Dinel Staicu, condamnat la cinci ani inchisoare; decizia este definitiva

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 25 septembrie 2014, 14:14 Dosare Anticoruptie


Dinel Staicu
Foto: Hotnews
Omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani inchisoare intr-un dosar in care este acuzat ca a mituit o judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca aceasta din urma sa-i anuleze o condamnare de 7 ani inchisoare, anunta Agerpres.

Decizia este definitiva.

Initial, in luna mai, Dinel Staicu a fost condamnat de judecatorii de la Curtea de Apel Constanta la 3 ani si 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si cumparare de influenta, insa ICCJ a admis joi apelul DNA si a majorat pedeapsa aplicata lui Dinel Staicu la 5 ani inchisoare.

In acelasi dosar, Carmen Ioana Popescu a fost condamnata la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare iar Giorgel Zgabei la 2 ani inchisoare cu suspendare.

Instanta suprema a mentinut celelalte condamnari date de Curtea de Apel Constanta, pentru Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu) si Adriana Dascalu - 3 ani inchisoare cu suspendare.

Pe latura civila, Adriana Dascalu a fost obligata la plata sumei de 110.000 lei iar Marian Staicu, la plata sumei de 500.000 euro.

Magistratul Veronica Cirstoiu, cea care a fost mituita de Dinel Staicu, este judecata separat, impreuna cu alti inculpati, la Curtea de Apel Constanta, in cazul acesteia nefiind data o decizie.

In noiembrie 2013, procurorii DNA au trimis-o in judecata, in stare de arest preventiv, pe Veronica Cirstoiu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala (in prezent suspendata din functie), in sarcina careia s-au retinut mai multe infractiuni de coruptie in legatura cu anularea unei condamnari de 7 ani inchisoare in cazul omului de afaceri Dinel Staicu.

Alaturi de judecatoare au mai fost deferiti justitiei Florin Cergan (fiul judecatoarei), omul de afaceri Dinel Staicu, Lucian Bagia (avocat in Baroul Sibiu), Carmen Ioana Popescu (economist), Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu), Adriana Dascalu, Giorgel Zgabei (avocat in Baroul Bucuresti).

Potrivit anchetatorilor, in cursul lunii februarie 2012, judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit, prin intermediul Adrianei Dascalu, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunta, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului de judecata, o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de Staicu intr-un dosar in care fusese condamnat la 7 ani inchisoare.

Banii au fost primiti prin medierea lui Marian Staicu si a inculpatei Carmen Ioana Popescu.

Pe 22 februarie 2012, completul din care a facut parte Veronica Cirstoiu a pronuntat decizia prin care a fost inlaturata pedeapsa definitiva de 7 ani inchisoare aplicata lui Dinel Staicu in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor.

"In scopul mentionat, anterior pronuntarii deciziei, Adriana Dascalu a pretins de la Dinel Staicu suma de 2.500.000 euro, diminuata ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro si, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinsi, Adriana Dascalu a primit 1.200.000 euro de la Marian Staicu, care s-a preocupat impreuna cu inculpata Carmen Ioana Popescu de procurarea banilor", sustine DNA.

De asemenea, in perioada ianuarie 2008 - iunie 2013, Veronica Cirstoiu a indus in eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, functionarii Departamentului economic al aceleiasi instante, prin folosirea lunara (cu exceptia lunii iunie 2010) a 65 inscrisuri pe care le-a falsificat.

"Inscrisurile respective atestau, in fals, faptul ca Veronica Cirstoiu detinea calitate de chirias in temeiul a doua contracte de inchiriere incheiate succesiv cu inculpata Marilena Cucianu si cu o alta persoana. In acest fel, judecatoarea Veronica Cirstoiu a obtinut pentru sine si pentru Marilena Cucianu un folos material injust prin compensarea ilegala a chiriei. Fapta a cauzat o paguba de 140.064 lei in dauna Curtii de Apel Bucuresti", arata anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3587 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Boon! (Joi, 25 septembrie 2014, 14:35)

    corvus coraX [utilizator]

    Să ne amintim ce a fost securistul ăsta mare iubitor de Ceaușescu ani buni după 1990!
    • +5 (5 voturi)    
      in primul rand Infractorul (Joi, 25 septembrie 2014, 15:04)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      a fost Militian, si se intoarce acolo..in calitate de Oaspete...nu de gazda !
  • +7 (7 voturi)    
    Deci pana la urma datorita sistemului judiciar.... (Joi, 25 septembrie 2014, 14:42)

    lucadd [utilizator]

    romanesc daca primesti 7 ani de puscarie si mituiesti o judecatoare sa te scape de pedeapsa... si daca esti prins...primesti 5 ani.

    Calcul:

    7 din cati avea -5 din cati a primit = +2 ani castig pentru infractorul, Dinel, de altfel constructor si santierist al epocii de aur si om pe gusturile familiei Ceausescu.

    A daca era un alt sistem care sa faca 7+5 =12 poate ar fi fost mai putin incurajatoare actiunea de mituire.
    • +1 (5 voturi)    
      poate nu intelegi (Joi, 25 septembrie 2014, 15:07)

      kostel [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

      cei 5 ani i-a primit pt ca a mituit judecatoarea. cazul in care a fost condamnat la 7 ani si apoi a scapat de cei 7 ani nu fac parte din cazul asta. Ca sa iti eexplic pe intelesul @ca la copii@: tu furi o gaina. te prinde politistul si ajungi la judecata. iei 2 ani. ca sa scapi tu dai mita la judecatoare si aia te lasa liber. doar ca ai fost interceptat in momentul in care negociai cu judecatoarea si se face ALT dosar pt dare de mita si iei doar 1 an pt asta. simplu. dar pt romanul de rand care caasca gura la cacacel tv nr 3 mintea nu merge. doar inghite ce i se serveste gata preparat.
      • +2 (2 voturi)    
        de la Catering Varan Ltd (Joi, 25 septembrie 2014, 15:27)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui kostel

        de acolo vine "mancarea"
  • +5 (5 voturi)    
    adica... (Joi, 25 septembrie 2014, 15:02)

    Codruta N [utilizator]

    5 ani, in AFARA de cei 7 ani initiali (deci, in total, 12) - nuuu...?
    Ca altfel... ar semana mai degraba a "premiu" decat a "pedeapsa"! >:
    • +3 (3 voturi)    
      Chiar este premiu. Cei 7 ani nu mai exista (Joi, 25 septembrie 2014, 15:53)

      ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Aia au fost transati de judecatoarea corupta, dar judecata nu este atacata; este atacat numai actul de coruptie (mituire).
      Ar trebui un alt dosar (redeschidere dosat de 7 ani), pe motiv de decizie incorecta, datorita mituirii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by