Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, respinsa de autoritatile SUA - surse Mediafax

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 31 octombrie 2014, 14:47 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost respinsa de autoritatile din Statele Unite, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. In aceste conditii, autoritatile judiciare din Romania nu pot pune in executare mandatul de arestare emis pe numele lui Constantinescu, au mai spus sursele citate.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze".

In 26 septembrie, premierul Victor Ponta spunea ca Ministerul Justitiei a efectuat toate demersurile in cazul lui Nicusor Constantinescu, dar legislatia americana este diferita de cea romaneasca.

"Din ce stiu eu de la ministrul Justitiei, pentru ca l-am intrebat, Ministerul Justitiei a facut absolut toate demersurile prevazute de legea romana si legile internationale, nu pentru ca ar fi vrut Ministerul Justitiei, dar asta e obligatia, vine Parchetul si cu ordin de la judecata...s-au facut. Care este rezultatul acestor proceduri ? Statele Unite au o legislatie de alt tip decat a noastra", a spus Ponta, aflat la New York.

Premierul a adaugat atunci ca Nicusor Constantinescu nu se ascunde de justitie.

La inceputul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustine ca justitia romana e controlata de DNA si cere respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat.

Dancu a mai scris in memoriu ca "intrucat a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii".

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in mai multe dosare, se afla de mai multe luni in SUA, la tratament pentru cancer de prostata.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca "inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York", la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

In 29 august, tot Curtea de Apel Bucuresti a admis o contestatia in anulare a procurorilor anticoruptie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucuresti sa emita mandat european de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu si sa-l dea pe acesta in urmarire internationala.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicusor Constantinescu arata, intr-un comunicat transmis recent, ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa.

Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a cerut instantei sa dispuna punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicusor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, daca instanta va stabili definitiv ca acesta este vinovat si il va obliga sa plateasca daune. Constantinescu are diverse cote din sase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casa de vacanta, o salupa, cinci masini, dar si aproape un milion de dolari intr-un depozit bancar, potrivit ultimei declaratii de avere.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10297 vizualizari

  • +14 (22 voturi)    
    partinire (Vineri, 31 octombrie 2014, 14:50)

    ic.ram1945 [utilizator]

    SUA, statul cel mai democratic stat din lume(?) accepta coruptia din Romania, dar nu accepta cel din Ungaria. Oare de ce?
    • +27 (29 voturi)    
      Esti total naiv! (Vineri, 31 octombrie 2014, 14:58)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      Facem pariu ca procedurile demarate de ministerul lui Cazanciuc au fost gresite???...:)
      • +8 (10 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:38)

        [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

      • +9 (11 voturi)    
        sunt aproape convins ca este cazul (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:59)

        georgeb [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        Este cea mai probabila explicatie, a se vedea si entuziasmul lui Ponta si precizarea ca "nu facem asta ca asa vrem noi, ci ca suntem obligati prin lege".
      • +8 (8 voturi)    
        Da, aici este buba! (Vineri, 31 octombrie 2014, 16:36)

        ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        Procurorul general, care e varu' (sau finu'?) lu' doctoru' Ponta si cu ministrul justitiei, care e finu (sau varu'?) lu' doctoru' si-au "facut bine treaba"!
      • +3 (3 voturi)    
        extradarile din SUA (Vineri, 31 octombrie 2014, 18:08)

        gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        Radu Nemes (asociatul lui Sorin Blejnar), Mihai Necolaiciuc, si altii au fost extradati din SUA pentru acuze mai mici sau comparabile cu cele aduse lui Nicusor Constantinescu.

        Faptul ca borfasul asta a scapat (momentan) de extradare miroase suspect.

        Marian Eugen are mari sanse sa aiba dreptate (justitia din SUA ingheta frecvent astfel de cereri pe motiv de viciu de procedura, dosar incomplet, etc) !
        • +1 (1 vot)    
          Vai, domnule, cu iertare, (Vineri, 31 octombrie 2014, 21:20)

          ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

          dar nu ati inteles nimic din ce a afirmat dr. Ponta! Pai de la ultima extradare - adica a lu' radu nemes - amirecanii si-au modificat total legislatia, ca sa poa' sa-i tie pe romanii mindri si ortodocsi vinati de Base - ca asta se ocupa cu crestinarea musulmanilor, precum va aduceti aminte.
      • 0 (0 voturi)    
        uite ca aici este alta cauza.. (Sâmbătă, 1 noiembrie 2014, 10:53)

        ..13 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        Daca a vazut ca nu ii merge si ca statul american l-a dibuit si0a facut valiza si a plecat...

        Ghinion - l-au gasit si acolo unde a plecat!

        Cum spuneam - chestiune de luni ca omul sa ajunga in RO.

