VIDEO DNA: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmarit penal pentru luare de mita si instigare la fals intelectual

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2014, 11:38 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Foto: Agerpres
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat vineri la Directia Nationala Anticoruptie dupa ce a fost citat de procurori pentru a fi audiat, informeaza Mediafax. La iesirea de la DNA, prelatul a declarat ca a fost audiat in dosarul in care a mai fost cercetat pentru ca ar fi luat mita de la un reporter ca sa il ajute sa se inscrie, in 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

Ora 13:41
Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca Teodosie Petrescu, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii Ovidius Constanta si arhiepiscop al Tomisului, este urmarit penal sub aspectul savarsirii infractiuniilor de luare de mita si instigare la fals intelectual.

In acelasi dosar mai este urmarit penal Bogdan Florin Chiriluta, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la luare de mita.

Potrivit procurorilor, in cursul lunii martie 2009, IPS Teodosie, in calitate de decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii Ovidius Constanta si arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoana denuntatoare suma de 850 de euro prin intermediul inspectorului de protocol la aceeasi arhiepiscopie, precum si promisiunea unui imprumut in cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, in schimb, sa faciliteze inscrierea persoanei denuntatoare ca student in cadrul facultatii si hirotonisirea ca preot.

  • Vezi mai jos comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

PETRESCU TEODOSIE, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii Ovidius Constanta si arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul savarsirii infractiuniilor de luare de mita si instigare la fals intelectual
CHIRILUTA BOGDAN FLORIN, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la luare de mita

In cauza exista elemente din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, in calitate de decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii Ovidius Constanta si arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoana denuntatoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluta Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeasi arhiepiscopie, precum si promisiunea unui imprumut in cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, in schimb, sa faciliteze inscrierea persoanei denuntatoare ca student in cadrul facultatii si hirotonisirea ca preot.

Totodata, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul sau sa intocmeasca o recomandare si o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru inscrierea persoanei denuntatoare la cursurile facultatii, in sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, in schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei si o sticla de bautura alcoolica.

La data de 12 septembrie 2014, persoanelor sus mentionate li s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de o alta persoana, despre care, raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

UPDATE Avocata arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat, vineri, ca IPS Teodosie este urmarit penal pentru fapte de coruptie, in dosarul din 2009  in care este acuzat ca ar fi luat mita, cauza care initial a fost inchisa de procurori, dar acum a fost redeschisa intrucat au aparut noi date, transmite agentia de presa citata.

Maria Vasii a spus ca IPS Teodosie nu este vinovat, insa anchetatorii au stabilit ca exista date si indicii noi in acel dosar, care au dus la infirmarea solutiei initiale si la redeschiderea cauzei.

Avocata a adaugat ca alte doua persoane urmeaza sa fie puse sub acuzare in dosarul de coruptie.

Inalt Preasfintitul Teodosie a precizat ca dosarul din 2009 a fost redeschis si acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou.

Potrivit Mediafax, IPS Teodosie a ajuns la sediul DNA in jurul orei 11:10, fiind insotit de un preot. Arhiepiscopul Tomisului nu a dorit sa spuna pentru ce a fost citat de procurori si nici daca va da declaratii in calitate de martor sau de suspect.

In iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar deschis in urma unei investigatii jurnalistice, care a relevat anumite practici in modul de inscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta. Dosarul a ajuns la Parchetul instantei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanta, dupa ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat ca ierarhul face parte din inaltul cler al BOR, astfel ca atrage competenta procurorilor PICCJ de investigare a acuzatilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala fata de IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, iar fata de preotii Bogdan Chiriluta si Emil Braescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mita si, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanta, in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "Romania Libera", fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a facut plangere la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei de incepere a urmarii penale in cazul sau.

