Nicusor Constantinescu cere Procurorului general al SUA respingerea oricarei cereri de arestare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 5 septembrie 2014, 19:08 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Nicusor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustine ca justitia romana e controlata de DNA si cere respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit documentului obtinut de Mediafax.

Agentia Mediafax a obtinut, in exclusivitate, memoriul transmis de Nicusor Constantinescu, joi, la cabinetul Procurorului General al SUA, Eric Holder Jr.

Contactat telefonic, avocatul lui Nicusor Constantinescu, Catalin Dancu, a precizat ca documentul a fost transmis, joi, prin serviciu de curierat rapid cu connfirmare de primire, ca toate documentele anexate memoriului, inclusiv memoriul, au fost traduse si legalizate si ca oficialul american ar trebui sa se pronunte asupra materialului dupa primirea sa.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", se arata in preambulul documentului citat.

Avocatul presedintelui suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta noteaza ca "...intrucat... a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii (...)".

Avocatul arata in continuare ca cel pe care il apara a plecat din Romania, in scop medical, doar dupa ce a avut incuviintarea procurorului DNA care instrumenteaza cazul sau de coruptie, iar ulterior inteventiei chirugicale din SUA a pus constant la dispozitia sitemului judiciar si de justitie din Romania documente medicale doveditoare.

"Cu toate acestea, fara nici un suport probator, o serie de judecatori in mod speculativ si total neprofesional au negat autenticitatea documentelor medicale trimise din SUA. In atare situatie am luat decizia ca toate documentele emise de medicii americani sa fie certificate in conformitate cu Conventia de la Haga si supralegalizate prin apostilare astfel incat orice alte interpretari sa fie inlaturate", se arata in documentul transmis oficialului SUA.

In acest sens, noteaza in continuare avocatul, "au fost aduse la cunostinta judecatorilor romani toate documentele medicale emise in care medicii confirma starea grava de sanatate, confirma tratamentele medicale ce urmeaza a fi efectuate si confirma ca domnul Nicusor Constantinescu nu poate fi transportat si adus in Romania in aceasta faza a starii sale de sanatate".

"Curtea de Apel Bucuresti a decis in lumina acestor documente autentificate anularea unui prim mandat de arestare cerut de DNA, a ridicat interdictiile total impuse prin institutia controlului judiciar instituit la un moment dat permitandu-i sa ramana la tratament pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, ulterior unor noi cereri DNA ne-am pomenit cu situatia in care alt judecator sa conteste fara niciun fundament legal legalitatea autentificarilor, probitatea profesionala a medicilor americani, sa conteste propriile decizii ale colegilor judecatori romani, sa critice si sa comenteze fara a avea o pregatire de specialitate rezultatele medicale, diagnosticele pe care acestea le-au stabilit concluzionand nici mai mult nici mai putin ca toate inscrisurile parvenite din SUA sunt mincinoase", se arata in memoriul lui Constantinescu.

Avocatul spune ca sistemul de justitie din Romania risca un precedent in contextul in care judecatorii analizeaza si percep diferit un document.

"Memoriul nu este nici pe departe un motiv de pledoarie pentru vinovatia sau nevinovatia clientului meu, el este un semnal de alarma pentru ca dumneavoastra (procurorul general al SUA - n.r.) sa intelegeti ca procedurile privind cererea de extradare a domnului Nicusor Constantinescu sunt grav incalcate intrucat sunt obtinute pe fondul unei judecari gresite, mandatul de arestare fiind emis in motivarea unui judecator ce sfideaza actele de autoritate emise de catre SUA, incalca tratatul de cooperare in materie penala dintre SUA si Romania, sfideaza principii fundamentale de drept toate acestea intr-o "binecuvantata" actiune coordonata de la nivelul conducerii centrale ale DNA", mai spune aparatorul.

In concluzie, avocatul ii cere procurorului general al SUA sa respinga orice cerere a autoritatilor romane in aplicarea oricarui mandat de arestare si extradare a clientului sau din Statele Unite.

***

Nicusor Constantinescu, care era cercetat sub control judiciar in dosarul in care este acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a cerut DNA permisiunea sa plece in SUA pentru o interventie chirurgicala si a plecat din tara pe 9 aprilie.

In 23 iunie, DNA a cerut Tribunalului Bucuresti arestarea lui Nicusor Constantinescu, pentru ca acesta nu a revenit in tara pana la data de 11 iunie, decisa de aceeasi instanta. Tribunalul Bucuresti a admis cererea, dar decizia nu a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a mai dispus, in 23 iulie, arestarea lui Nicusor Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care presedintele CJ Constanta fumeaza la terasa unui restaurant din New York.

