DNA l-a trimis in judecata pe Romeo Stavarache

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 25 iulie 2014, 13:33 Dosare Anticoruptie


DNA l-a trimis in judecata pe Romeo Stavarache, fostul primar al Bacaului, acuzat ca ar fi primit mita de la patru oameni de afaceri pentru acordarea unor contracte in perioada 2008 - 2011. DNA anunta intr-un comunicat de presa ca procurorii au pus sechestru pe un teren si patru imobile detinute de Stavarache. Acesta se afla in arest preventiv.


Comunicatul oficial al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpaților:

1. STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită;

2. GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită;

3. CENUȘĂ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită;

și în stare de libertate a inculpaților:

4. APOSTOL CONSTANTIN, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită;

5. CĂȘUNEANU COSTEL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei.

În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Cășuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009.

Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul STAVARACHE ROMEO prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații GOIAN LIVIU, CENUȘĂ LIVIU VASILE și APOSTOL CONSTANTIN.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe următoarele bunuri imobile situate în municipiul Bacău, aflate în proprietatea inculpatului Stavarache Romeo:
- un teren compus din trei loturi,
- patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 lei.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1410 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Way to go, DNA!!! (Vineri, 25 iulie 2014, 15:24)

    Ion B [utilizator]

    Parerea mea este ca acestui DNA, ca institutie, ar trebuii sa i se ridice o statuie!!
    Se pare ca ANI si DNA sunt cele care mai pot schimba sistemul mafiot din Romania.
    Felicitari domnilor anonimi, lucratori ai acestor institutii.
    Va multumim si va dorim sa fiti impartiali si in continuale asa cum si JUSTITIA, prin judecatorii, ei o sa fie impartiala.
    Doamne ajuta.
    • +1 (1 vot)    
      ce-i de facut ? (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 23:01)

      TRABI [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

      pai , ce-i de facut ca stavarache la arest , cumnatul lui fost director la societate cu capital de stat este in puscarie , cativa apropiati anchetati -retinuti - si repede este pus in functie mare in primarie un alt cumnat .....> oare despre ce-i vorba ? Bacau-i cu primarie de familie ? societati care sunt falimentate au in componenta tot din familie si prieteni ?
  • 0 (4 voturi)    
    "Produsul " PSD-ului, garantat de Hrebenciuc! (Vineri, 25 iulie 2014, 15:49)

    Plagarus [utilizator]

    DNA Bacău, timp de 2 ani și jumătate, a ținut la sertar mai multe informații și probe ce i-ar fi inculpat pe Stavarache & co. încă de la nivelul anilor 2010-11.
    Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că organul de urmărire penală a stat în pasivitate timp de aproape 2 ani şi jumătate, iar în anul 2014 solicită arestarea preventivă apreciind că măsura este necesară pentru înlăturarea unei strări de pericol, pericol total ignorat timp de doi ani şi jumătate, când nu numai că nu s-a solicitat luarea vreunei măsuri preventive dar nici nu s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru a se efectua verificările cuvenite”, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău.
    Atentie ! Magistratul se pronunțase, paradoxal, sentința eliberării sub control judiciar a inculpaților: „Inculpatul Stavarache Romeo este primar al municipiului Bacău, calitate în care, atât datorită atribuţiilor legale cât şi relaţiilor personale create, a conceput şi pus în practică un circuit infracţional care să asigure posibila primire a banilor pretinşi cât şi disimularea adevăratei naturi a acestora (…) Folosindu-se de prerogativele funcţiei de primar (…) inculpatul şi-a desfăşurat activitatea infracţională o perioadă lungă de timp, faptele cercetate în prezenta cauză fiind săvârșite între anii 2008-2011, împrejurare ce demonstrează persistența infracțională a celor trei inculpaţi”.

    Ce spera Stavarache,in epistolele sale catre bacauani : “Sper că, venind la putere, vor opri dosarele de corupţie în care sunt anchetaţi tocmai pentru modul în care au folosit în interes personal banul public şi domeniul public” !!!???
    • -3 (3 voturi)    
      In caz ca ai uitat, Stavarache e PNL-ist! (Vineri, 25 iulie 2014, 16:20)

      Taunele [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      Ia o lecitina, mosule, pt. ca esti grav dezinformat! Stavarache, in 2004, cand a auzit ca PUR (actualul PC) va face alianta cu PSD, a inceput sa planga (il luase si Voiculescu, presedintele de atunci al PUR, dupa umeri pt. ca sa-l linisteasca) si si-a dat demisia din PUR, inscriindu-se imediat in PNL. Si atunci, cum a fost el, "garantat" de pesedistul Hrebenciuc? Ai vreun dram de logica sau numai grauntze in "tigva" ta?
      • 0 (0 voturi)    
        Da, dar PSD-ul l-a " produs "garantat Hrebe (Vineri, 25 iulie 2014, 20:10)

        Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Taunele

        Fost PC, apoi PNL !
  • +1 (1 vot)    
    Bey Taciune, ia si rumega ! (Vineri, 25 iulie 2014, 20:32)

    Plagarus [utilizator]

    Si-a inceput cariera politica, atentie,dragi liberali in PSD, ma rog, PDSR cum ii zicea pe atunci.
    Prin 1993, dragul de Romeo nutrea simtiri social-democrate pe care le impartasea impreuna cu membrii organizatiei de tineret. Era o tanara speranta, cam timida, cam stearsa, parea un element sanatos, pe care te puteai baza. Dar n-a fost asa! Satul sa stea la coada interminabila pentru un scaun capitonat, Stavarache a sters-o la prima ocazie ivita.
    Ocazie care s-a numit ApR-ul lui Melescanu, cel care in 1997 a evadat de la sanul Bunicutei, preferand o aventura pe cont propriu.
    Dupa fasaiala APR-ului Romeo tzusti la Varan.
    S-a folosit de trustul media al lui Voiculescu pentru a castiga alegerile locale din vara lui 2004, iar apoi s-a dus la mai bine. Adica in PNL, unde a ajuns seful filialei judetene
    • 0 (0 voturi)    
      pardon (Vineri, 1 august 2014, 20:52)

      TRABI [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      pardon----inculpat


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by