Anchetatorii spun ca aceste contracte ar fi fost incheiate la interventia lui Rosca, in favoarea firmei varului sau Adrian Rotila.

De asemenea, firma lui Adrian Rotila ar fi beneficiat de contracte si cu Consiliul Judetean Prahova, in perioada in care Mircea Rosca a fost consilier judetean.

Mircea Rosca, in varsta de 40 de ani, este membru al Partidului National Liberal din 1997, iar din 2011 conduce filiala judeteana Prahova a PNL, fiind deputat la primul mandat, ales in colegiul Valea Prahovei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























811 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by