Precizarile DNA legate de dosarul pensionarilor ilegale: Dispozitiile Codului de procedura penala nu pot fi aplicate facultativ, cei care au dat mita nu pot avea decat calitatea de suspect sau inculpat

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 august 2014, 13:20 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie precizeaza, legat de dosarul pensionarilor ilegale, ca dispozitiile Codului de procedura penala nu pot fi aplicate "facultativ" iar pensionarii care au dat mita pentru a primi diverse grade de invaliditate sau pentru a fi pensionati anticipat "nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat".

Reactia DNA vine dupa ce, in urma unei campanii a Antenei 3 impotriva procurorilor anti-coruptie, premierul Victor Ponta i-a cerut, joi, ministrului muncii, Rovana Plumb si parlamentarilor sa faca un proiect de lege care sa-i scape de ancheta pe pensionarii acuzati in dosarul spagii de la Pitesti, unde peste 1.000 de pensionari au fost prinsi dand spaga unei echipe de doctori pentru a-si rezolva dosarele de pensionare. "Doamna ministru Plumb, vreau ca pana la urmatoarea sedinta de guvern, pana incepe Parlamentul sa lucreze, sa veniti cu un proiect de act normativ prin care sa gasim o solutie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie sa dea acum niste bani inapoi", a declarat Ponta.

DNA precizeaza ca in 12 iunie 2014, Tribunalul Arges a admis propunerea Directiei Nationale Anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a inculpatelor Mihai Iulia Maria (medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges) si Sandulescu Camelia (medic in cadrul aceleiasi institutii) pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

Doctorita Mihai Iulia Maria este acuzata de 495 acte materiale de luare de mita, iar Sandulescu Camelia de 602 acte materiale.

Cele doua doctorite sunt acuzate ca in patru luni "au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 RON si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical".

"Prin plata acestor sume se urmarea pensionarea medicala prematura a unor persoane a caror stare de sanatate nu justifica aceasta decizie, prin atestarea nelegala a diverse grade de incapacitate de munca sau verificarea sumara a documentelor prezentate pentru examinarile medicale obligatorii, iar in unele situatii pentru emiterea deciziei de pensionare", subliniaza DNA.

Or, persoanele care au dat mita "nu au denuntat anterior sesizarii organului de urmarire penala fapta de coruptie" si "nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat".

"In urma supravegherii video si audio realizate in biroul unde se desfasura activitatea inculpatelor au fost identificate persoanele care au oferit acestora sumele de bani, rezultand ca marea majoritate a persoanelor expertizate erau implicate in acest mecanism. Singurele perioade in care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele in care erau mediatizate actiunile judiciare care vizau sistemul medical", adauga DNA.

In aceste conditii, toate persoanele care au participat la savarsirea faptelor descrise au fost citate in vederea audierii, in conformitate cu dispozitiile art. 5 si 10 din Codul de procedura penala, care instituie obligatia organelor de urmarire penala de a asigura aflarea adevarului prin administrarea tuturor probelor si de a aduce la cunostinta tuturor suspectilor drepturile de care beneficiaza pe parcursul procedurii.

DNA precizeaza ca urmarirea penala se desfasoara in cauza cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura penala, care nu permit aplicarea facultativa a acestor reguli.

"Varsta si pozitia sociala a suspectilor, precum si pericolul social concret al faptelor reprezinta criterii care pot fi avute in vedere la finalizarea urmaririi penale pentru alegerea solutiei care urmeaza a fi dispusa de catre procuror (trimitere in judecata, renuntare la urmarire penala sau clasare), insa pana la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de proba necesare pentru stabilirea completa a situatiei de fapt", se mai arata in comunicatul DNA.

Reamintim ca miercuri seara Antena 3 a declansat o campanie virulenta impotriva DNA, acuzata ca determinat cu aceste anchete sinuciderea a cinci pensionari. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca initiativa amnistierii faptelor respective incurajeaza pur si simplu coruptia, plata mitei la rezolvarea unor dosare de pensionare anticipata pe motiv de boala sau incadrari la o grupa mai favorabila pentru o pensie mai mare fiind fenomen de masa in Romania.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2219 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Bravo DNA (Vineri, 1 august 2014, 14:49)

    Catalin_N [utilizator]

    Unde e coruptie si se intampla lucruri ilegale sa intervina DNA pana intelege tot romanul ca Legea e pt toti.

    "Sa fi cinstit" nu e o inventie DNA ci vine din veacuri, chiar din Biblie unde suntem sfatuiti sa fim cinstiti printre altele daca vrem sa fim pe placul lui Dumnezeu.

    Romanii se lauda ca sunt crestini insa cinstea o dau deoparte!
  • +5 (5 voturi)    
    Gogu (Vineri, 1 august 2014, 15:14)

    mgu [utilizator]

    Unul care duce o roaba cu acte la medicul expert al CNPensii nu primeste pensie de invaliditate ceilalti am vazut.Mai mult trebuie si iertati.Ne mai miram ca toti sunt pusi pe furat,agoniseala cind insasi PM este plagiator dovedit si mincinos pe desupra.Olteni ,de la Craiova,l-au descoperit pe cel mai brav,cinstit si capabil om al tarii PONTA.Mai sa fie!
  • -1 (1 vot)    
    Da,suspect sau inculpat (Vineri, 1 august 2014, 15:55)

    xrogo [utilizator]

    dar cu bunica din Suceava cum ramane,de ca ati dus-o la Bucuresti si dupa ce n-a semnat ce i-ati cerut ati lasat-o singura pe strada?
  • +3 (3 voturi)    
    DNA-ul isi face datoria (Vineri, 1 august 2014, 16:26)

    Matrafirefox [utilizator]

    si e singura institutie de stat de care n-am auzit nimic rau.

    Bine, ca Ponta ataca statul de drept si incearca sa numeasca politic oameni gen Ponea la conducerea DNA e partea a doua.

    "-Ati discutat cu Duicu, dle Ponta?"
    "-Nu stiu, nu-mi amintesc e posibil."

    Da. Sigur.
  • +3 (3 voturi)    
    Atitudinea DNA versus atitudinea Ponta = (Vineri, 1 august 2014, 17:42)

    ofCAER [utilizator]

    diferenta intre procurorii profesionisti si un procuror impostor (sau plagiator?).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by