Cine este Calin Mitica, anchetat de DNA in legatura cu licitatii trucate in sistemul feroviar de marfa: "Gruia Stoica de la Cluj", implicat in multe afaceri cotroversate in domeniul feroviar, achitat definitiv in dosarul "Remarul 16 februarie"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 28 octombrie 2014, 11:40 Dosare Anticoruptie


Calin Mitica
Foto: ziardecluj.ro
Omul de afaceri clujean, Calin Mitica, suspectat de procurorii DNA ca s-ar afla in epicentrul unor fapte de coruptie prin care s-au manipulat mai multe licitatii la compania de productie a sarii Salrom in favoarea companiei sale de transport feroviar Transferoviar Grup in detrimentul CFR Marfa, este denumit uneori si "Gruia Stoica de la Cluj" si a fost implicat, prin multele sale firme la care este actionar, in diverse afaceri controversate, cea mai mare parte avand legatura cu domeniul feroviar.

Calin Mitica s-ar afla in epicentrul unor fapte de coruptie pentru care DNA face marti perchezitii in 22 locatii situate in Bucuresti si in judetele Cluj, Ilfov, Galati.

Potrivit DNA, Calin Mitica ar fi manipulat mai multe licitatii la compania de productie a sarii Salrom in favoarea companiei sale de transport feroviar Transferoviar Grup in detrimentul CFR Marfa. De asemenea, DNA il acuza pe Calin Mitica de corupere a unor oficiali din conducerea CFR Calatori pentru a acorda contracte de reparatii companiei sale Remarul 16 Februarie SA.

Astfel, Calin Mitica e acuzat ca a constituit un grup infractional organizat, alaturi de Kinga Madarasan si Stefan Adriian.

Cine este milionarul Calin Mitica

Calin Mitica, unul din milionarii in euro a Romaniei, detine Transferoviar Grup SA, societate infiintata in 2003. Activitatea principala a societatii este transportul de marfa si manevrele feroviare, iar cea secundara, reparatii de vagoane de marfa si calatori si locomotive. Grupul detine si firma de reparatii material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

Asocierea Transferoviar Grup SA - fondul de investitii austriac Donau Finanz a participat in cursa pentru privatizarea CFR Marfa in 2013, privatizare care in cele din urma nu a mai avut loc, desi intial castig de cauza a avut Grup Feroviar Roman, companie detinuta de un alt magnat al cailor ferate, Gruia Stoica.

Revista Forbes, cea care estima in 2011 ca omul de afaceri Calin Mitica avea o avere estimata la 12-13 milioane de euro, scrie ca prin Transferoviar group, Mitica detinea 32,96% din titluri la compania producatoare de material rulant feroviar - Remarul 16 Februarie, iar alte 32,14% dina cituni sunt detinute de sotia sa Monica Baiculescu.

Calin Mitica este "actionar direct si indirect la Transferoviar Calatori, Edelweiss Holding, Armonia Edelweiss si Societatea Comerciala de Intretinere si Reparatii Vagoane de Calatori CFR - SIRV Brasov", mai scrie sursa amintita. Presa locala mai scrie ca Mitica este actionar si la Metalurgica Transilvania Aiud si Electormet Business Group SRL.

De altfel, in intreaga presa s-a scris ca Mitica a fost protagonistul unor afaceri controevrsate, dar profitabile cu statul in ultimii ani, majoritatea tinand de domeniul feroviar.

"In 2008, o alta firma detinuta de Mitica, CFR SIRV, obtinea un contract de de 350 mil. euro de la CFR pentru repararea a 300 de vagoane. Cealalta firma, Remarul 16 Februarie, castiga 190 mil. lei pentru vanzarea catre CFR Calatori a 40 de rame electrice", potrivit Obiectiv.info

Potrivit Ziarul de Cluj, (detalii aici) "Calin Mitica este nascut in 7 octombrie 1967 in Faurei, judetul Braila.

In 2012 a fost distins cu Crucea Transilvana Oferita de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului. A infiintat firma de protectie si paza Euro Force Security SRL cu scopul de a asigura servicii de paza pe rutele de transport calatori manageriate de Transferoviar Grup. Transferoviar detine 85 la suta din Euro Force Security SRL. Restul procentelor sunt detinute de Rusu Stoian, general in rezerva, fost sef al Militiei Cluj si primul sef al Serviciului de Protectie Interna al MI, UM 0215, celebra Doi S'un Sfert, in prezent, om de afaceri."

Inculpat in dosarul "Remarul 16 februarie", achitat definitiv in iulie 2014

Mai mult, Calin Mitica a fos tinculpat in dosarul "Remarul 16 februarie" in care fostul director general al CFR Calatori, Alexandru Noaptes, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 26 august 2010, alaturi de alti doi fosti directori ai companiei, pentru achizitia supraevaluata a sase locomotive second-hand.

Cu toate acestea, Mitica, Noapte si restul inculpatilor au fost achitati definitiv in iulie 2014 la Curtea de Apel Cluj.

Despre Calin Mitica, denumti adesea si "Gruia Stoica de la Cluj" presa a scris ca a fost apropiat si de multi jurnalisti cunoscuti de televiziune. Astfel, publicatia Obiectiv.info publica in aprilie fotografii din concedii de lux pe care Mitica le-ar fi petrecut alaturi de realizatorul Realitatea TV Rares Bogdan.

In 2013, Mediafax, citata de Romania Libera, scria ca omul de afaceri Calin Mitica, actionar printre altele si la Metalurgica aiud, se arata interesatd e preluarea clubului de fotbal U Cluj, dar doar in cazul in care se va efectua un audit al clubului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8247 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    Confiscat tot (Marţi, 28 octombrie 2014, 12:06)

    vodatepes [utilizator]

    La banditi astia DNA -ul ar trebui sa le confiste tot da tot pana si dreptul la viata pentru ca datorita lor unui oameni si au pierdut locul de munca iar famiiilor lor au fost afectate.
  • -4 (6 voturi)    
    comic (Marţi, 28 octombrie 2014, 12:50)

    Nevermind [utilizator]

    Mitica de la Cluuuj... Si noua ni se spune mitici... ntz ntz ntz

    Astia mai egali intre egali... cand o sa ajunga pe arest in bucale, sa nu uitati sa mentionati ca mai avem un mitic in plus, deci suntem de porc.
    • +4 (6 voturi)    
      Faurei (Marţi, 28 octombrie 2014, 13:48)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      e nascut in Faurei, Braila, my friend.
      • 0 (4 voturi)    
        exact (Marţi, 28 octombrie 2014, 15:05)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hollow

        Cum si bucurestenii sunt acuzati de tot ceea ce fac oameni din toate colturile tarii veniti aici, in special politicieni. Nu ca noi n-am avea specimenele proprii :D.

        Mi s-a cam luat de c.rvele care se dau virgine si spun de celelalte ca sunt stoarfe.
  • +1 (1 vot)    
    Mitică fă lampa mai mică (Miercuri, 29 octombrie 2014, 6:19)

    corvus coraX [utilizator]

    Mitică (rudar) din Făurei este ruda cu Stoica (ursar) și cu Niro (lingurar)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by