​Articol in actualizare

VIDEO Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Braila si la locuinta lui Bunea Stancu. Baronul PSD, banuit ca directiona contracte din bani publici spre firme apropiate

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 7 august 2014, 8:49 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Bunea Stancu
Foto: Agerpres
Procurorii DNA Galati fac joi dimineata perchezitii la sediul Consiliului Judetean Braila si la locuinta sefului institutiei, Gheorghe Bunea Stancu, intr-un dosar de coruptie, informeaza DNA intr-un comunicat. Stancu este suspectat ca era implicat in comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, directionand contracte din bani publici spre firme pe care el insusi le controla indirect.

Ora 12.05: Bunea Stancu a fost dus la DNA Galati, anunta Infobraila

In cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate un numar de 4 perchezitii domiciliare in locatii situate in municipiul Braila, din care una este sediul unei institutii publice.



Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bunea Stancu era implicat in comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie, avand concursul mai multor functionari din subordine si, in egala masura, al reprezentantilor legali ai unor agenti economici interesati in obtinerea unor contracte de achizitii publice.

Din documentatiile aferente contractelor de achizitie publica incheiate de Consiliul Judetean Braila, s-a verificat respectarea conditiilor legale la incheierea, derularea, executarea si finalizarea procedurilor de achizitie publica derulate in perioada 2009 - 2011, de catre Consiliul Judetean Braila, in calitate de autoritate contractanta.

09.50: Cele cinci contracte suspecte de trucare:

  • „servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A”.
  • „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”
  • „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila” – SIMS 3509.
  • „Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila”, contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de către Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către administratorul său Stăncic Cristian Cătălin
  • efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km), contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de preşedintele acestuia, Gheorghe Bunea Stancu şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin



Modul in care au fost organizate si s-au derulat procedurile de achizitie publica, in perioada de referinta, a condus ca, in prezent, SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila si SC CONCIVIA SA Braila sa detina monopolul lucrarilor licitate (in sens comun) de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.

In situatia in care exista alti ofertanti, firmele agreate fie ofera pretul cel mai mic, fie indeplinesc "anumite" conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, conduce la castigarea procedurilor respective.

Interesul presedintelui Consiliului Judetean pentru castigarea procedurilor de achizitie publica de catre SC CONCIVIA SA Braila este subliniat de faptul ca, in mod indirect, este actionar la aceasta firma. Astfel, SC CONCIVIA SA Braila a fost infiintata in anul 1991, iar in anul 2000, actionar majoritar a devenit SC BURSAGRIROM SA Braila, firma infiintata in anul 1995, avand ca actionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu. In anul 2004, Gheorghe Bunea Stancu a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Braila, calitate pe care o detine si in prezent.

Intre Consiliul Judetean Braila, reprezentat de catre Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte si SC CONCIVIA SA Braila, reprezentata de administratorul Soare Vasile, in perioada 23.12.2009 - 22.07.2010, au fost incheiate mai multe contracte de executare lucrari, avand ca obiect "servicii de proiectare si executare lucrari pentru repararea si amenajarea cladirii din Braila, strada Buzaului nr. 3A".

Desi SC EUROTON SA Constanta, firma care ofertase serviciile de proiectare alaturi de SC CONCIVIA SA Braila, nu indeplinea conditiile prevazute in documentatia de atribuire si caietul de sarcini, dupa aplicarea algoritmului de calcul, comisia de evaluare a ofertelor a calculat obtinerea unui numar de 100 de puncte de catre oferta celor doua firme.

Celelalte doua oferte au obtinut 93,85 puncte si 87,94 puncte, astfel incat contractul a fost incheiat cu SC CONCIVIA SA Braila asociata cu SC EUROTON SA Constanta.

Ulterior incheierii contractului, au fost incheiate trei acte aditionale, toate fiind semnate de catre Gheorghe Bunea Stancu, si alti 4 functionari.

Pe langa incalcarea atributiilor de serviciu prin indeplinirea unor acte care au condus la obtinerea in mod direct a unui folos patrimonial pentru SC CONCIVIA SA Braila, firma din partea careia a beneficiat de foloase, fapta care se circumscrie elementelor constitutive ale infractiunii de conflict de interese), Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al C.J Braila si de ordonator principal de credite, trebuia sa se asigure ca toate deciziile ce intra in sfera prerogativelor sale sunt luate in conformitate cu prevederile prezentei legi, inclusiv in conformitate cu principiile responsabilitatii fiscale, cu regulile fiscale si cu strategia fiscal bugetara.

In sarcina presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, se va retine, pe langa infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal, si infractiunea de conflict de interese in forma continuata, prevazuta de art. 301 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al.1 Cod penal.


***

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mita la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

In 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca presedintele Consiliului Judetean Braila a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a semnat contracte de asociere cu doua cluburi sportive controlate de firme unde el este actionar majoritar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11479 vizualizari

  • +30 (32 voturi)    
    Plaga comunista si mafiota (Joi, 7 august 2014, 8:58)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    este raspandita pana si in cele mai ascunse si sarace unghere!
    Iata, voi aia 7,4 milioane, pe cine ocrotiti!
    Pentru un kil de tzuica de electrozi si ulei de... frana mintala!
    Vai de mama voastra!
    A noastra sufera de mult!
    A voastra mai este insarcinata?!
    • +20 (22 voturi)    
      Stai linistit... (Joi, 7 august 2014, 9:47)

      AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

      ...ca nu mai sunt ei 7.4 miloane. Nu stiu daca au mai ramas vreo 3 milioane de votaci comunisti.
      • +17 (19 voturi)    
        Iti spun sincer (Joi, 7 august 2014, 11:14)

        , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

        ca mai sunt!
        Poate nu 7,4... dar sigur sunt multi si prosti!
        Lenesi, milogi, capuse, ... exact rezultatul celor 50 de ani de comunism si poate si al invatamantului de dupa!
        Uita/te la tineri si vei vedeea ca sunt... praf!
        Nu toti, dar sunt multi!
        Uita/te la cei care au dat tot felul de examene... si vei vedea ca sunt multi!
        Rolul nostru este de a/i trezi!
        Cat de cat...!
      • +2 (4 voturi)    
        discutam cu cineva... (Joi, 7 august 2014, 13:23)

        valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

        ...daca e sa facem curat, sunt peste 1milion de penali in tara. Corect. Toti sa fie dusi unde le e locul. Sa aiba parte de ce merita, iar restul sa ridice capul si tara asta unde ii este locul. Fiecare e liber sa aleaga. Sa existe PSD, e ok, dar sa nu apere ca un zid toti hotii, smecherii si pungasii...
  • +40 (42 voturi)    
    Parca Bunea Stancu a zis ca-i toarna pe toti (Joi, 7 august 2014, 9:02)

    Matrafirefox [utilizator]

    daca-l ia DNA-ul, eh, acum e momentul, hai sa vedem ce zice.
  • +32 (34 voturi)    
    cu mafiotu' la brutarie (Joi, 7 august 2014, 9:07)

    Cristi_B [utilizator]

    Scapati Braila de mafiotul asta de Bunea Stancu!

    Practic, aproape tot judetul ala este al lui!...

    Cum naiba l-au votat brailenii pe asta presedintele Consiliului Judetean? De fapt, majoritatea voturilor au fost din mediul rural, ca in oras a scos sub 50%.
  • +36 (38 voturi)    
    Dimineata e buna deja! (Joi, 7 august 2014, 9:21)

    AnticoruptieinRomania [utilizator]

    DNA a descins acasa la Bunea Stancu, baronul de Braila, care spunea ca daca va ajunge la DNA va trage dupa el pe toata lumea...
    Hai Bunea, daruieste-ne cea mai frumoasa saptamana din vara asta! Tu si Voiculescu sunteti doua trofee pe cinste...:)
  • +22 (24 voturi)    
    in sfarsit a dar dumnezeu... (Joi, 7 august 2014, 9:35)

    alex821 [utilizator]

    ....m -am mutat din braila de vreo 15 ani , dar toate rudele mele imi povestesc de talhariile evidente facute de baiatul asta
  • +21 (23 voturi)    
    Sarcina grea (Joi, 7 august 2014, 9:39)

    Buerebista [utilizator]

    DNA caută bunul simț a lui Bunea.

    Pariu că nu-l va găsi.
  • +9 (11 voturi)    
    Bunea (Joi, 7 august 2014, 10:50)

    Cobra_Ro [utilizator]

    Asta este lasat liber de ani de zile ca sa-si instraineze averea si sa-si duca banii afara....asaq fac toti baronii PSD!
  • +8 (10 voturi)    
    totul e (Joi, 7 august 2014, 12:20)

    mos ion roata [utilizator]

    sa nu se sape prea adanc fiindca se da de ai nostrii-cum bine spune cineva din psd
  • +9 (11 voturi)    
    cu fiecare psdist arestat (Joi, 7 august 2014, 12:23)

    xanti [utilizator]

    Se diminueaza banii pentru campanie.
  • +9 (11 voturi)    
    9 din 10 (Joi, 7 august 2014, 12:42)

    BiJaz [utilizator]

    La 9 din 10 acuzatii de coruptie / arestari / audieri, apare cuvantul PSD.
    • +3 (5 voturi)    
      Nu e o coincidenta (Joi, 7 august 2014, 13:23)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui BiJaz

      P$D si-au facut-o cu mana lor,
  • 0 (2 voturi)    
    Blestemul libertatii (Joi, 7 august 2014, 16:59)

    Mihai.Romania [utilizator]

    PSD, PDL,PNL,PC, etc. toți sunt niște infractori. Nu pot sa ma bucur sau sa ma întristez la știrile cu politicieni reținuti pentru ca pleca unul spre arest iar din urma apare altul din eșalonul 2 care îl înlocuiește în funcție și în "afaceri". Nimic diferit de structurile mafiote. Daca aceste retineri ar fi meritul justiției atunci as vrea sa vad anchetați si judecătorii care au dat sentințe stambe, care ulterior au fost casate de CEDO, ca sunt anchetați și plătesc pentru faptele lor; as vrea sa vad și persoane din vârful PDL ca dau socoteala în fata justiție ( vezi Băsescu Traian, Videanu, Udrea, etc.). As vrea sa-l vad pe Petre Roman cum da socoteala pentru inițierea distrugerii economiei României, Inițiere continuata și de Năstase.Nu ma bucur sa-l vad pe Năstase închis pentru termopane....M-as bucura sa-l vad închis și sa plătească pentru cât a favorizat distrugerea economiei României. M-as bucura sa vad ca și Iliescu este făcut răspunzător pentru faptele sale- a nu se uita persoanele ucise de "teroriștii invizibili" din 1989. Când toți cei vinovați vor răspunde în fata legii o sa pot sa spun ca in Romania avem Justiție! Pana atunci pot doar sa fiu un spectator la luptele intre clanurile mafilori politice , lupta care se da cu bratul "imparțial" al actualei justiții!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by