Alina Bica ar fi primit un teren in Snagov pe care l-a vandut, banii ajungand si la Dorin Cocos - surse Mediafax

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 0:36 Dosare Anticoruptie


Sefa DIICOT Alina Bica ar fi primit, prin interpusi, un teren in Snagov, pe care ulterior l-ar fi vandut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocos, pentru inlesnirea aprobarii de catre comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Alina Bica a fost retinuta de DNA, joi noapte, pentru abuz in serviciu, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca Alina Bica, in mod indirect si voalat, ar fi sugerat celorlalti membri ai comisiei sa aprobe dosarul de despagubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos. Concret, explica sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lasat de inteles ca documentatia din dosar era corecta, astfel ca puteau semna fara grija.

La un timp dupa aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpusi, un teren in comuna Snagov. Sursele citate arata ca nu este clar daca interpusii sunt cunostinte sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar mentioneaza ca, imediat ce terenul a intrat in posesia Alinei Bica, aceasta l-a vandut, iar o parte din banii obtinuti astfel ar fi ajuns la Dorin Cocos.

Sectia de procurori a CSM s-a reunit, joi seara, pentru a discuta solicitarea DNA de retinere si arestare a Alinei Bica si au incuviintat retinerea si arestarea la domiciliu. Bica va fi prezentata la instanta suprema pentru luarea masurii preventive.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, care, alaturi de Bica, au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacarmioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Astfel, membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Acestia ar fi fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteaza anchetatorii.

Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din data 25 ianuarie 2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Bica a fost recent in atentia publica, inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce a aparut intr-o serie de fotografii alaturi de Udrea, la Paris. Fotografiile respective au aparut, timp de cateva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.

Alina Bica este sefa DIICOT din mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Ponta.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8600 vizualizari

  • -7 (17 voturi)    
    Nu se poate, toti basistii sunt cinstiti... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 3:08)

    zoomzoom [utilizator]

    Parca asta arunca si o alta lumina asupra filajului de la Paris....
  • -8 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 noiembrie 2014, 3:16)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    pana una,alta.... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 5:32)

    gica43 [utilizator]

    ...mai trebuie construite puscarii-psd este/a fost un partid mare (ca numar de hoti,evident !) !!!
  • +3 (3 voturi)    
    Hop si UDMR la strachina ? Marko Atilla ! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 6:07)

    Plagarus [utilizator]

    Marko Attila, o ataca dur pe Monica Macovei. Acesta spunea, într-o postare pe Facebook, că europarlamentarul se bucură doar atunci când îşi vede adversarii politici după gratii. Politicianul mai spune că abia aşteaptă să-i vadă reacţia atunci când şi el va fi condamnat.
    Marko Attila a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra interesului public.
    A făcut recurs, iar cazul a fost tranferat la Curtea Supremă, datorită noului său statut de deputat .
    Legea retrocedărilor a fost făcută cu ajutorul unui parlamentar condamnat UDMR ,M.Atilla !
    Ponta Viorel i-a mulţumit în plen parlamentarului UDMR Marko Attila pentru ajutor şi amendamentele aduse la noua formă a legii.

    Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

    Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
  • +2 (2 voturi)    
    Arest la domiciliu (Vineri, 21 noiembrie 2014, 8:15)

    racing [utilizator]

    ...ce inseamna efectiv? Nu are voie sa iasa din casa? Are voie, dar insotita de gardian? Cum isi procura de mancare? Are voie sa primeasca vizite? Poate nu ar fi rau un articol pe tema asta.
  • +2 (2 voturi)    
    deocamdata nu sunt convins... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 9:01)

    cartofil [utilizator]

    Sunt aproape sigur ca dna este implicata in escrocherie dar argumentele din articol sunt slabe rau si nu m-au convins. Daca se dovedeste chestia cu terenul, atunci da, este ceva. Dar ca nu le-a cerut membrilor dar le-a sugerat prin atitudine si ca era convinsa ca terenul era supraevaluat (este rolul expertului sa evalueze, nu se pricepe Alina Bica la toate- daca a supraevaluat in dauna statului sa raspunda expertul), parca n-as vrea sa traiesc intr-o Romanie in care sa fiu arestat pentru niste supozitii.
    • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 noiembrie 2014, 11:30)

      [anonim] i-a raspuns lui cartofil



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by