Cine e Stelian Gheorghe, omul de afaceri implicat in dosarul retrocedarilor cu Alina Bica

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:43 Dosare Anticoruptie


Vila din Kiseleff a lui Stelian Gheorghe, cumparata de la RAAPPS
Foto: Mediafax
Pentru prima oara in istoria Romaniei, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) este arestat de procurorii anti-coruptie, in timp ce este in functie. Seful arestat este procurorul Alina Bica, iar motivul: o despagubire ilegala pe care i-ar fi acordat-o omului de afaceri Gheorghe Stelian in 2011, pe cand Bica era la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Cine este insa Gheorghe Stelian?
Stelu 'sageata' lui Dorin Cocos - convocat de Truica in sedinta de criza la 3 ore de la arestarea lui Cocos in dosarul Microsoft

Gheorghe Stelian (38 ani) este un apropiat al lui Dorin Cocos si al Elenei Udrea, cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care le-a derulat, dupa cum relateaza presa. In urma cu aproape o luna, tabloidul CanCan a publicat fotografii de la o intalnire a "celulei de criza" a lui Truica, potrivit publicatiei, in plin scandal Microsoft.

La 3 ore de la arestarea lui Dorin Cocos in acest dosar, Remus Truica (fostul sef de cabinet al premierului Adrian Nastase) s-a intalnit cu "fostul tenismen Dinu Pescariu, directorul Metrorex Aurel Radu, politicianul Eugen Bejinariu, Gheorghe Stelian (zis Stelu 'sageata' lui Dorin Cocos) si miliardarul Dorin Mateiu (patronul unei fabrici de mezeluri)
", scrie tabloidul citat.



Despre Gheorghe Stelian, presa a scris in repetate randuri ca este cel care a cumparat de la Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) o vila in centrul Capitalei, pe bulevardul Kiseleff (Sursa).

Gheorghe Stelian si noptile nedormite ale pe atunci ministrului Udrea, din cauza ratelor la banca

Elena Udrea in studioul HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
CanCan noteaza ca Gheorghe Stelian, zis Stelu, "este persoana de la care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a cumparat in 2006 terenul de langa Floreasca, pe strada Chopin, din Bucuresti".

Dupa cumpararea terenului de la 'Stelu', fostul candidat la presedintie Elena Udrea a luat un credit de 3,3 milioane de euro de la BRD pentru a construi un bloc de locuinte pe acest teren, insa nu a reusit sa vanda apartamentele si in 2010 a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri cu Stelu, scrie Realitatea.net.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in mai 2010, Elena Udrea - la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului - declara: "Nu mai dorm din cauza ratei la banca".

Gheorghe Stelian - proprietarul hotelului Mamaia si al terenului de sub Circul de Stat Globus

Intre timp, Stelian Gheorghe in parteneriat cu Alexandru Faur ar fi cumparat in 2007, cu doar 100.000 de euro, drepturile litigioase asupra terenului de sub Circul de Stat Globus din Bucuresti, de la familia Tonolla, scrie Replicaonline.ro.

"Acum, afaceristul someaza circul de stat fie sa se mute de pe terenul sau de aproape 190.000 metri patrati, pe care vrea sa construiasca un bloc cu apartamente de lux, fie ca statul, prin Primaria Capitalei, sa-i cumpere terenul castigat in instanta, teren evaluat la uluitoarea suma de 60 de milioane de euro", noteaza publicatia. Aceasta tranzactie a fost perfectata pe vremea cand primar general al Capitalei era Adriean Videanu, scrie Ziarul Financiar.

Gheorghe Stelian este si proprietarul hotelului Mamaia de pe litoral, pe care l-a cumparat cu aproximativ 2,4 milioane de euro, scrie Replicaonline.ro. Publicatia noteaza ca hotelul a fost cumparat prin licitatie de catre Silviu Iordache, ce ar fi servit de paravan pentru Stelian Gheorghe, care ar fi preluat hotelul Mamaia.

Hotelul a fost cumparat ca urmare a unei licitatii facute de Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, noteaza Realitatea.net, care precizeaza ca Stelian Gheorghe face parte din cercul oamenilor despre care Basescu spunea in 2005 ca sunt "mafia personala a lui Adrian Nastase" si care a fost preluata apoi de Traian Basescu.

Gheorghe Stelian a intrat in atentia opiniei publice in iulie 2012, cand premierul Victor Ponta a declarat la TVR ca ANRP a descoperit ca omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat 150 de milioane de euro pentru terenuri din Ilfov, folosind acte false.

"Un exemplu despre ce vom trimite maine la Parchet, la Directia Nationala Anticoruptie: la faimoasa Autoritate Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, noii sefi numiti acolo au constatat restituiri ilegale, cu acte false, de 150 milioane euro la o persoana pentru terenuri din Ilfov, cu decizii obtinute cu acte false. A primit de la statul roman 150 milioane euro. E un nume cunoscut, domnul Gheorghe Stelian, daca nu ma insel, un nume extrem de mediatizat", a spus Ponta, citat de Ziarul Financiar.

