STENOGRAME Viorel Hrebenciuc a fost interceptat cand se interesa de stadiul retrocedarilor din judetul Bacau

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 19 octombrie 2014, 15:32 Dosare Anticoruptie


Interesul deputatului Viorel Hrebenciuc pentru urgentarea retrocedarii unor terenuri forestiere din judetul Bacau reiese, potrivit referatului procurorilor DNA, din stenogramele interceptarilor realizate in dosarul in care parlamentarul PSD este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei, relateaza Agerpres.

Intr-o discutie telefonica din data de 1 decembrie 2013 cu un functionar al comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii din cadrul Consiliului Judetean Bacau, Hrebenciuc ii solicita relatii in legatura cu demersurile efectuate de aceasta institutie cu privire la procesele civile privind suprafetele de teren impadurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza, cercetat in acelasi dosar.

"Domn: Da, domnule presedinte.

Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?

Domn: Va rog, bine.

Viorel Hrebenciuc: Ma, spune-mi si mie, deci ati facut aia, cerere de stramutare, comisia judeteana?

Domn: Nu, nu, nu, e facuta de Directia Romsilva de la Bucuresti.

Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacau?

Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treaba, doar ca trebuie sa treaca prin noi, ca parte in proces. De Romsilva e initiata si facuta.

Viorel Hrebenciuc: Am inteles, am inteles. Bine, hai, vorbim.

Domn: Miercuri, dl. presedinte

Viorel Hrebenciuc: Pa, pa.

Domn: Numai bine."


Intr-o interceptare ambientala din data de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc a discutat despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa cu Dan Costin Bengescu, la randul sau urmarit penal in dosar.

"Viorel Hrebenciuc: Eu maine dupa-amiaza la 4 jumate vorbesc inca o data... la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu (directorul general Romsilva - n.r.) sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles?

Bengescu Dan: Da.

Viorel Hrebenciuc: Adica, o lucram...

Bengescu Dan: Asa.

Viorel Hrebenciuc: Asa.

Bengescu Dan: Haideti sa va spun...?... Gata, deci n-a promis nimic, a zis ca-mi rezolva ei. Si saptamana trecuta l-a sunat pe Sorin... ?... da-i drumul inainte, nu-ti mai contesta nimic.

Viorel Hrebenciuc: ...?... sau cum?

Bengescu Dan: Ai inteles? Nu-ti mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Si de Sibiu, ne ocupam noi tot."


Potrivit referatului DNA privind solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a lui Viorel Hrebenciuc, rolul deputatului PSD a fost acela ca, in calitatea sa de "baron local", sa isi exercite influenta asupra autoritatilor locale implicate in retrocedare "pentru urgentarea punerii in posesie in modalitatea cea mai avantajoasa pentru suspectul Paltin Gheorghe Sturdza".

"Fiind cointeresat la randul sau personal, fiindu-i promis ca in schimbul exercitarii influentei sale reale va primi prin intermediar o suprafata de 12.000 de ha de padure, inculpatul Hrebenciuc Viorel a intreprins apoi demersurile solicitate, informand constant membrii grupului in legatura cu situatia existenta, rezultatul obtinut si demersurile viitoare de efectuat. Influenta sa a fost exercitata pe plan local, asupra celor din Directia Silvica Bacau si asupra membrilor comisiilor locale care urmau sa solutioneze cererile de punere in posesie, dar si la cel mai inalt nivel, respectiv asupra directorului general Romsilva, inculpatul Craciunescu Adam, pentru a-l determina sa accepte punerea in posesie cu orice pret", se arata in referatul DNA.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a transmis procurorului general al Romaniei cererea in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru incuviintarea arestarii preventive a deputatilor PSD Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, pusi sub acuzare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat sambata, la incheierea sedintei Biroului Permanent, ca solicitarea de arestare preventiva a lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam a fost trimisa Comisiei juridice, care poate da un raspuns in termen de trei zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5406 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 octombrie 2014, 17:29)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by