Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza raman in arest preventiv, decizia este definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 29 octombrie 2014, 15:52 Dosare Anticoruptie


Andrei Hrebenciuc
Foto: Agerpres
Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, si Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare padure care ar fi fost retrocedate ilegal, raman in arest, a decis, miercuri, instanta suprema, care a respins contestatia celor doi fata de masura preventiva, informeaza Mediafax. Hotararea instantei supreme este definitiva.

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv in 24 octombrie, printr-o decizie luata tot de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Fiu lui Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza, de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Strudza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit.

Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. In schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, deputatul Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta.

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.

Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

In acest dosar a fost arestat preventiv, miercuri, si Viorel Hrebenciuc.

Aceeasi masura a fost dispusa anterior in cazul lui Dan Bengescu, in timp ce judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta sunt cercetati sub control judiciar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2453 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    "Geniul Carpatilor" in economie fura pe rupte! (Miercuri, 29 octombrie 2014, 16:40)

    LiviuIordache [utilizator]

    Mama, cind am inceput sa se vorbeasca de implicarea lui Andriusca (Hrebenciuc, hai ca merge, nu?), au sarit toti priceputii: "Nu cred, este un baiat exceptional, genial, asistent la ASE (nota mea - adica acolo unde decanul vindea lucrari de licenta pe o saorma?), lucrari de moare pamintul, o speranta a stiintei economice mondiale". Pai, iata, asa e, i-a mers mintea la economia de sutit, sparlit, manglit si alte concepte inalte.
    Vazind el (sau ei, ma rog, vom vedea) ca chestia aia cu cumpararea drepturilor litigioase una ca s-a cam imputit, toti ghiolbanii fac asta, plus ca trebuie sa scoti capul de la cutie, se afla mai usor, chiar daca stai in umbra, ce a inventat "Geniul Carpatilor"? Pai promisiunea de vinzare, adica un precontract mai bine intepenit, din care, tineti-va bine, facea juma-juma (43.000 tot, 21.000 el si tac-su). Si pentru ca toate nu trebuiau sa aiba un nume s-a gasit si cumparatorul (fara bani, evident), un, un, un... ati ghicit, off-shore! In Cipru. Ghinion, ca Cipru a dat cu pardonul de pamint si a trebuit sa dea in vileag mai repede decit o virgina (insula) chestiile astea golanesti. Vezi si Vintu si ala, sindicalistul, "magraonul" cum il cheama, frate?
    Gata, e priceput, ce-i drept, dar nu la economie, ci la furat!
    • +1 (1 vot)    
      Nouriel Roubini de RO,Hrebenciucul in off (Miercuri, 29 octombrie 2014, 17:31)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

      Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

      Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, “întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, a arătat DNA.

      Au fost ( SI MAI SUNT ) două Românii.
      În sud-est am avut principatele a căror etnogeneză este şi astăzi învăluită în mister, iar la nord Ardealul a beneficiat de tutela catolicismului, mult mai eficient faţă de distorsiunile istorice intervenite pe parcurs.
      După ce Ardealul a intrat în sfera administraţiei habsburgice (1699) şi în ciuda presiunilor exercitate în continuare de unguri, Ardealul s-a bucurat de o administraţie care a favorizat aplicarea unui regim juridic mai echitabil.
      În contrast cu perioada fanariotă (1711-1821) care a avut o influenţă nefastă asupra moravurilor supuşilor săi, administraţia habsburgică a consolidat respectul instituţiilor civile.(Dan E. Dobrescu-Curierul National)
  • +1 (1 vot)    
    Citate din inteleptul l'u tata Hrebe/ZF19/11/2010 (Miercuri, 29 octombrie 2014, 17:20)

    Plagarus [utilizator]

    "Am fost influenţat de mediul în care trăiesc şi cred că societatea existentă la noi se apropie de un model precapitalist, suntem undeva la jumătatea drumului dintre comunism şi capitalism.
    Avem un mare decalaj la nivelul mentalităţii şi mă îndoiesc că am înţeles foarte bine ce model de capitalism vrem să urmăm, pentru că variaţiunile pe această temă sunt foarte mari" !
    " Din nefericire, sunt relativi puţini autori români care m-au inspirat,cât despre numărul autorilor străini, acesta este mult prea mare pentru a fi detaliat "

    "Sunt conştient că am fost un norocos şi că şansa pe care am avut-o în viaţă nu o are fiecare tânăr în România. Dar, în acelaşi timp, nu cred că ar trebui să-mi fie ruşine de acest lucru atâta timp cât voi încerca să îndeplinesc ce m-a rugat bunicul meu pe patul de moarte: să fac în viaţă cât mai mult bine, pentru că rău face toată lumea."!!!!

    Regulamentului de Ordine Interioară (ROI)-ASE Art. 35 alineatul 1, „contractul de muncă se suspendă în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală”.

    Andrei Hrebenciuc rămâne astfel fără contract de muncă, dar şi fără salariu, pe parcusrul suspendării contractului. Potrivit aceluiaşi regulament (Art. 38 alineatul 2), „în cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării, acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.”

    Contractul de muncă a lui Andrei Hrebenciuc este deocamdată doar suspendat, urmând să piardă catedra din ASE dacă va fi condamnat definitiv.

    „contractul individual de muncă poate înceta de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti”, arată Regulamentul ASE, Art. 39, alineatul 1.
  • +2 (2 voturi)    
    43000 hectare (Miercuri, 29 octombrie 2014, 17:35)

    muciflenduri [utilizator]

    Suprafata Bucurestiului are 228 - 285 kilometri patrati.
    Baietii astia au gandit o afacere de 430 kilometri patrati,
    adica o padure de 1.5-1.9 ori mai mare decat Bucurestiul.
    • +2 (2 voturi)    
      Si-o poza (Miercuri, 29 octombrie 2014, 17:45)

      muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

      Cam asa arata padurea aia: http://www.tiikoni.com/tis/view/?id=f47b484


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by