        Numai de bine sa auzim!
    • -6 (14 voturi)    
      simplu (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:00)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      SUA luptă când cu corupții, când împreună cu corupții, după enteres.
    • +18 (20 voturi)    
      oare? (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:01)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      pana nu vedem motivul respingerii banuiesc ca cererea nu a fost facuta corect pentru a fi respinsa.
    • +14 (16 voturi)    
      partinire (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:08)

      ComanGabriel [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      Cred ca nu ai fost atent la nuanta declaratiei lui Ponta, cererea a fost facuta conform legislatiei romanesti care e diferita de cea a americanilor. Tradus inseamna ca am facut o cerere ce nu corespunde cu standardul american (gen Intrebare "de ce il vreti pe X" si tu in loc sa-i dai motivele raspunzi ca "de daia"), cerere facuta special asa sa mai stea Nicusor liber o perioada, chestie tip PSD gen nu lasam justitia sa ancheteze senatorii ca nu avem cvorum.
    • +10 (12 voturi)    
      spre deosebire... (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:30)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      de Rusia sau alte minunății de "democrații", sistemul judiciar american este independent de administrația politică (ba chiar o precede). Până și administrația poate fi trimisă în judecată, așa că ea are influență zero în procedurile de extrădare, mai ales dacă suspectul le contestă în justiție. Mai bine întrebați-vă de ce Ministerul nostru ține procedurile secrete (nu există nici un motiv real) — nu cumva pentru a putea transmite liniștiți acte sau cereri cu greșeli, singurul motiv plauzibil pentru care ar putea fi respinsă o cerere de extrădare? Pe Necolaiciuc l-au ținut americanii la țuhaus frumușel și l-au trimis numai când au fost efectuate procedurile corect.
    • 0 (0 voturi)    
      vot (Joi, 6 noiembrie 2014, 12:30)

      meandmyfriends [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      Mult mai democratic decat Romania, Ungaria, etc., cu siguranta. Este un model in foarte multe domenii.
      Cei care au fost in SUA pot confirma ca justitia nu tolereaza, mai ales pe neplatitorii de taxe; sa nu mai vorbim de coruptie.
      In SUA se incurajeaza munca, in Romania nu atat de mult. ...
      Asa ca usurel cu SUA !!!
  • +16 (18 voturi)    
    hmm (Vineri, 31 octombrie 2014, 14:52)

    Adrian_. [utilizator]

    exista o motivatie din partea autoritatilor americane?

    am o banuiala ca vina e de partea noastra. cred ca noi am facut ceva gresit (in mod voit evident) si procedura nu a fost validata de americani.
  • +14 (16 voturi)    
    motivul? (Vineri, 31 octombrie 2014, 14:57)

    pehash [utilizator]

    de ce a fost respinsa cererea de extradare? miroase a treaba facuta de mantuiala de pesedeii de la MJ ca sa il faca scapat pe Porcusor Constantinescu...
  • -2 (4 voturi)    
    ei, asta da stire (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:00)

    DrInOrice [utilizator]

    Dar negativa. Cum e posibil? Care sunt motivele? Tocmai SUA?
  • +7 (7 voturi)    
    da' de ce? (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:05)

    ernst [utilizator]

    ar fi interesant de aflat care au fost cauzele refuzului exprimat de autoritatile din statele unite. nu cred ca nu exista o justificare, alta decat ca americanii au "o legislatie de alt tip" cum cu adanca expertiza se exprima premierul [altminteri absolvent de drept, daca nu ma insel].
  • +10 (12 voturi)    
    parere (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:06)

    dum_i [utilizator]

    mai bine intrebati direct ambasada sua despre problema

    nu as crede niciun cuvant din ce spune cazanciuc despre amicul lui refugiat politic.
  • +6 (8 voturi)    
    daca a fost vreun viciu de forma? (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:06)

    ..13 [utilizator]

    Cererea poate ca nu a fost acceptata ca urmare a unei mici scapari - culpa care apartine exclusiv autoritatilor romane.

    Nu cred ca Nicusor Constantinescu a reusit sa induplece autoritatile americane - care de altfel sunt extrem de scrupuloase si de corecte.

    Hai ca o sa vina in tara - adus cu mandat de aducere internationala - sigur numai ca este o chestiune de timp - adicalea se va intampla candva si poate sa fie mai aproape decat isi inchipuie NC.

    Numai de bine sa auzim ca belelele curg garla!
  • +4 (6 voturi)    
    Cred (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:07)

    soringusar [utilizator]

    Cred ca in cererea de extradare s-au strecurat cateva greseli procedurale marunte dar care au determinat respingerea ei.
    Nu cred ca americanii sunt dezinformati , cred ca procedura de extradare a fost demarata eronat de prietenii D-lui Constantinescu.
    Va dati seama ce stie acesta din interiorul PSD ?
  • +1 (7 voturi)    
    exista si alte solutii (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:14)

    sorin3 [utilizator]

    intrebati la mossad
  • +7 (11 voturi)    
    tratatul de extradare US_RO (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:18)

    TeodorGligor [utilizator]

    Romania trebuie sa extradeze orice cetatean roman daca o cere o instanta US....E suficienta o cerere semnata de un judecator american- conform tratatului de extradare aprobat de Parlament in 2008..Au fost deja extradati asa un numar de romani.

