DNA: Conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, trimisa in judecata pentru fapte de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 octombrie 2014, 10:55 Dosare Anticoruptie


Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), alti doi directori si un consilier din cadrul institutiei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru fapte de coruptie. Potrivit procurorilor, acestia au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta parte, spolierea angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise "sponsorizari" catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite dupa bunul plac, de catre conducerea CCIB.

Intr-un comunicat transmis miercuri, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a "inculpatei CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A MUNICIPIULUI BUCURESTI (CCIB), pentru savarsirea a doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave", precum si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

DIMITRIU SORIN-PETRE, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB)
, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat
- folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase
- trei infractiuni de abuz in serviciu
- infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave

MIHUT GABRIEL-DAN, director general in cadrul CCIB, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase
- trei infractiuni de abuz in serviciu

DUMITRIU GABRIELA, consilier al presedintelui CCIB, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- complicitate la folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase

VASILESCU LAURENTIA, director economic al CCIB, pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave

DNA precizeaza ca "in cauza, s-a dispus luarea unor masuri de indisponibilizare a bunurilor inculpatilor in vederea asigurarii repararii prejudiciului". Astfel, a fost instituit sechestrul asigurator asupra a trei imobile apartinand Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, asupra unui imobil si autoturism apartinand inculpatului Dimitriu Sorin-Petre si asupra unui imobil apartinand lui Mihut Gabriel-Dan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarele:

  • Inculpatii Dimitriu Sorin-Petre, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Mihut Gabriel-Dan, director general si Dumitriu Gabriela, consilier al presedintelui CCIB, au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta parte, spolierea angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise "sponsorizari" catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite dupa bunul plac, de catre conducerea CCIB.
  • Faptele care au facut obiectul cercetarilor in prezenta cauza au fost savarsite in perioada 2010-2012, in contextul derularii, la CCIB, a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European (FSE) in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
  • Astfel, s-a procedat la cooptarea, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene contractate de catre CCIB, in calitate de beneficiar, a angajatilor Camerei, prin semnarea de acte aditionale la contratele individuale de munca. Angajatii urmau sa deruleze activitatea curenta in cadrul Camerei, pentru care primeau salariu si, in plus fata de aceasta, urmau sa presteze diferite activitati in cadrul proiectelor derulate de Camera, pentru care primeau remuneratie in functie de bugetul fiecarui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajati ai institutiei, 48 de angajati desfasurau activitati in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene.
  • In fapt, conducerea CCIB a pus in aplicare o forma mascata de a obtine bani provenind din implementarea proiectelor europene prin intermediul angajatilor, prin determinarea acestora sa semneze niste contracte tip "sponsorizare".
  • Prin urmare, fiecare dintre angajatii implicati in implementarea proiectelor trebuia sa semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform caruia intre 30% si 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de "sponsorizare", catre CCIB.
  • In acest fel, folosindu-se de autoritatea functiei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre si inculpatul Mihut Gabriel-Dan, cu ajutorul inculpatei Dumitriu Gabriela au pus angajatii CCIB in fata faptului implinit, si anume acela de a semna contracte de sponsorizare la primirea salariului in numerar, ceea ce nu reprezenta in vreun fel exprimarea vointei libere a acestora. In realitate, angajatii primeau doar diferenta dintre suma mentionata in statele de salarii si cea mentionata in contractele de sponsorizare si o chitanta cu suma retinuta.
  • In plus, autoritatea inculpatilor prin prisma functiilor detinute s-a manifestat prin inducerea, in randul angajatilor, a ideii ca participa la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispozitiei de a li se retine bani din salariu sub forma sponsorizarii, iar cei care refuza vor suporta consecinta desfacerii contractului de munca.
  • Trei angajati, parti vatamate in cauza, au solicitat direct inculpatilor Dumitriu Gabriela, Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan, plata sumei ce reprezinta drepturile salariale corespunzatoare muncii prestate, fara retineri pentru sponsorizare. Intr-o prima faza, celor trei le-au fost reduse orele de lucru in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, ulterior fiind exclusi din grila de personal pe proiecte si, la scurt timp, concediati in mod discretionar. Demersurile pentru concedierea abuziva a partilor vatamate au fost efectuate de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Dan Gabriel.
  • In perioada septembrie 2010 - martie 2012, CCIB a incasat sponsorizari in valoare de 4.015.334,42 lei din care 43.373,07 lei de la persoane juridice si 3.970.741 lei de la persoane fizice, in principal angajati.
  • Banii astfel obtinuti erau folositi de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan nu pentru sponsorizari, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra caruia detineau controlul.
  • Desi teoretic, sumele respective ar fi trebuit sa fie destinate unor acte de sponsorizare pentru activitati culturale, artistice sau sportive, inculpatul Dimitriu Sorin platea sume considerabile din salariile angajatilor catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant. In acest fel, o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati in decurs de o luna era pusa la dispozitia lui Mihail Vlasov, fara o justificare pertinenta din punct de vedere juridic si economic, in conditiile in care CCIB avea un departament juridic. Astfel, in luna decembrie 2010, suma incasata din sponsorizari de la angajati a fost de 209.065 lei, iar din aceasta suma, 110.000 lei au fost depusi intr-un cont bancar cu explicatia "incasari diverse". Din acest cont, in data de 16.12.2010 a fost virata suma de 107.492,50 lei catre Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov.
  • In plus, pentru doua proiecte finantate din fonduri europene, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a prezentat declaratii false, in baza carora a obtinut finantarile. Astfel, la data de 30.07.2009, pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/48675 - "Formarea profesionala in vederea obtinerii calificarilor de electrician in constructii si electrician de intretinere si reparatii ELECTRIFORM", in cuantum de 1.709.475,60 lei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre, in calitate de reprezentant al CCIB, a semnat si a depus "declaratia de eligibilitate", act care nu atesta situatia financiara reala a institutiei, in sensul ca inregistra datorii la bugetul de stat si, in lipsa careia, proiectul nu s-ar fi calificat in etapa urmatoare.
  • La semnarea contractului de finantare pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/53934 - "Calificarea si orientarea profesionala a angajatilor din industria panificatiei", in cuantum de 1.480.002 lei, inculpata Vasilescu Laurentia, cu intentie nu a respectat obligatia contractuala de a se abtine in situatia in care C.C.I.B inregistra datorii catre bugetul de stat, conditie eliminatorie in etapa de contractare. Practic, inculpata a ascuns datoriile in suma de 1.010.397 lei pe care institutia le avea catre bugetul de stat, pentru ca evidentierea acestora ar fi dus la neacordarea finantarii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6529 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Inventivitatea proverbiala a romanului loveste (Miercuri, 1 octombrie 2014, 11:57)

