Stenograme in scandalul traficului cu sange. Cum isi selecta pacientii sefa Centrului de Transfuzii Slobozia: Lasa, ca nu-i trebuie la 14 ani sange

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 25 iulie 2014, 14:12 Dosare Anticoruptie


Sapte pacienti carora fosta sefa a Centrului de Transfuzii Slobozia le-a refuzat furnizarea de sange sau le-a cerut bani au murit, procurorii identificand cazuri in care un copil nu a primit sange fiindca era de etnie roma sau in care rude ale unor politicieni locali au primit preferential sange, potrivit referatului procurorilor, obtinut de agentia Mediafax.

Procurorii Parchetului Judecatoriei Slobozia, care instrumenteaza dosarul in care directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, medicul Cristiana Maria Stoian, este cercetata pentru comiterea mai multor infractiuni au identificat, in cadrul anchetei, sapte pacienti "care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internarii, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzand sa le dea sangele solicitat sau furnizandu-l in cantitati insuficiente ori contra-cost".

In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii arata ca medicul Cristiana Stoian facuse o practica din a-i refuza pe pacientii care aveau nevoie de sange, spunandu-le cadrelor medicale care cereau sange pentru pacienti "La revedere... e, hai, lasa...". sau "Lasa, sa vina apartinatorii, ca asa a vrut si ieri pentru unu si...n-au venit".

"In cadrul discutiei din 03.10.2013, asistenta ii precizeaza medicului Stoian Cristiana faptul ca doctorul "......." a solicitat un flacon de sange pentru o pacienta operata prin cezariana, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea .... care nu are donatori. Stoian Cristiana refuza eliberarea unitatii de sange folosind expresia <<La revedere....sa-i anunte familia>>", se arata in referatul procurorilor.

Probele depuse de procurori la dosar indica, de asemenea, faptul ca medici de la spitalele unde erau internati pacientii care aveau nevoie de transfuzii erau nevoiti sa aiba o atitudine "umila" in fata sefei Centrului de Transfuzii pentru ca pacientii lor sa primeasca sangele care sa le salveze viata, Cristiana Stoian avand pretentia sa fie apelata personal de catre medici si ca acestia sa ceara sange pentru pacientii lor.

Nu in ultimul rand, Cristiana Stoian elibera flacoanele cu sange sau plasma pacientilor in functie de relatia sa personala cu unii medici, procurorii indicand situatii in care bolnavi nu au primit sange cel mai probabil pe considerentele unor relatii defectuoase cu unii medici.

"Trebuie mentionat ca in cadrul ambelor conversatii Stoian Cristiana a aprobat eliberarea de flacoane de sange pentru diferiti pacienti, dar cand a sesizat faptul ca medicul de la Reanimare ...... solicita acelasi lucru, a refuzat in mod constant sa elibereze flacoanele, probabil din considerentul unei relatii personale defectuoase cu aceasta, fara a avea nici o importanta diagnosticul pacientului care trebuia salvat si care, in cele din urma, a si decedat", mai precizeaza procurorii.

In functie de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor sa primeasca sange, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea sau nu daca flacoanele sunt sau nu eliberate. Procurorii au identificat o situatie in care un consilier local a apelat-o telefonic si i-a cerut Cristianei Stoian sange pentru soacra sa, internata in spital, solicitarea acestuia fiind aprobata "in doua minute".

"Trebuie observat faptul ca nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, asa cum proceda in mod normal, hotarator pentru decizia de a elibera sange fiind numai faptul ca bolnavul este mama unui consilier local", mai noteaza anchetatorii.

Procurorii mai precizeaza in referatul cu propunerea de arestare preventive un caz in care medical Cristiana Stoian a refuzat sa elibereze un flacon de sange pentru un copil pe motiv ca acesta era de etnie roma.

"In contrast direct cu cazul expus mai sus este situatia din data de 30.10.2013, ora 19.23, cand doctorul Stoian Cristiana-Maria este apelata de asistenta Toma Corina din cadrul Centrului de transfuzii care ii spune ca au o urgenta, respectiv chirurgul "...." solicita o punga de sange pentru o fetita de 13 ani supusa unei interventii chirurgicale si pe care <<au deschis-o si are burta plina de sange>>. Stoian Cristana, folosind expresia <<Eh, na....si?>>, refuza eliberarea unitatii de sange pe motiv ca nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei, dandu-i indicatii asistentei sa vorbeasca cu apartinatorii fetitei si intreba la un moment daca <<sunt de culoare sau...?>>, iar la raspunsul afirmativ al asistentei in sensul ca apartinatorii sunt de etnie roma, Stoian Cristiana foloseste expresia <<Ah, sunt de culoare....si de culoare>>,....ca si cand acesta ar fi fost un motiv intemeiat sa nu aprobe eliberarea unitatii de sange solicitate", mentioneaza procurorii.

