VIDEO UPDATE Dan Sova, urmarit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Hrebenciuc i-ar fi promis ca, daca promoveaza legea amnistiei, il va numi presedinte al PSD-ului

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 20 octombrie 2014, 13:14 Dosare Anticoruptie


Dan Sova, la plecarea de la Transporturi
Foto: Agerpres
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Dan Sova, este urmarit penal de procurorii DNA, pentru infractiunea de trafic de influenta. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis ca, daca promoveaza legea amnistiei si gratierii, pentru a scapa atat el, cat si Miron Mitrea, de puscarie, il va numi presedinte al PSD-ului.

Potrivit unui comunicat al DNA, vineri, 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, si-ar fi folosit influenta fata de suspectul Dan Sova, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei intalniri, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr. 1474/VIII/3 din 17 octombrie si nr. 1436, 1450 si 1454 din 15 si 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid Dan Sova sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o. 

De notat ca deputatul PSD Miron Mitrea a fost condamnat miercuri, 15 octombrie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia fiind nedefinitiva.

In acelasi context, suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv 'fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite').

Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este suspect in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala.

Intrucat abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei.

In acest context, suspectul Dan Sova a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 august 2014).

In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Sova ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Purtatorul de cuvant al PSD Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, a sosit luni la sediul DNA unde a fost citat pentru audieri. Amintim ca luni dimineata a fost audiat de procurorii anticoruptie si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, acuzat de DNA ca vineri, 17 octombrie, in ziua in care DNA a cerut arestarea sa, i-ar fi cerut unui coleg din PSD sa faca o lege pentru amnistie si gratiere, promitandu-i in schimb ajutor pentru a deveni presedintele formatiunii politice.

UPDATE Dan Sova a parasit sediul DNA dupa aproximativ o ora.

'Nu am nimic de declarat deocamdata, pentru ca nu am cerut decat sa vedem documentele, ca nu stiu despre ce e vorba', a afirmat Sova, adaugand ca nu crede ca este pus sub invinuire, potrivit Agerpres.

Intrebat daca s-a intalnit cu Viorel Hrebenciuc, Dan Sova a raspuns afirmativ, dar a sustinut ca nu a vorbit niciodata cu Robert Cazanciuc.

Referitor la vreun demers al sau pentru abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, referitor la folosirea influentei politice pentru obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, parlamentarul PSD a apreciat 'ca e un articol foarte bun'.

In ceea ce priveste posibilitatea de a-si dori sefia PSD, Dan Sova a spus: 'Noi nu discutam asa ceva'.

Cu privire la intentia de a ocupa functia de ministru al Justitiei, Sova a declarat: 'Niciodata'.



Citeste si:

Potrivit anchetatorilor care instrumenteaza noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc, acesta a aflat chiar de la un angajat al DNA ca este interceptat si, pe de alta parte, i-a promis unui coleg din PSD ca il va sprijini sa ajunga presedinte al partidului, daca initiaza o lege privind amnistierea si gratierea unor pedepse.

Surse judiciare au declarat, pentru agentia Mediafax, ca Dan Sova este respectivul coleg de partid al deputatului.



Procurorii anticoruptie sustin ca Hrebenciuc, la doua zile dupa ce a fost audiat la DNA Brasov in dosarul retrocedarilor, "si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse", promitandu-i respectivului sprijin pentru a deveni presedinte al PSD.

Pe de alta parte, tot Hrebenciuc ar fi intreprins demersuri pentru a obtine informatii cu privire la anchetele penale derulate de DNA fata de el, promitand in schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, in asa fel incat sa obtina diverse foloase necuvenite pentru persoanele care il ajuta cu astfel de informatii.

Deputatul PSD ar fi aflat ca este interceptat chiar de la un angajat al DNA.

