DNA: In acest moment, Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat in dosarul Microsoft

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 octombrie 2014, 14:51 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza, la solicitarea Agerpres, ca premierul Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat in dosarul Microsoft.

"In acest moment, persoana mentionata de dvs. in solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat in dosarul la care faceti referire", se arata in raspunsul DNA transmis miercuri la solicitarea Agerpres de a preciza daca Victor Ponta are vreo calitate in dosarul Microsoft.

Numele lui Victor Ponta si al lui Adrian Nastase sunt invocate de un martor intr-o declaratie data in fata procurorilor DNA in dosarul Microsoft. Declaratia martorului apare in cererea prin care DNA solicita aviz pentru ridicarea imunitatii a noua fosti ministri cercetati in acest dosar.

Potrivit martorului, contractul licentelor IT in valoare de 200 milioane euro a fost initiat, negociat si controlat de Claudiu Florica in perioada 2001 - 2002, cand a avut in acest sens intalniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu si alti angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii.

In opinia acestuia, contractul incheiat de Siveco cu Ministerul Educatiei a fost conceput ca un contract cadru a carui derulare urma sa aiba loc in mai multe etape, pe masura ce Ministerul Educatiei obtinea bugetul necesar achizitiei, fiind conceput ca un contract ce depasea necesitatile pentru a permite noi achizitii ulterioare prin acte aditionale, fara o procedura de licitatie.

"Claudiu Florica a conditionat si prezenta firmei Siveco ca integrator in acest contract de subcontractarea unei parti din software si servicii in valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusa de Antonio Kapraras, care urma sa asigure la randul ei plata unei mite catre persoane din anturajul lui Adrian Nastase", mai declara martorul.

Acesta mai sustine ca, dupa ce Ecaterina Andronescu a fost schimbata in 2003 cu Alexandru Athanasiu din functia de ministru al Educatiei, Claudiu Florica a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autoritatii contractante, contractul derulandu-se in continuare in perioada 2003 - 2009, dar fara ca vreuna din firmele protejate si controlate de Claudiu Florica, respectiv Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin, sa mai primeasca vreo contractare.

"Tot in 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD. In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data", se mai arata in declaratia data la DNA.

Martorul mai spune ca, in decembrie 2004, dupa schimbarea partidului de guvernamant, Claudiu Florica, fiind in relatii personale directe cu diversi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Victor Blaga, Rasvan Toader, "si-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco si a solicitat si noilor ministri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting si Softwin, firme pe care le controla in mod indirect, in acest proiect, dar fara succes".

"Persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt Adrian Nastase, prim-ministru in perioada 2000-2004, Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei prim-ministrului in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei 2000 - 2004, Cristina Ghitulica - sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000-2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada, Traian Ionescu - director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu - ministrul Finantelor la acea perioada, Enache Jiru - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii PD numiti dupa Ecaterina Andronescu, si anume: Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si, ulterior, Andrei Marga", este o alta sustinere a martorului.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca nu a avut nicio legatura cu contractele privind licentele Microsoft si ca, in cazul in care va fi solicitat de procurori, va merge la Parchet pentru a spune ce stie.

"Va promit ca oricine ma intreaba de la Parchet ceva despre Microsoft, ma duc si spun. Dupa cum stiti foarte bine, nu am avut niciodata nicio pozitie publica din care sa am legatura cu contracte, dar, daca ma cheama cineva, bineinteles ca ma duc si spun tot ceea ce stiu", a afirmat premierul.

Intrebat daca in 2004 au existat anumite donatii din partea Fujitsu-Siemens catre organizatia Tineretului Social Democrat, Ponta a raspuns: "Nu cunosc, pentru simplul motiv ca Tineretul Social Democrat nu a fost niciodata personalitate juridica. Daca va referiti la partid, nu stiu, nu cunosc".

Referitor la posibilitatea ca in 2004, cand era sef al Corpului de Control al premierului Nastase, sa fi facut din aceasta calitate vreun control la Ministerul Educatiei, Ponta a spus ca toate rapoartele se gasesc la Guvern.