Publicatia economica a relatat ca Gheorghe Stelian ar fi primit de la stat, in 2010 si in 2011, actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 150 milioane de euro, in baza unor acte false. ANRP - institutie in subordinea premierului - se ocupa de acordarea despagubirilor pentru proprietatile confiscate de regimul comunist. Aceste despagubiri "s-au facut fie in numerar pana la pragul de 500.000 lei direct din vistieria statului, pentru sume mai mari statul acordand actiuni la Fondul Proprietatea", explica ZF.ro.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























45173 vizualizari

  • +12 (32 voturi)    
    ce putin o sa doarma udrea de acum incolo (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:52)

    jackalphonse [utilizator]

    pana acum ii tinea spatele nea base, de acum s-ar putea sa se schimbe situatia
    • +13 (19 voturi)    
      mda (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:07)

      Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Se cam strange latul...
    • -3 (15 voturi)    
      Dar cocoshul... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:00)

      cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Mariner?
    • +2 (10 voturi)    
      n-are cum (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:54)

      amycus [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      garanteaza pt. ea statul de drept.
      ce vedeti nu e adevarat!
      e un pixel albastru!
  • +15 (21 voturi)    
    nu am elemente (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:16)

    victor L [utilizator]

    sa declar ca Alina Bica e au ba vinovata, dar daca procurorii DNA au initiat actiunea, nu iasa fum fara foc.
    Aflu de un teren primit si vindut.
    Altceva pare cam dezaxat: Alina Bica nu a fost presedinta comisiei, ci doar membru, insa numele ei este vehiculat de parca ar fi principala vinovata, caci e rasunator numele fiind sefa DIICOT.
    Asa cum in procesul Flota era 107 inculpati, lumea stia doar de Basescu, cel mai cunoscut :P
    Doamna mass media, ce ar fi sa iti faci datoria mai bine, fara partinire?
  • +5 (7 voturi)    
    hm (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:12)

    Xorciser [utilizator]

    "Dupa cumpararea terenului de la 'Stelu', fostul candidat la presedintie Elena Udrea a luat un credit de 3,3 milioane de euro de la BRD pentru a construi un bloc de locuinte pe acest teren, insa nu a reusit sa vanda apartamentele si in 2010 a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri cu Stelu".

    Cred ca aici e o mica confuzie, creditul de 3.3mil EUR si vanzarea catre Alexandru Faur au fost pentru un alt teren- nu cel din Chopin.
  • +7 (13 voturi)    
    Cam așa este. (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:22)

    DelMa [utilizator]

    Poate d-na Bica este vinovată, acest lucru îl va stabili în mod cert instanța de judecată. Dar, de către cine și în ce scop au fost publicate "fotografiile de la Paris", în care apar doamnele Bica și Udrea, chiar înaintea turului I al alegerilor prezidențiale ? Asta nu a fost manipulare stimată mass media ?
    • +4 (4 voturi)    
      Curios (Vineri, 21 noiembrie 2014, 16:59)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui DelMa

      Rezultatele DNA insa sunt de respectat, corect?

      Ce 'teme' au procurorii si cum vin dosarele pe mesele lor e discutabil.

      Insa nu cred ca e cazul sa zicem acum ca mass media face abuz si in cazul lui Hrebenciu (exemplu ales aleator) nu a facut (publicarea unor fragmente !!! de convorbiri, din dosare in lucru e cel putin discutabila).

      Cred DelMa ca esti subiectiva cand zici ce zici si sigur e o copilarie sa crezi ca nu exista influenta politica.
      Mi-ar placea sa auzim de la un procuror (anonim) cum se lucreaza in DNA si nu numai.
      Dar nu mai aparati coruptii ca nu merita!
    • -1 (5 voturi)    
      Ca sa priceapa... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:58)

      cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui DelMa

      1..Cetateanul de rand
      2.Cetateanul ales de majoritate
      3.Cetateanul atins cu mir,niciodata securist,activist sau turnator...
    • +2 (6 voturi)    
      curat manipulare, (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:51)

      amycus [utilizator] i-a raspuns lui DelMa

      da umflati-le!
  • +7 (9 voturi)    
    FELICITARI HN (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:56)

    Craciunitza [utilizator]

    despre Agentia Domeniilor Statului nu se mai scrie nimic ? Parca o luase sub brat domnul VV PONTA .. Ar fi bine sa reluati subiectul sa vedem ce mai este pe acolo, cine o pastoreste si cine are contracte cu ADS pentru miile de hactare din subordine !
  • +7 (7 voturi)    
    Pe cati au nenorocit.... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:10)

    PARSOR [utilizator]

    Pe cati au nenorocit acesti samsari.
    O gramada de asa zise retrocedari s-au realizat cu implicarea mafiotilor si a instantelor.

    In numele asa zisei repartii prin retrocedarea imobilelor s-au distrus familii si destine.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by