Deputatul Dorinel Ursarescu, urmarit penal de DNA

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 21 octombrie 2014, 9:54 Dosare Anticoruptie


Dorinel Ursarescu
Foto: cdep.ro
Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de deputatul independent Dorinel Ursarescu, presedintele organizatiei judetene PNL Neamt la data comiterii infractiunii, acuzat ca si-a folosit influenta si autoritatea pentru numirea, in functia de director executiv al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Neamt Neamt, a unei persoane agreate de un alt inculpat in dosar, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze. Mai precis, el este cercetat pentru ca a sprijinit un grup infractional suspectat de evaziune cu produse petroliere achizitionate din Bulgaria, parlamentarul fiind suspectat ca, pentru interventiile sale, ar fi acceptat sa primeasca 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.

Ursarescu a fost deputat PNL pana in septembrie 2014, cand a deveni independent si s-a inscris in grupul parlamentar PC-PLR.

Astfel, potrivit comunicatului DNA, s-a mai dispus urmarirea penala si fata de:
  • Valentin Grosu, la data faptelor director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV) si Razvan Andrei, la data faptelor inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
  • Marius Craciun, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: - doua infractiuni de cumparare de influenta; - instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial.
Comunicatul DNA:

In perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, inculpatul Craciun Marius a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savarsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat.

Aceste fapte au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).


Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor.

In activitatile desfasurate, inculpatul Craciun Marius a beneficiat de sprijinul si bunavointa unor persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), sprijin concretizat in:
- numirea la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt, prin influenta inculpatului Ursarescu Dorinel, a unei persoane agreate;
- desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de inculpatul Grosu Valentin;
- obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate atat de Grosu Valentin si o alta persoana;
- consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale, asigurata atat de Grosu Valentin cat si de inculpatul Andrei Razvan;
- atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora.

In schimbul acestei protectii, asigurata pe diferite paliere, de catre inculpatii Ursarescu Dorinel, Grosu Valentin si Andrei Razvan, inculpatul Craciun Marius a promis si/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, in cauza, exista probe ca in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze.

Pentru acest "serviciu", inculpatul Ursarescu Dorinel a acceptat promisiunea formulata de Craciun Marius, constand in remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.

In perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in calitate de director al DJAOV Bacau, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul in lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Craciun Marius, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.

Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar inregistrat, solicitata de o firma controlata de inculpatul Craciun Marius si facilitarea desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea respectiva.

De asemenea, exista probe si indicii temeinice ca in perioada februarie -martie 2013, inculpatul Andrei Razvan, inspector, a pretins de la Craciun Marius si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorata ulterior la 2.000 euro. In luna martie 2013, acelasi inculpat a primit de la Craciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.

In schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Razvan a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitand ca ii va determina pe acestia sa isi incalce atributiile de serviciu, in sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiasi firme controlate de inculpatul Craciun Marius.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4095 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    popcorn (Marţi, 21 octombrie 2014, 9:05)

    un domn [utilizator]

    DNA UL a devenit cuptor cu microunde pentru politicieni..e bine / e foarte bine !
  • +4 (4 voturi)    
    un baiat (Marţi, 21 octombrie 2014, 10:01)

    Absurdistanul [utilizator]

    a venit si randul ca acestui baiat sa i se adauge statusul "fost baiat destept".

    mai sunt cativa care merita acest status. asteptam :)

    DNA ai legatura!
  • +4 (4 voturi)    
    Poate macar asa ajungem la 300 de parlamentari (Marţi, 21 octombrie 2014, 10:47)

    Luke1 [utilizator]

    cum s-a votat la referendum ...
  • +1 (1 vot)    
    Judetul Neamt e plin de "smecheri" (Marţi, 21 octombrie 2014, 12:58)

    Popoviciu [utilizator]

    Judetul acesta.....NEAMT e o cloaca mare de smecheri. Toti pusi pe combinatii. Sa spuna dl Ursarescu de altii pusi pe la Metrologie la Bacau si alte combinatii ca mai are si mai poate.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by