Anchetatorii au identificat, de asemenea, o situatie in care acelasi medic a refuzat eliberarea unui flacon de sange pentru un alt copil, spunand "lasa, ca nu-i trebuie la 14 ani sange", iar cand asistenta i-a spus ca pacientul are hemoglobina 9,4, Cristiana Stoian a spus ca va elibera flaconul de sange cand hemoglobina pacientului va scadea sub 7.

Totodata, procurorii retin in documentul citat ca directorul Centrului de Transfuzii Slobozia nu aproba nicio solicitare din partea medicilor fara acordul ei personal sau telefonic, desi medicul coordonator al centrului de transfuzii nu are competenta sa decida peste medicul curant daca un pacient are sau nu nevoie de sange.

In plus, practicile Cristianei Stoian erau cunoscute de multi dintre colaboratorii ei, in acest sens procurorii indicand o situatie concreta.

"La data de 09.01.2014 asistenta Molea Vasilica din cadrul centrului de transfuzii este apelata de o doamna care o intreba daca <<a venit si sefa?>> iar la raspunsul afirmativ a lui Molea Valerica, doamna intreaba <<gata, e pusa pe spaga?...a facut planul pe 2014?>>, scurta discutie dintre cele doua asistente fiind de natura a sublinia <<practicile>> impuse de medicul Stoian Cristiana", mai spun procurorii.

In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii Parchetului Judecatoriei Slobozia mentioneaza si cazurile unor batrani care aveau nevoie de transfuzii si care au decedat dupa ce medicul Cristiana Stoian a refuzat sa elibereze flacoane de sange.

Astfel, este mentionat cazul unui batran in varsta de 87 de ani,
pentru care in 27 septembrie 2013 medicul a cerut sange si care nu avea donatori, iar fara a intreba ce diagnostic are pacientul, fosta sefa a Centrului de Transfuzii Slobozia a refuzat eliberarea flaconului de sange, spunand: "La revedere... sa-i aduca apartinatori".

"A doua zi , 28.09.2013, Stoian Cristiana este apelata din nou de o asistenta din cadrul Centrului de transfuzii care ii comunica faptul ca doctorul "...." solicita un flacon de sange, din nou Stoian Cristiana refuzand eliberarea acestuia folosind expresia <<Sa vina sa doneze... hai mai departe>>. La data de 30.10.2013, pacientul R. L. a decedat", se mai arata in referatul procurorilor.

In acelasi document este mentionata situatia altei batrane de 78 de ani care nu avea rude si care nu a primit sange pentru ca asa a decis Cristiana Stoian, batrana murind cinci luni mai tarziu. Procurorii noteaza si cazul unei alte batrane, despre care o asistenta ii comunica in repetate randuri Cristianei Stoian ca "e intubata (...), e vai mama ei (...), moare" si pentru care Stoian le-a cerut asistentelor sa pregateasca sangele, dar sa-l elibereze numai dupa ce medical curant al pacientei o va apela personal, batrana decedand a doua zi.

In 11 iulie, Judecatoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventiva a Cristianei Maria Stoian, acuzata de savarsirea a 21 de infractiuni, intre care 18 infractiuni de abuz in serviciu, dar si de inselaciune, santaj si organizarea activitatii transfuzionale in vederea obtinerii de avantaje materiale prin valorificarea sangelui si a componentelor sangiune umane.

In acest dosar, anchetatorii au identificat 21 de cazuri in care fosta directoare a Centrului de Transfuzie Sanguina Slobozia nu si-a indeplinit atributiile de serviciu si a refuzat eliberarea unor flacoane de sange catre pacienti internati la Spitalul de Urgenta Slobozia.

In acelasi dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguina Slobozia sunt cercetate sub control judiciar.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecatoriei Slobozia au dispus, luni, inceperea urmaririi penale si in cazul directoarei adjuncte a Institutului National de Hematologie, Corina Posea, care este acuzata ca stia de faptele fostei sefe a Centrului de Transfuzie Sanguina Slobozia si nu a sesizat organele judicare. Corina Posea va fi cercetata in acest dosar sub control judiciar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8051 vizualizari

  • +24 (28 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 25 iulie 2014, 14:36)

    Erasm [anonim]

  • +21 (23 voturi)    
    sper (Vineri, 25 iulie 2014, 14:37)

    monterosa [utilizator]

    sa fie acuzata si condamnata pentru omor calificat si sa infunde puscaria pentru multi ani de acum incolo. Asta merita, daca acuzatiile se confirma.
  • +19 (23 voturi)    
    Dumnezeule mare (Vineri, 25 iulie 2014, 14:38)

    TheMonk [utilizator]

