Nicusor Constantinescu ramane cu mandatul de arestare preventiva, a decis Curtea de Apel Constanta

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 15 septembrie 2014, 19:59 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Constanta a decis, luni, ca presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sa ramana cu mandatul de arestare preventiva, emis la inceputul lunii de Tribunalul Constanta. Decizia este definitiva.

Instanta a judecat, luni dupa-amiaza, contestatia formulata de Nicusor Constantinescu la decizia de emitere a mandatului de arestare preventiva, transmite Mediafax.

Magistratii au decis sa inlature din incheierea penala contestata si din mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui Nicusor Constantinescu o parte din dispozitiile unui articol din Codul de Procedura Penala, admitand astfel in parte contestatia presedintelui suspendat al Constiliului Judetean Constanta, insa mentinand alte dispozitii, astfel incat mandatul de arestare preventiva a lui Constantinescu ramane in vigoare, decizia curtii de Apel constanta fiind definitiva.

Tribunalul Constanta a decis in 4 septembrie arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, aflat la tratament in SUA. Masura a fost luata la solicitarea procurorilor DNA, iar instanta a judecat aceasta cerere marti, atunci ramanand in pronuntare.

"Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie -Serviciul Teritorial Constanta. (...) Dispune arestarea preventiva a inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel pe o perioada de 30 de zile de la data punerii in executare a masurii arestarii preventive. (...) Dispune emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pe numele inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel (...) Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare", se precizeaza in decizia Tribunalului Constanta.

Recent, DNA a cerut Tribunalului Constanta arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, in dosarul in care acesta este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar din municipiu.

"Solicitarea a fost formulata in considerarea faptului ca inculpatul nu va putea fi judecat in dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanta la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extradari (cerute pentru a fi judecat intr-o alta cauza aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti), avand in vedere dispozitiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala si art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extradare dintre Romania si SUA. Potrivit dispozitiilor mentionate, persoana predata ca efect al extradarii nu va fi nici urmarita, nici judecata, nici detinuta in vederea executarii unei pedepse, nici supusa oricarei alte restrictii a libertatii sale individuale, pentru orice fapt anterior predarii, altul decat cel care a motivat extradarea", explica DNA, intr-un comunicat de presa.

Astfel, precizeaza procurorii anticoruptie, in cadrul rechizitoriului din dosarul Centrului Militar Constanta se arata ca in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu stiinta, Constantinescu nu a asigurat finantarea centrului, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului Militar Zonal Constanta si incercand de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, "fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii". Acest proces se judeca la Tribunalul Constanta.

In paralel, intr-un alt dosar, repectiv cel in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, care se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata sub control judiciar. In acest proces, instanta a dispus ca el sa fie arestat preventiv, dupa ce s-a constatat in 12 iunie ca acesta nu se afla in tara, incalcand astfel controlul judiciar.

"In acel dosar in care s-a emis mandat de arestare preventiva, inculpatul Nicusor Constantinescu fusese trimis in judecata de procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite sub forma complicitatii si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase", conform DNA.
In acest context, judecatorul delegat din cadrul Tribunalului Bucuresti a formulat cerere de arestare provizorie, avand in vedere propunerea de extradare din data de 8 august, emisa in dosarul Tribunalului Bucuresti, pentru punerea in executare a mandatului de arestare preventiva a lui Constantinescu.

Prin urmare, avand in vedere ca Nicusor Constantinescu este implicat in doua dosare distincte - unul pe rolul Tribunalului Constantia si altul pe rolul Tribunalulului Bucuresi - judecarea presedintelui suspendat al CJ Constanta, in cauza aflata la Tribunalul Constanta, nu se va putea desfasura decat in conditiile existentei unui mandat de arestare distinct fata de cel deja dispus.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, aflat in continuare in SUA, arata, intr-un comunicat transmis in urma cu o saptamana, ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa.

Dupa emiterea mandatului de arestare preventiva, Constantinescu a fost suspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta. El a cerut in instanta anularea deciziei de arestare preventiva luata de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, aceasta cerere urmand sa se judece pe 12 septembrie la Tribunalul Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1327 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Gata in sfarsit aduceti cochonul la cotet... (Marţi, 16 septembrie 2014, 1:31)

    lucadd [utilizator]

    guit guit hai de sarbatori acasa Nicusor, fii mandru ca esti roman.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by