Aceleasi surse judiciare spun ca angajatul DNA care i-ar fi dat informatii lui Hrebenciuc nu s-a autodenuntat, ci a fost prins de anchetatori.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























25496 vizualizari

  • +45 (45 voturi)    
    Holocaust Man (Luni, 20 octombrie 2014, 13:17)

    un domn [utilizator]

    A ajuns..la bara...nu ca pledant....ci Acel pentru care vor pleda Altii
    • +16 (16 voturi)    
      Problema nu e ca a ajuns la bara... (Luni, 20 octombrie 2014, 15:16)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      ci ca trebuie sa stea in fata ei ca inculpat!
      Acum va lua bara in mana si va jongka cu ea asa cum stie el cel mai bine.... oral!
      Amaratul, chiar credea ca scapa?
      De bara , ma?
      Va avea mai multe si il vor imprejmui!
      Si costulul tot cu bare va fi!
      Da, Doamne!
    • +7 (7 voturi)    
      In ultima vreme (Luni, 20 octombrie 2014, 16:50)

      Picsius [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      nu mai ma bani pentru cate beri trebuie sa beau. Ma uit la DNA ca la fotbal.
  • +29 (31 voturi)    
    In scarsit l-au racolat (Luni, 20 octombrie 2014, 13:36)

    BalazsElod [anonim]

    Pe incompetentul cel mai mediatizat!
  • +39 (39 voturi)    
    e nevinovat saracul..... (Luni, 20 octombrie 2014, 13:38)

    translativus [utilizator]

    .....ce o avea lumea cu el ?
    Este mic si cu "ciunga" in par si a confundat contractul Bechtel cu hartia igienica.
    Altceva nu se stie despre el....inca !
    Probabil ca in curand, vom afla cat de bolnav este si ca Basescu ii face dosare politice.
  • +38 (38 voturi)    
    pica si rudele si amicii PM-ului, (Luni, 20 octombrie 2014, 13:40)

    ouyang [utilizator]

    cel mai cinstit, cel mai mandru roman.
    • +8 (8 voturi)    
      Victoras si Danut (Luni, 20 octombrie 2014, 16:33)

      Caligula [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      Si uite asa afla si Ponta, ca prietenul sau de incredere si managerul campaniei sale pentru presedentie vrea sa-i ia locul. Indiferent daca Ponta pierde sau castiga, Sova ar fi devinit presedintele PSD.
      Acum, indiferent de ce i se intampla lui Ponta, Danut ajunge dupa gratii...
  • +29 (29 voturi)    
    Aștept știrea asta de ani de zile (Luni, 20 octombrie 2014, 13:46)

    SKBjull [utilizator]

    Dar păstrez sticla de șampanie pentru Ponta.
  • +39 (39 voturi)    
    Bravos! (Luni, 20 octombrie 2014, 13:57)

    pathfinder [utilizator]

    DNA, presedinte!
    DNA, presedinte!
    DNA, presedinte!
  • +18 (18 voturi)    
    complicat :p (Luni, 20 octombrie 2014, 14:03)

    dovlecel [utilizator]

    Pai si cum vor reusi procurorii de la DNA sa se inteleaga cu el?
    Le-ar fi util un cos cu banane :)
  • +35 (37 voturi)    
    Va spun eu (Luni, 20 octombrie 2014, 14:28)

    bancheru83 [utilizator]

    In citeva sapt.i.sirbu,v.hrebenciuc,I.adam si d.sova se vor imbolnavi de prostata si vor trebui sa fie operati de urgenta in america!!
    • +27 (27 voturi)    
      DNA ul este Ebola ptr politicienii (Luni, 20 octombrie 2014, 14:37)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

      United Shpagas of Democracy
  • +30 (30 voturi)    
    Asta e prea slow ca sa poata fi audiat (Luni, 20 octombrie 2014, 14:28)

    Haskal [utilizator]

    doar purtator de cuvant el e....dar daca pica asta pica si dottorel.
  • +12 (12 voturi)    
    Mindri ca suntem romani (Luni, 20 octombrie 2014, 14:30)

    Trojan.H [utilizator]

    La Rahova.
    • +6 (6 voturi)    
      ce sarba or sa faca acolo cu Maestru (Luni, 20 octombrie 2014, 18:21)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Felix la Butoane..scene LIVE, in emisiunea Un Show Pacatos !!!!
  • +12 (12 voturi)    
    sova (Luni, 20 octombrie 2014, 14:36)

    RTK [utilizator]

