Dosarul Rompetrol: DIICOT cere incetarea procesului pentru Dinu Patriciu, Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 septembrie 2014, 17:31 Dosare Anticoruptie


Procurorul DIICOT a cerut marti, la Curtea de Apel Bucuresti, sa se constate incetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantis si senatorul Sorin Rosca Stanescu, in dosarul Rompetrol, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris, precum si in cazul lui Dinu Patriciu, in urma decesului acestuia, relateaza Mediafax.

La dezbaterile finale din dosarul Rompetrol, procurorul DIICOT prezent la sedinta de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti a aratat, in pledoaria sa, ca decizia de achitare data in prima instanta in cazul tuturor inculpatilor din aceasta cauza nu este motivata.

Procurorul a cerut ca Victor Eros si Gabriela Anghelache sa primeasca o pedeapsa orientata spre maximul prevazut pentru fapta de care este acuzat, iar Alexandru Bucsa si Petrica Grama sa primeasca pedepse cu suspendare.

De asemenea, procurorul a cerut sa se constate incetarea procesului penal pentru Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris.

La randul lor, avocatii inculpatilor au sustinut ca faptele persoanelor judecate in acest proces s-au prescris din octombrie 2011.

Instanta a audiat inculpatii care nu au facut pana acum declaratii, intre acestia fiind si Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis.

"Anterior datei de 4 aprilie, au aparut in presa informatii cu privire la scoaterea la licitatie a actiunilor Rompetrol. Am cumparat si eu actiuni la pretul de 300 de lei actiunea, in conditiile in care pretul de pornire al unei actiuni era de 116 lei. Nu am primit niciun fel de informatii speciale cu privire la pretul initial de pornire, m-am bazat doar pe informatiile din presa", a spus Sorin Rosca Stanescu in fata instantei.

Referitor la relatia pe care a avut-o cu Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu a spus ca a fost cununat de omul de afaceri, dar nu a discutat niciodata cu acesta despre pretul actiunilor in momentul scoaterii la licitatie.

Acelasi lucru l-a punctat si Sorin Pantis, care a spus in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca nu a stiut de existenta vreunui grup care sa fi participat la actiunea bursiera referitoare la Rompetrol.

"Eu nu am cumparat nicio actiune al Rompetrol, eu am fost doar consilier al Cameliei Voiculescu, care a fost martor in dosar", a spus Pantis.

Avocatii inculpatilor isi prezinta apararile finale, urmand ca persoanele judecate in dosarul Rompetrol sa-si sustina ultimul cuvant, in cazul in care vor dori sa adauge elemente noi la declaratiile pe care le-au dat deja in fata procurorilor si instantei de fond.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit in 19 august, la varsta de 64 de ani, intr-o clinica londoneza.

In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar Petrica Grama, de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Sorin Pantis, de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2049 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    curind (Marţi, 9 septembrie 2014, 17:42)

    andimi [utilizator]

    curind, daca romanii vor vota cu picioarele, vesti din acestea se vor inmulti!
  • 0 (2 voturi)    
    diicot (Marţi, 9 septembrie 2014, 18:02)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Atunci DIICOT trebuie anchetat
  • +3 (5 voturi)    
    adica daca a murit mortul (Marţi, 9 septembrie 2014, 18:04)

    misa2002_2006 [utilizator]

    adica daca a murit mortul, ce sa mai ia din averea ramasa familiei, nu?
    asa e la romani!
    astia mari de fac matrapazlacuri, nu ajung sa dea socoteala pt faptele lor, aia mici de fac gainarii, platesc cu varf si indesat..
    pai daca ii iertati pe astia de atatia bani, ia sa ma stergeti si pe mine cu amenzile alea 2 de le-am primit ca nu am avut rovigneta in 2012!!!!
    clar???
  • +1 (3 voturi)    
    Pana cand cu prescrierile? (Marţi, 9 septembrie 2014, 18:16)

    MPopa [utilizator]

    Nu stiu daca inculpatii din acest dosar sunt sau nu vinovati. Patriciu ramane oricum sa-i dea socoteala lui Dumnezeu. Ceilalti insa ar fi trebuit sa raspunda in fata justitiei seculare.
    Prea multe procese de mare coruptie s-au incheiat datorita prescrierii faptelor. Incepe sa-mi fie clar ca doar acolo unde atat procurorii cat si judecatorii vor cu adevarat se ajunge la o solutie.
  • 0 (2 voturi)    
    de ce nu spuneti si de ce? (Marţi, 9 septembrie 2014, 18:22)

    freejack [utilizator]

    "In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

    Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache."

    Dosarul s-a bazat pe interceptari ilegale, pentru care Patriciu a castigat si un proces contra SRI. Acest lucru a facut si obiectul acelui memorandum al lui Patriciu catre Tariceanu, care neavand atributii in domeniu (serviciile secrete) l-a trimis lui Basescu, atasand renumitul biletel roz. Deci nu prea se cerea interventia in favoarea unui posibil infractor, ci in favoarea unui cetatean caruia i s-au incalcat drepturile. Dar tot raul, spre bine. Dupa aceea nu s-au mai intamplat "minuni" din astea. DNA-ul s-a adaptat rigorilor legii si...acum are rezultate. Se poate face justitie si respectand niste reguli, adica interceptari numai cu mandat judecatoresc. Si sa nu se foloseasca anumite informatii primite in acest fel in folos propriu. Adica, daca se asculta convorbirile a doi oameni de afaceri, informatiile primite pot fi vandute unei terte persoane si ea interesata intr-o posibila tranzactie. Sa speram ca nu se va intampla asa ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by