    bigbrother [utilizator]

    din nou si nu doar in interesul public, ci si in interesul propriilor angajati. Sper ca sefii aia au plecat batuti de acolo, meritau cu varf si indesat.

    Incep sa ma intreb ce magarii se desfasoara la nivelul fiecarei institutii din Romania si cand vom ajunge sa avem oameni cinstiti in posturile cheie. Vorbim de niste oameni care cu siguranta nu duceau lipsa de bani, ce sa ne mai asteptam de la altii care fura din nevoie..

    O sa spun o vorba grea acum, dar intamplarile de acest gen nu se intampla decat cu ajutorul celor din jur, al angajatilor, al celor care au acceptat aceasta situatie. Acele transferuri de bani, acele acte semnate au trecut pe la niste angajati care trebuia sa sesizeze DNA de la inceput (si sper ca ei sunt cei care au facut-o).

    Niciun sef nu poate face magarii decat cu ajutorul angajatilor, nu are cum, tehnic, poate doar daca face singur actele, semneaza si stampileaza singur, trimite actele singur, cu alte cuvinte ia deciziile astea fara a spune cuiva din firma. Vorbim totusi de o institutie unde informatiile circula si trec prin mai multe maini, cineva trebuie sa sesizeze ca nu e ok.

    Stiu ca suna a eroism desuet si ca omul de rand nu vrea decat sa munceasca, dar in momentul in care i s-a luat din salariu atunci ar fi trebuit sa reactioneze, nimeni nu poate decide prin niciun act aditional ce sa faca angajatul cu salariul sau, este ilegal.
  • +6 (8 voturi)    
    bravo DNA !!! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 12:56)

    translativus [utilizator]

    Tineti-o tot asa si veti avea respectul nostru !
  • 0 (0 voturi)    
    Cand ne vor conduce oameni cinstiti? (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:52)

    mcris [utilizator]

    Simplu: cand o sa-i votati.
  • 0 (0 voturi)    
    fonduri POSDRU la CCIB (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 8:52)

    kelo [utilizator]

    domnilor, articolul de pe aceasta pagina este din anul 2012, ce face justitia intre timp?
    conducerea CCIB este ok si organizeaza noi cursuri prin proiecte POSDRU.
    numai ca de aceasta data se pare ca nu mai este aprobata finantare pentru astfel de activitati motivatiile fiind puerile.
    desi oamenii din aceasta tara au nevoie continua de cursuri de calificare si policalificare tocmai in vederea posibilitatii de a gasi mai repede un loc de munca, iata ca justitia continua sa lase in posturile de decizie oameni care nu au abilitatile necesare.
    De fapt aceasta stire nu este decat o vendetta, din moment ce suntem in 2015 si conducerea este aceeasi, iar personalul continua sa centralizeze documente pentru proiecte POSDRU moarte din fasa . Uite asa se pensioneaza unii cu pensii grozave de la stat, pe anchete neterminate...
    Ori e alba ori e neagra domnilor!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by