Intrebat daca a vorbit vreodata despre acest subiect cu Claudiu Florica, martorul care a dat declaratia la DNA, Ponta a sustinut ca nu a avut asemenea discutii cu nimeni, pentru ca nu avea "atributiile legale".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4071 vizualizari

  • +10 (12 voturi)    
    gata e curat (Miercuri, 1 octombrie 2014, 14:59)

    xanti [utilizator]

    E bun de votat,partea proasta ca multi idioti vor pune botul la pleasca asta.
    Mincinosul asta mizerabil trebuie sa dispara din politica.
    • +9 (9 voturi)    
      Nu chiar (Miercuri, 1 octombrie 2014, 16:10)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      "In acest moment, persoana mentionata de dvs. in solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat in dosarul la care faceti referire."

      Cuvintele cheie sunt: "In acest moment".

      Daca raspunsul DNA suna asa:
      "Persoana mentionata de dvs. in solicitare nu are (si nici nu va avea) calitate de suspect sau inculpat in dosarul la care faceti referire."

      Apai era clara treaba.
  • +13 (15 voturi)    
    pe moment ! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 15:09)

    translativus [utilizator]

    Lume rea ! Cica n-are nicio calitate, cand el este doctor, are poze pana si cu Obama si unde mai pui ca singur le-a facut si daca te uiti in ochii lui, ai zice ca gandeste cand da din coada.

    Asteptam urmatorul moment !
  • +9 (11 voturi)    
    nu a fost nicio donatie (Miercuri, 1 octombrie 2014, 15:25)

    timp tamp [utilizator]

    cata dreptate razbate din noaptea mintii plagiatorului>
    TSD nu era persoana juridica deci nu putea primi donatii, insa spaga a primit din greu
  • +8 (10 voturi)    
    "...în acest moment..." (Miercuri, 1 octombrie 2014, 15:52)

    Alex2009 [utilizator]

    Adica pâna la data de 1 octombrie 2014 ora 14:51.

    "În acest moment" e dreapta la ficatul Mafiei PSD.
    Toată campania Ponta va defila ca tras în ţeapă, dar rânjind.
  • +6 (8 voturi)    
    Sure, sure si nici dottor nu e (Miercuri, 1 octombrie 2014, 16:04)

    Haskal [utilizator]

    nici mitoman, nici nesimtit, nici pisic, nici incompetent, nici sluga, nici donator de bani la corporatii nu e.
  • +4 (4 voturi)    
    Mai curat,mai uscat !! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 16:37)

    gica43 [utilizator]

    Intrebara cei de la "presa-agera" :Nu iaste asa ca loaza ponta este"Alba ca Zapada"?
  • +1 (1 vot)    
    caracatita asta ar trebui curatata cumva (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:10)

    FlorinJianu [anonim]

    din pacate cinstit fiind nu aveai nici o sansa sa faci afaceri in Ro, cel putin in acea perioada, deci cumpaniile erau cumva prinse intr-un cerc vicios
  • +2 (2 voturi)    
    Stand - by cu Viorelul l'u Adelu sef de ocna (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:27)

    Plagarus [utilizator]

    "Serviciili " nu-l mai pot bandaja pe " doctorul " WctorP
    si.............
    Alea iacta est & C'est fini la comédie cu caricatura asta de om si politician !
    Intors pe bune de data asta la bibliotecile sistemului penitenciar, va putea si Viorel sa scrie ceva cu manutza lui dolofana, asistat evident de conducatorul de "doctorat" jupanul Bombo, romano-congolezul dupa spagi fara mama,fara tata.
  • +1 (1 vot)    
    Ponta asta n-are nicio calitate (Joi, 2 octombrie 2014, 0:34)

    bigbrother [utilizator]

    De niciun fel, zero barat, nici macar suspect sau inculpat nu e in stare sa ajunga. Eu zic sa facem o cheta de informatii, poate ajutam putin DNA sa-i faca o bucurie lui Vivi Ponta inainte de alegeri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by