    25 de ani de pușcărie pentru monstru asta. Nu-mi vine sa cred ca se poate asa ceva!
  • +18 (20 voturi)    
    Dar ceilalti medici! (Vineri, 25 iulie 2014, 14:40)

    EuSiCuMine [utilizator]

    Citeam acum cateva zile un articol pe hotnews al unei absolvente de medicina care se plangea printre altele ca medicii nu sunt respectati in Romania. Nu cred ca generalizarea asta e OK, sunt medici si medici, dar ma intreba ce respect poti avea pentru medicii care au stat si au asistat sa le moara pacientii si nu au facut nimic. Daca colegii acestei creaturi, care stiau mai bine decat orice pacient in ce caz este nevoie de sange, au stat sa le moara pacientii fara sa ridice un deget... ce respect sa ceri? Sunt curios daca minunatul Colegiu al Medicilor se va sesiza in acest caz. Nu mai vorbesc despre imaculatul Astatastoaie, ales presedinte al Colegiului Medicilor si nu numai! Casta medicilor pute cam urat... dar vrem respect asa in grup!
  • +5 (11 voturi)    
    . (Vineri, 25 iulie 2014, 14:41)

    mikeyu [utilizator]

    Unii oameni chiar merita omorati cu pietre...
  • +13 (17 voturi)    
    pe asta (Vineri, 25 iulie 2014, 14:43)

    keiser_soze [utilizator]

    n-a batut-o nimeni ????
    dar medicii, colegii ei, chiar au stat cu mainile in san ???
  • +15 (17 voturi)    
    Monstrii (Vineri, 25 iulie 2014, 14:53)

    KostasP [utilizator]

    Are si Romania monstrii ei. Acesti "oameni" ar trebui pedepsiti exemplar altfel nu vom putea scapa niciodata de aceasta plaga in Romania. E strigator la cer ca un medic se putea preta la asa ceva.
  • +5 (9 voturi)    
    o pedeapsa pe masura (Vineri, 25 iulie 2014, 14:56)

    pehash [utilizator]

    cel mai corect ar fi ca monstrul asta sa-si doneze tot sangele..
  • +9 (9 voturi)    
    Politicienii ... (Vineri, 25 iulie 2014, 15:06)

    zwilling [utilizator]

    au prioritate la "supt" sangele poporului :(
  • +10 (12 voturi)    
    Absolut incredibil si cutremurator. (Vineri, 25 iulie 2014, 15:58)

    SergiuCM [utilizator]

    Cred ca practicile acestei "doamne" reprezinta crime impotriva umanitatii si ar trebui tratate ca atare atunci cand astfel de persoane sunt judecate pentru ele.

    Guvernantii nostri ar trebui sa introduca legi extreme de aspre pentru pedepsirea persoanelor care profeseaza in domenii ca medicina sau asistenta sociala care au responsabilitati enorme fata de cei pe care ii trateaza sau ingrijesc si care se comporta in moduri similare cu cel al "doamnei" "medic" Stoian.

    Poate ar fi buna o petitie in acest sens.
    • +3 (3 voturi)    
      ce petitie? (Vineri, 25 iulie 2014, 23:48)

      CipriCiprian1309940547368 [anonim] i-a raspuns lui SergiuCM

      ce petitie?? S-a facut referencum si tot nu l-au respectat. N-ai vazut ca incearca acumva sa legalizeze mita pentru medici?
      Eu nu stiu ce visezi, ce-i inchipui ca se poate face de infractori si plagiatori bagati in parlament de pur-sange-romani iditioti.
  • +1 (7 voturi)    
    adevaratii tigani (Vineri, 25 iulie 2014, 23:46)

    CipriCiprian1309940547368 [anonim]

    acestia sunt adevaratii tigani, si nu romii!!
    Vad pe unii ca fac circ cand un copil de rom ii oferta sa-i vanda o floare, sau o pereche de sosete. Dar nu se gandesc ca adevaratii tigani in acesta tara sunt majoritar pur-sange-romani care te baga in mormant fara nepasare. Acestia sunt adevaratii tigani. Degeaba dam mereu vina pe romi, cand de fapt, in majoritatea cazurilor noi pur-sange-romanii suntem vinovati de soarta noastra. Noi pur-sange-romanii bagam infractori si plagiatori in parlament.
  • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 13:29)

    [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
    florin@yahoo.com (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 13:52)

    mavi [utilizator]

    daca Cristiana Maria Stoian e om atunci e nu sunt om, nu am cum sa ma plasez pe acelasi nivel cu acest monstru. Daca in loc de "Cristiana Maria Stoian" citesti "Mengele" atunci parca citesti un articol despre ororile celui de-al doilea razboi mondial.
    Inchisoare pe viata atat pentru "Mengele" cat si pentru asistente si medicii care cereau sange, nu primeau, dar nu anuntau autoritatile lasand astfel oameni sa moara.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by