In septembrie 2009, Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luata intrucat Teodosie a comis faptele in calitate de decan al Facultatii de Teologie, si nu in calitate de inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9985 vizualizari

  • +38 (38 voturi)    
    in sfarsit! (Vineri, 12 septembrie 2014, 11:51)

    outside_the_wall [utilizator]

    I-a venit ceasul acestui inalt-prea-escroc. RISE Project a dezvaluit coruptia de proportii de la Arh. Tomisului. Asta e doar unul din mafia de calibru a BOR.
    • +17 (17 voturi)    
      daca se sapa adand post mortem (Vineri, 12 septembrie 2014, 11:58)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

      aflam si alte Cai Incurcate Contabil la BOR...daca se vrea..or Mesajul Divin pentru constantean..a spus ca Se Vrea !
    • +3 (3 voturi)    
      Am o mica intrebare... (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 11:40)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

      ... cumva porecla preafericitului nu este Teodosie Shpagoveanu?
      • 0 (0 voturi)    
        prea tarziu... (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 23:51)

        Capatu` satului [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

        si prea putin;

        are, conform presei, atat de multe fapte de natura penala incat cea pt. care este chemat la dna este parfum;

        daca imi amintesc bine, in urma cu vreo 2 ani era sa piarda palatu` mitropolitan din Constanta pt. ca a furat din banii preotilor si nu a virat sumele cuvenite din salarii catre bujetu` de stat (impozit, CSA, etc) in conditiile in care statu` impotent a virat salariile preotilor in conturili mitropoliei - a fost pus sechestru la acel moment pe palat de catre anaf;

        cred ca asteapta prescrierea, la modu` cum merge dosaru`....
  • +15 (17 voturi)    
    mpfj dniel inca nu? (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:16)

    Nevermind [utilizator]

    Macar in semn de solidaritate crestina cu un coleg de corporatie.

    PS: j din mpfj vine de la o lozinca strigata pe la cotroceni de s-a supi base si l-a zburat pe blaga
  • +18 (18 voturi)    
    botez (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:38)

    knock-knock [utilizator]

    fratilor sa ii bage pe toti la parnae.

    vreau sa imi botez fata in octombrie, intr-o banala zi de miercuri, si imi cere un popa in bucuresti 750 ron, 50% inainte, restu la final, ca la .....

    fratilor, salariu minim pe economie e 800 ron, sunt foarte multi care muncesc pe 1000 ron, nu se poate asa ceva.

    i-as strange pe toti si i-as trimite ca ajutoare ucraina sa ii ajute pe aia
  • +13 (13 voturi)    
    dosar politic (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:41)

    thebblack [utilizator]

    Basescu e de vina!!!
    • +2 (2 voturi)    
      hoho (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:16)

      florin_f [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

      fi tras vre-o besina :))
  • +9 (9 voturi)    
    Chiar se va face ceva (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:49)

    Audit [utilizator]

    cu acest ... popă? După ce le ia şpagă preoţilor din zona sa de influenţă (7000 euro parohia bună) îi pune să le dea 80% din încasări.
    Au ajuns preoţii să se lase de preoţie pentru că dacă nu dau sunt terminaţi iar să se mute în afara zonei de acoperire este imposibil, influenţa acestuia fiind prea mare în rândul ierarhilor.
    • +3 (3 voturi)    
      dA (Vineri, 12 septembrie 2014, 19:53)

      Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Audit

      Cunosc aici popi care au emigrat in Canada deoarece n-au avut bani sa dea spaga pentru o parohie in Ro. Veniti aici, au avut un deja-vu: nu i-au lasat nici macar sa slujeasca ca voluntari in biserici.
      Seful ortodocsilor aici in Montreal e un popa - Chisca, de pe vremea comunistilor, acelasi care inainte de '89 mergea la un grevist roman al foamei pentru reunificarea familiei aici in Montreal ca sa-l convinga sa renunte la protest..... am vazut asta recent intr-un documentar pe TVRI.
  • +18 (18 voturi)    
    Sutana (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:50)

    Coddy [utilizator]

    Reflecta perfect bancul:

    Preotul: Ce-mi băgași, fiule, în buzunar?
    Enoriașul: O bancnotă de 50, părinte...
    Preotul: Apăi, de ce crezi tu, fiule, că-i zice sutană?
  • +21 (21 voturi)    
    IPS (Vineri, 12 septembrie 2014, 12:55)

    kronk [utilizator]

    Cind il vedem linga Becali?.Saracu sufera dupa un popa.
    • +4 (4 voturi)    
      e aparat de aceeasi avocata (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:04)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui kronk

      cea care i-a aparat pe Behehecali, Cioca si pe ala care l-a scuipat pe Basescu.
  • +13 (15 voturi)    
    oare (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:02)

    coor [utilizator]

    cand se vor destepta si prea evlaviosii enoriasi , si se vor lumina in privinta b.o.r. ( borasc ) ! o adunatura de sarlatani si pedofili , cu mici exceptii !!!
  • +12 (16 voturi)    
    Inalt Prea Securisti (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:04)

    kukbel [utilizator]

    din pacate de mult timp biserica nu mai are nici o legatura cu credinta...

    Doar o adunatura de parveniti care sunt umili doar in fata oamenilor, in spatele usilor inchise sunt niste diavoli afaceristi.
  • +5 (5 voturi)    
    Oare mai marii bisericii (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:26)

    Leul in iarna [utilizator]

    citesc postarile de mai sus? Ar fi bine s-o faca. Ca sa vada ce cred enoriasii si sa-si revizuiasca atitudinea incepand chiar de la cea mai inalta fatza. Spune foarte mult despre biserica ortodoxa crestina din Romania faptul ca Ponta ii face atat de multa curte. Se bazeaza el pe ceva.
  • +4 (6 voturi)    
    BINECUVANTATUL la D.N.A. (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:15)

    spectator47 [utilizator]

    este prea de tot .............
    "fericiti cei saraci cu duhul ca a lor va fi imparatia cerurilor" asa ca vedeti-va de treaba dvs cei de la DNA ca nu mai ajunge-ti la "imparatia cerurilor"
    Bine a zis M. Eminescu in poezia "Imparat si Proletar"
    " RELIGIA o vorba de dansii inventata
    Care cu a ei putere sa va aplece in jug"
  • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:58)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Asta o fi singurul... (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:10)

    Ponta [utilizator]

    ...POPA BORFAS din Romania??
  • +5 (5 voturi)    
    :))) (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:35)

    corvus coraX [utilizator]

    No așa!
  • +1 (1 vot)    
    Atacati BOR-ul ? Nu ,doar escrocii din cler ! (Sâmbătă, 13 septembrie 2014, 19:29)

    Plagarus [utilizator]

    Departamentul de PR al BOR trebuie sa iasa la lupta si să ne convingă că oarece satană vrea răul poporului…
    Asa cum se vede la inaltele fete pare ca brandingul este tot mai slab și tot mai mulți se împiedică de mizeria adunată sub covor..
    Biserica este mai mult decât Patriarhul – este o putere economică și politică și cei ce au înțeles asta sunt prosperi.
    Ce venituri are BOR si de unde provin?
    Ce face cu aceste venituri?
    Nu stiti oare de Vinul Duhovnicesc pe care trebuie sa-l vanda fiecare biserica din tara la numai 38 de lei sticla? O sticla foarte frumoasa, de altfel, cu insemnele BOR. nu stiti oare de “target-ul” fiecarei biserici in materie de lumanari? Sau de sticle de vin? Daca ne prefacem ca nu se intampla nu inseamna ca nu este adevarat. Sa va mai spun? Numirile ( pardon – ungerile) pt fiecare post cum se fac? NU condamna nimeni ortodoxia, ci numai pe cei care conduc ACUM BOR. … Care, intamplator, sunt “unsi” pe viata in functiile lor.
    Eu nu cred ca toti slujitorii Domnului sunt hoti.
    Dar nu cred nici ca toti slujitorii Domnului fac asta pentru ca au un har aparte.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by