VIDEO Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare. Ministerul Transporturilor trebuie sa primeasca 8,5 milioane lei prejudiciu

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 octombrie 2014, 15:27 Dosare Anticoruptie


Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani si sase luni inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata pentru deturnare de fonduri, anunta Agerpres.

UPDATE: Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de politisti de la Judecatoria Sectorului 1 si a fost dus la Penitenciarul Rahova, relateaza Mediafax.


Politistii bucuresteni au mers sa il caute pe Mihai Necolaiciuc dupa ce au primit de la Judecatoria Sectorului 1 - instanta care a judecat in fond dosarul in care fostul director al CFR a fost condamnat - un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.

Fostul director al CFR a fost gasit la Judecatoria Sectorului 1, unde era prezent la un termen de judecata dintr-un alt dosar in care este judecat, tot pentru fraudarea companiei.

Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de politisti, care l-au dus cu o masina la Penitenciarul Rahova pentru a fi incarcerat.

"La data de 17 octombrie a.c., la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a fost transmis, de catre Judecatoria Sectorului 1, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, pe numele unei persoane condamnate, avand domiciliul pe raza municipiului. Mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea a fost puse in aplicare de catre politisti, urmandu-se procedura legala, persoana condamnata fiind condusa la Penitenciarul Rahova, in vederea incarcerarii", arata Politia Capitalei, intr-un comunicat de presa.

Necolaiciuc urmeaza sa stea 21 de zile in carantina, timp in care se va stabili regimul in care va ispasi condamnarea si daca va ramane in Penitenciarul Rahova sau va fi dus intr-o alta unitate de detentie.
____

Initial, Mihai Necolaiciuc a fost achitat de Judecatoria Sectorului 1 in ianuarie 2014, insa judecatorii de la Curtea de Apel au admis vineri recursul procurorilor DNA si l-au condamnat pe Necolaiciuc la patru ani si sase luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.

Din aceasta pedeapsa se va scadea perioada petrecuta de Necolaiciuc in arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009-18 octombrie 2011.

De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durata de cinci ani.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CFR, a fost condamnata definitiv la trei ani inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune.


Pe latura civila, instanta a admis in parte actiunea Ministerului Transporturilor si i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente SC CNCF - CFR SA suma de 8.459.972 lei catre Ministerul Transporturilor.

In plus, cei doi vor plati cate 15.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.

De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe un imobil al Vioricai Olaeru si pe bunuri mobile si imobile ale lui Necolaiciuc.

Decizia este definitiva, astfel ca Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru urmeaza sa fie incarcerati.



Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru au fost trimisi in judecata de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

"In ceea ce priveste CN CFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA.

In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001-ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CN CFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale, fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", explicau procurorii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.

In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis in judecata in alte trei dosare penale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7451 vizualizari

  • +22 (22 voturi)    
    Alt bandit (Vineri, 17 octombrie 2014, 14:31)

    corvus coraX [utilizator]

    Mâna dreaptă a lui Manivelă Mitrea... Mitrea a luat cam puțin, nu credeți?!
    • +2 (2 voturi)    
      asta e justitie? (Sâmbătă, 18 octombrie 2014, 9:23)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      furi o gaina.. 5 ani.. falimentezi CFR si lasi o gaura de miliarde.. 4 ani..
  • +14 (14 voturi)    
    eh (Vineri, 17 octombrie 2014, 15:50)

    Adrian1 [utilizator]

    La multi ani!
    • +11 (11 voturi)    
      asa zic si eu: (Vineri, 17 octombrie 2014, 16:34)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

      La Multi Ani cu executare!!!
  • +10 (10 voturi)    
    Putin... (Vineri, 17 octombrie 2014, 15:54)

    politic_incorect [utilizator]

    Foarte putin...
  • +9 (9 voturi)    
    Acum ca intra si nasul lui (Vineri, 17 octombrie 2014, 16:02)

    Absurdistanul [utilizator]

    Acum ca dl. M.Mitrea e cu un picior in celula era normal ca si ciuperca ministerului transporturilor sa fie trimisa sa coabiteze cu sporii de celula.

    Incepe sa dispara "garda veche", "baietii destepti", "baronii", "magantii zilei", "miliardarii de carton".
  • +10 (10 voturi)    
    asa e (Vineri, 17 octombrie 2014, 16:08)

    ValentinV [utilizator]

    Sa spuna ei, Mitrea si Nastase (ministrul transporturilor si primul ministru de atunci) ca nu au stiu nimic din ce facea Nicolaiciuc...
  • +10 (10 voturi)    
    Derizoriu (Vineri, 17 octombrie 2014, 16:20)

    MPopa [utilizator]

    La cat a furat Necolaiciuc 10 ani de inchisoare ar fi fost putin.
    Dar au luat multi pe langa el si din acest motiv nu s-a sapat prea adanc.
    Oameni ca Necolaiciuc au nenorocit CFR-ul, iar angajatii care nu au avut curaj sa protesteze impotriva abuzurilor au ajuns someri.
  • +2 (2 voturi)    
    Daaa, dar n-avea cum sa-l incalte asa de tare, (Sâmbătă, 18 octombrie 2014, 15:46)

    dbdb [utilizator]

    incepea sa guite despre tovarasia cu PDL la furat, si nu atat cu "PDL" cat cu apropiati ai lui Basescu, mult prea apropiati ca sa fie deranjati! deci pentru astia 4 ani a iesit Base acum 2 ani, la o ora de maxima audienta, sa spuna cum ca a fost grajbit si va fi adus pe sus in tara sa fie pedepsit! hahahahaaaa, justitie de paie!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by