In 7 august, Curtea de Apel Bucuresti a decis, definitiv, arestarea preventiva a lui Constantinescu, fiind demarata procedura de extradare a acestuia.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale distincte. Intr-unul dintre ele este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de 9 milimetri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4856 vizualizari

  • +37 (37 voturi)    
    D-le Porcusor Constantinescu, (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:25)

    tconica [utilizator]

    Statele Unite stiu exact cine este DNA si pt ce se cere arestarea (extradaerea) dvs. Succes :)
  • +36 (36 voturi)    
    haha! (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:33)

    outside_the_wall [utilizator]

    Sobolanul fuge, dar nu mai incape in gaura.
  • +30 (30 voturi)    
    Auzi sunetul catuselor ? (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:37)

    bran [utilizator]

    Pacat ca nu esti cetatean SUA , poate ti se aplica pedeapsa cu moartea ! Al capone a patit-o , vezi in ce tara stationezi , americanii sunt mult mai destepti decat tine sau Dl Mazare !
  • +28 (28 voturi)    
    Justitia controlata de DNA? (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:43)

    spysoby [utilizator]

    Nicusor (porcusor) pai DNA a fost creat la insistenta americanilor.Vei veni acasa cu uniforma portocalie si cu un serif in excorta.
    • +4 (4 voturi)    
      nu se poate (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 0:34)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

      uniforma portocalie ar imbraca'o numai daca ar fi condamnat acolo.
      iar, serifii federali nu pot iesi afara.
      va fi preluat de agenti Interpol, caci prin ei se vor face actele.
      predat pachet, pe otopeni.
      in costum, la cravata.
      mazare ar putea sa fie mai norocos, madagascarul nu stiu daca da inapoi...
      si acolo, poate ca merge si spaga.
  • +16 (18 voturi)    
    Incredibil (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:54)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Nicusorule iti transmit ca in Romania n-ai de ce sa-ti fie teama de DNA daca respecti legea si este mai multa democratie decat in America
  • +25 (25 voturi)    
    Prostovan (Vineri, 5 septembrie 2014, 19:59)

    Daniels22026 [utilizator]

    Pentru a avea succes, Nicusor Constantinescu trebuia sa-si motiveze cererea doar prin motive medicale. Imposibilitatea tratamentului in Romania, asa trebuia el sa se milogeasca. Poate il credea cineva.

    El ce-a facut? A lovit in competenta DNA-ului. Si cica DNA-ul nu se pricepe la medicina. Pai nici Procurorul General al SUA nu se pricepe la medicina!!!

    In cel mai bun caz, Nicusor Constantinescu va mai fi tratat in SUA, sub urmarire speciala, o scurta perioada. Dar nu prea mult. O comisie medicala va constata posibilitatea banala a continuarii tratamentului medicamentos in Romania. Pastilele au acelasi efect in Europa, ca si in SUA.

    Umflati-l! La zdup cu el! Se sustrage urmaririi penale. A rezistat arestarii la Constanta, e totul filmat. Omul asta recidiveaza. Numai filmarea de la Constanta, daca e redata in SUA, il trimit aia acasa cu primul avion!
    • 0 (0 voturi)    
      pff (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 18:16)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      De ce ii dai idei?
  • +19 (19 voturi)    
    Excelent ! (Vineri, 5 septembrie 2014, 20:08)

    Atcika [utilizator]

    Foarte bine a facut! Acum se va vedea cine are dreptate- DNA-ul romanesc, cel care tine mortis ca Nicusor Constantinesacu sa fie extradat din SUA-sau insusi Nicusor. Va hotari procurorul general al SUA-in el ar trebui sa avem incredere....asa cum are si Nicusor Constantinescu, altfel nu i-ar fi trimis memoriul!
  • +4 (8 voturi)    
    Nicusor si prcurolul SUA. (Vineri, 5 septembrie 2014, 20:22)

    MirceaGeorgescu [utilizator]

    In situatia actuala,americanul o sa vina in Romania, si o sa vrea o intalnire cu omologul sau roman si cu ministrul justitiei. Ponta, te-ai prins?
    • +13 (13 voturi)    
      Tu chiar crezi ca vine procurorul SUA (Vineri, 5 septembrie 2014, 21:31)

      Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu

      in Romnaia, pentru un porcusor?!
      Il trimite direct aici, ca vine Craciunul!
  • +14 (14 voturi)    
    Niculee .. (Vineri, 5 septembrie 2014, 20:33)

    yoko ono [utilizator]

    ești cam fraier.
    DNA-ul a fost introdus în România de către .. Unchiul Sam.
    Nu știai ? Stai jos, ești prost. Ai nota doi.
    • +10 (10 voturi)    
      unu din oficiu (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:14)

      was [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

      Porcusorul merita nota 1, cu punctul din oficiu.
    • +2 (2 voturi)    
      trebuia sa adaugi si: (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 1:03)