    Invers insa se pare ca e mai greu...Quod licet Iovi, non licet bovi
    • +3 (7 voturi)    
      nu se extradeaza nici (Vineri, 31 octombrie 2014, 16:01)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

      din Romania, fara o hotarare de la un judecator de la o instant competenta din tzara.

      extradarea o hotarasc tribunalele, nu procurorii.
      la americani, justitia este complet independenta,
      ministerul justitiei, al sua, este practic ministerul public.
      un memoriu adresat procurorului general/attorney general, care este si ministrul juistitiei, nu face doi bani in fatza unei instante.
      cum nici ministrul justitiei din ro nu poate extrada un cetatean roman fara o hotarare de la instanta competenta.

      daca, stirea este corecta, singura explicatie este ca au fost vicii de forma, ca nu s'a ajuns in curte, la un judecator competent.
      in curte, statul roman ar fi trebuit sa fie reprezentat de un avocat.

      este necesar ca ministerul justitiei sa vina cu toate explicatiile.
    • 0 (0 voturi)    
      legea 302/2004 republicata in 2011 (Vineri, 31 octombrie 2014, 17:51)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

      ARTICOLUL 42 - Procedura judiciara si reguli speciale de competenta
      (1) Procedura judiciara de extradare este de competenta curtii de apel in a carei circumscriptie a fost localizata persoana extradabila si a parchetului de pe langa aceasta.
      (2) Cererea de arestare provizorie in vederea extradarii si cererea de extradare se solutioneaza de un complet format dintr-un judecator al sectiei penale a curtii de apel competente.
      (3) Hotararea pronuntata asupra cererii de extradare este supusa recursului, in conditiile prevazute la art. 52 alin. (8) si art. 53.
      (4) Normele de procedura penala privind urmarirea, judecata si punerea in executare sunt aplicabile si in procedura de extradare, in masura in care prin prezenta lege nu se dispune altfel.
      .............................

      asa, ca sa nu se mai vorbeasca pe delaturi.
      nimeni, in nicio tzara democrata, nu poate fi extradat fara o hotarare a unei curti de justitie competenta si abilitata prin lege.
  • -3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:26)

    [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
    surse >?!` (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:31)

    nash pandelica [utilizator]

    sa vedem o hotarare.
    in sua, nu procuratura se ocupa de extradari, ci este nevoie de o hotarare judecatoreasca, data de o curte de justitie.
    miroase a facatura, in vederea tergiversarii.
    probabil ca s'au ratacit documentele pe la ambasada din wash, sau nu s'au trimis unde trebuie.
    la proceduri, suntem priceputi.
    la noi, infractorii scapa pe vicii de procedura.
  • -6 (6 voturi)    
    Vai ,vai,ce va mai dati de (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:32)

    xrogo [utilizator]

    ceasul mortii postacilor basisti,cazul e simplu,justitia romana,oarba nu a crezut ca Nicusor e bolnav,si a vrut cu tot dinadinsul sa-l aduca in Romania si sa-l bage la zdup.
    Justitia americana a constatat la fata locului situatia lui Nicusor si vazand ca este netransportabil a refuzat cererea,simplu,nu?
    Deci cine a cazut de fazan in acest caz,asta-i intrebarea!!!
  • +7 (7 voturi)    
    Mai multe detalii, daca e posibil... (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:34)

    s.t.e.f. [utilizator]

    Care au fost motivele refuzului?

    Oricum, decizia de a-l lasa sa plece din tara este problema. Dar asta e o alta discutie...
  • -1 (5 voturi)    
    Se pare ca... (Vineri, 31 octombrie 2014, 15:56)

    Cadillac [utilizator]

    ...istoria se repeta;

    Ceausescu a fost impuscat ca sa nu apuce sa "ciripeasca"...

    Iar Nicusor........e de preferat sa ramina 'afara'.
  • +2 (2 voturi)    
    Mai multe informatii (Vineri, 31 octombrie 2014, 16:30)

    un taran [utilizator]

    Poate da cineva mai mutle informatii despre acest caz, inclusiv numarul sau id-ul cererii de extradare? Pot incerca sa contactez US Representative Bill Flores, TX sau senatorii si sa vedem cum sta treaba, de ce a fost respinsa. Plus Eric Holder v-a fi schimbat fiindca este incompetent.
  • +1 (1 vot)    
    more info, please? (Vineri, 31 octombrie 2014, 23:02)

    Stars_and_Stripes [utilizator]

    So, de ce a fost respinsa? Nu a respectat cererea procedurile (daca-i asa, nu m-as mira sa fi fost intentionat, mafiotii PSD se apara intre ei) sau infractoru era deja in Turcia? Ce numar are cererea de extradare?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by