    Abia astept sa-l vad pe papagalul asta la racoare. Pregatesc sampania.
  • +10 (10 voturi)    
    Hrebenciuc (Luni, 20 octombrie 2014, 14:40)

    Elisabetshort [utilizator]

    Hrebenciuc era azi nu in ProCredit , ci in magazinul de oglinzi ... Sau este cumva Sirbu fara acoperire?
  • +21 (21 voturi)    
    uite cum ajung unul cate unul (Luni, 20 octombrie 2014, 14:40)

    cristi_an [utilizator]

    pe asta daca il forteaza cu bad cop/good cop, face si pipi pe el.
  • +32 (32 voturi)    
    Se prefigurează înființarea (Luni, 20 octombrie 2014, 14:43)

    Kentt [utilizator]

    Uniunii Scriitorilor din Brutărie.
    • +8 (8 voturi)    
      Buna!! (Luni, 20 octombrie 2014, 16:43)

      canuta [utilizator] i-a raspuns lui Kentt

      apreciez si subscriu.
      • +8 (8 voturi)    
        si ii inseram pe scriitori in Literatura (Luni, 20 octombrie 2014, 16:48)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui canuta

        Romana..Infractionala ? se rasuceste George Calinescu in mormant )))
  • +14 (14 voturi)    
    SOVAelnicul va fi presedinte de cort / tineta ! (Luni, 20 octombrie 2014, 15:22)

    Plagarus [utilizator]

    Marele istoric al hartilor rutiere, va scrie multe tomuri si va deveni reeducat fiind, membru de onoare la Uniunii baietilor rai !
  • +13 (13 voturi)    
    Mai băieți (Luni, 20 octombrie 2014, 15:27)

    batmanss [utilizator]

    Mai ușor cu stirile astea ca fac infarct de bucurie ! Ce aș mai dori sa aud in viitor ar fii ca au fost abuzati sx in închisoare ca frumușel le-ar maj șade cu pijamele dungate...
  • +17 (17 voturi)    
    Viorele!!! (Luni, 20 octombrie 2014, 15:37)

    Alalalt [utilizator]

    Scoate armata in strada! Cheama pe rusi, atacal pe basescu, promite 3 kile de aur la toti romanii care te voteaza, ca astia de la DNA in 2 saptamani te lasa fara partid!!! hai ba baiatule ca e panica rau!!!
  • +13 (13 voturi)    
    ! (Luni, 20 octombrie 2014, 16:17)

    melcul_naravas [utilizator]

    Mazeto, unde-ai disparut suflete tocmai acum cand aveam nevoie sa ne luminezi; nu-i frumos sa dispari ca magaru-n ceata.
    • +7 (7 voturi)    
      Moscow Calling (Luni, 20 octombrie 2014, 16:47)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui melcul_naravas

      era un hit pe timpuri..asta asculta mazeta la casti Moscow caling...
  • +11 (11 voturi)    
    lol (Luni, 20 octombrie 2014, 16:41)

    Kvothe [utilizator]

    sicer imi place ideea Sova presedinte PSD la cat e de capabil... :)
    • +3 (3 voturi)    
      true dat (Luni, 20 octombrie 2014, 17:34)

      samka [utilizator] i-a raspuns lui Kvothe

      lol
    • +5 (5 voturi)    
      magistral (Luni, 20 octombrie 2014, 18:18)

      liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui Kvothe

      SOVA presedinte !!! Oare ce zice Iliescu acum ?
      • +3 (3 voturi)    
        nu i a pasat de bombo (Luni, 20 octombrie 2014, 18:39)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

        crezi ca clipeste daca aude de sova asta ?
        • +5 (5 voturi)    
          Porecla "PROSTANACU" a consumat-o deja... (Luni, 20 octombrie 2014, 18:45)

          liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

          Porecla "PROSTANACU" a consumat-o deja...Ce nume ii va da lui Sova in noua calitate de presedinte de partid ?
  • +11 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 octombrie 2014, 16:58)

    [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
    psd (Luni, 20 octombrie 2014, 17:59)

    verid [utilizator]

    Ar fi pacat ca acum daca i-a prins,sa nu mai ajunga Sova seful PSD.Daca nu se mai poate,eu as recomanda-o pe Firea ca e la fel de isteata


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by