      Ion B [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

      sa vii maine cu tac'tu tuns!
  • +18 (18 voturi)    
    Nu e numai un excroc (Vineri, 5 septembrie 2014, 20:44)

    istoriograf [utilizator]

    ....ci si las. Fuge din fata judecatii cautand tot felul de pretexte puerile. La fel ca toti jefuitorii din tagma lui care se imbolnavesc cand legea ii ajunge din urma. Un sincer HUO !
  • +14 (14 voturi)    
    Porcusorul o sa fie extradat (Vineri, 5 septembrie 2014, 21:13)

    Kaladin [utilizator]

    cum un mar in rat cu dedicatie pt pontalau.
  • +8 (8 voturi)    
    GREȘIT, porcușorule! (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:17)

    Asgardi Metrovich [utilizator]

    justiția română e controlată de tiranul Băsescu!
    ai să înfunzi pușcăria pentru așa eroare insulătoare!
  • +2 (2 voturi)    
    Porcușor la necaz (Vineri, 5 septembrie 2014, 22:22)

    itiberiu [utilizator]

    http://www.youtube.com/watch?v=c0tr6zSMn4o
  • +9 (9 voturi)    
    Frati romani mindri, treaba-i groasa rau! (Vineri, 5 septembrie 2014, 23:01)

    ofCAER [utilizator]

    Pai cugetati si voi: Nicusor, baron PSD, este nevoit sa dea cu memoriul in procurorul general al SUA! Pai nu era mai simplu sa dea telefon la procuroru' PSD care in capu' guvernului din Romania e?! Era...
    Numai ca, vedeti d-stra, lu' Ponta asta a inceput sa-i circule, vorba lu' dl Mazare, singele-n instalatie si i-o plateste lu' Nicusor pentru ca i-a ranit orgoliul, cindva. De fapt de multe ori. Si nu se baga, zice el. Da' minte (doar stiti cu totii ca Ponta minte!). Fiindca in fapt se baga. Da' pentru invers.
    P.S. Nu va mai stresati, frati romani: "memoriul" asta nu este altceva decit miscarea lu' avocatu' ca sa ii creasca cota in bransa si contu' in banca. Si sa-si construiasca, pe banii lu' Nicusor!, relatii cu avocati din SUA.
    P.P.S. Pe mine ma framinta o chestie: oare i-o fi bagat Nicusorul, procurorului, la pachet cu memoriul, o invitatie la carnavalurile lu' pretenaru' Mazare?! Mi-ar placea s acred ca da... Si ca americanu' o va onora, taman la carnavalu' la care Nicusoru' si cu Radu se vor deghiza in zeghe, ca sa nu-i recunoasca nimeni, hahaha...
  • +8 (8 voturi)    
    hehe (Vineri, 5 septembrie 2014, 23:18)

    Ursul prepolar [utilizator]

    Ăsta n-a auzit de păţania omologului său, guvernatorul Illinois-ului, Blagojevic:

    Under the direction of US Attorney, Governor Blagojevich was arrested at his home by federal agents and charged with corruption. [...] Blagojevich was sentenced to 14 years in federal prison. There is no parole in the Federal Prison System, and under federal rules Blagojevich will serve at least 85%, or 12 years, of his sentence, after which time he may be eligible for early release based on good behavior.
    • +3 (3 voturi)    
      Hai bah, nene... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 2:26)

      Serban. B [utilizator] i-a raspuns lui Ursul prepolar

      Da nu poate sa scrie o carte sa ajunga mai repede la hiz mazar end fazar? si de ce e 85% la ei si la noi e numa 30%.
      Vrem pedepse ca in Occident.
  • +2 (2 voturi)    
    Aș face o înțelegere cu DNA pt micșorarea pedepsei (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 3:42)

    visio [utilizator]

    prețul, nu e prea mare: Ponta e de vină!
    A pățit-o și sinucigașul Adrian Năstase, deci are un precedent. Mai nașpa va fi de Mazăre! Ăstuia chiar îi place focul!
  • +1 (1 vot)    
    Nicusorule, (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 12:42)

    John M. [utilizator]

    Si avocatul e un prost ( sau smecher) daca a facut asta. Numai dupa ce te aresteaza, poti sa incepi sa te lupti cu sistemul, nu inainte. In acest moment tu esti un cetatean liber.
    • +1 (1 vot)    
      Cetatean liber, parol, mon cher.... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 20:24)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui John M.

      ... dar nu pentru mult timp...!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by