Rechizitoriu DNA: Sorin Blejnar a asigurat protectie gruparii conduse de Radu Nemes

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 18 iulie 2014, 20:00 Dosare Anticoruptie


Sorin Blejnar (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Gruparea infractionala condusa de sotii Radu si Diana Nemes a beneficiat de protectie din partea unor functionari cu putere de decizie din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, printre care se afla si Sorin Blejnar, se arata in rechizitoriul DNA citat de Agerpres.

In rechizitoriul DNA prin care fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis recent in judecata, procurorii detaliaza modul in care Blejnar si alti inalti functionari au protejat gruparea lui Nemes.

"Blejnar Sorin, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Comanita Viorel, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist", se arata in rechizitoriul DNA.

Procurorii mai spun ca Blejnar si Comanita au primit sesizari oficiale continand date concrete cu privire la activitatile evazioniste desfasurate de Radu Nemes si firma controlata de acesta, Excella Grup Real SRL, insa ei si-au exercitat atributiile de coordonare a actiunilor de control intr-o modalitate care sa asigure functionarea in continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilitatilor sistemului vamal.

Astfel, in luna iunie 2009, lui Blejnar i-a fost transmisa o nota a Curtii de Conturi, in care era descrisa pe larg modalitatea de fraudare a bugetului de stat prin tranzactiile cu produse energetice comercializate de antrepozitele fiscale si era indicata activitatea desfasurata de mai multe societati, printre care SC Excella Real Grup SRL, firma administrata de Radu Nemes.

Sorin Blejnar nu a efectuat verificarile indicate cu privire la Excella Grup Real SRL si a transmis un raspuns Curtii de Conturi in care a invocat imposibilitatea efectuarii acestor verificari, cu motivarea ca o inspectie fiscala initiata la 26 martie 2009 de DRAOV Constanta fusese suspendata la data de 6 aprilie 2009, din cauza unor cercetari efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.

De asemenea, inspectia mentionata nu a mai fost reluata pana la sfarsitul anului 2012, sub pretextul ca documentele contabile ale SC Excella Grup Real SRL au fost ridicate de organele de urmarire penala, desi verificarile solicitate de Curtea de Conturi se refereau la imprejurari de fapt si la activitatea celorlalte societati implicate pe circuit, astfel incat nu erau influentate de cercetarile penale.

"Natura relatiei dintre inculpati (...) si Blejnar Sorin cu inculpatul Nemes Radu rezulta si din declaratiile martorului (...). Acesta a aratat ca in cursul anului 2009 efectua verificari cu privire la livrarile suspecte de combustibil efectuate de SC International (...) SRL, controlata de Nemes Radu, catre SC Ana Oil SRL, iar la doua zile dupa ce a solicitat inscrisuri relevante de la o alta sectie a Garzii Financiare a fost chemat la cabinetul lui Blejnar Sorin. Aici, (...) i-a impus sa inceteze aceste controale, aratand totodata ca Blejnar Sorin nu le poate transmite direct aceasta solicitare intrucat este plecat din localitate. In calitatea sa de sef de cabinet, (...) nu era superiorul ierarhic al acestor functionari si nu avea autoritatea de a modifica planurile de control, astfel incat modul in care a actionat denota ca solicitarea provenea in realitate de la presedintele ANAF, care proteja in acest mod activitatile grupului infractional. Trebuie remarcat ca SC International (...) SRL este societatea care a fost autorizata initial ca antrepozit fiscal pentru operatiunile cu produse energetice din comuna Nicolae Balcescu si care a vandut ulterior echipamentele de rafinare catre Excella Grup Real SRL", se mai arata in rechizitoriul DNA.

Totodata, din inscrisurile obtinute de la autoritatile judiciare americane in urma perchezitiei efectuate de FBI la domiciliul lui Radu Nemes, rezulta ca acesta a efectuat demersurile necesare pentru a-i cumpara lui Viorel Comanita printr-un intermediar un bilet de avion pentru o deplasare in Las Vegas in intervalul 25 - 27 noiembrie 2013 (vol. 67, f. 125), iar intr-o perioada apropiata s-a deplasat in aceeasi localitate.

Florin Secareanu, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si fost sef al Serviciului Constanta din cadrul acestei structuri, a sprijinit grupul organizat prin divulgarea permanenta de informatii, fie lui Radu Nemes, fie lui Mihai Buliga, cu scopul de a evita deconspirarea activitatii gruparii.

"Comunicarea dintre inculpati se realiza fie prin intermediul mesajelor de tip sms cu ajutorul unor posturi telefonice dedicate exclusiv acestei legaturi, fie prin organizarea unor intalniri caracterizate prin conspirativitate si comportament contrainformativ", mai spun procurorii DNA.

Pe 3 iulie, fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat, impreuna cu sotii Radu si Diana Nemes, de complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat, prejudiciul fiind de 56 milioane euro.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Viorel Comanita, la data faptelor director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si vicepresedinte al ANAF; Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul MAI - Directia Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2012, Radu si Diana Nemes au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de Codrut Marta si Sorin Blejnar.

Radu si Diana Nemes, George Guliu, precum si SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205 lei (aproximativ 56 milioane euro).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3359 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    La parnaie! (Vineri, 18 iulie 2014, 20:12)

    Alius [utilizator]

    Acolo le este locul.
    • +2 (2 voturi)    
      la brutarie (Vineri, 18 iulie 2014, 21:29)

      snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      cu el
    • 0 (0 voturi)    
      borfa$i din toate partidele, uniti-va... (Duminică, 20 iulie 2014, 15:03)

      tofu [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      ... la puscarie. Acolo sa dansati hora Unirii. Toti! Bravo DNA, bravo justitia romana!
  • -1 (9 voturi)    
    nu se poate (Vineri, 18 iulie 2014, 21:18)

    evoque [utilizator]

    nu este adevarat, asta este facatura.
    Preacinstitul blejnar (pe asta nu il stie basescu, doar vorbea cu el la telefon.... institutional, mdaaa).
    Pentru toti lachei lui basescu, va reamintesc un lucru, pana ajunge basescu la parnaie va baga pe toti. Baieti curaj si spuneti pana mai puteti.
    • +2 (6 voturi)    
      Facatura! (Vineri, 18 iulie 2014, 21:49)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      Justitia basista!!! Facacatura!
    • +2 (8 voturi)    
      j:=j+1 (Vineri, 18 iulie 2014, 22:29)

      ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      Draga evoque, ar fi cazul sa faci un upgrade la softul tau de generat comentarii. In special la subrutina care baga random cuvantul [basescu], e cam invechita si plictisitoare. Mii de scuze daca nu ai din
      ce, poate nu esti platit destul de bine...
  • +2 (2 voturi)    
    Parca am fi chiori (Vineri, 18 iulie 2014, 23:30)

    mopsu [utilizator]

    Si unii si altii nu vedeti decat Basescu, dar hotul de blejnar a continuat furtul in virtutea inertiei de la celelalte guverne hotesti.Indiferent ce a facut Basescu, va ramane in istoria Romaniei ca omul care i-a invrajbit si pe hotii sai si pe hotii contra lui, asa ca ,daca nu se continua cu epurarea hotilor si dupa post Basescu, inseamna ca toti ce i de la zdup sant victime colaterale, absolut necesare...
    • -1 (7 voturi)    
      N-am inteles prea multe din comentariul tau (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 3:48)

      lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      Dar stiu ca Blejnar este un pur produs al preacinstitului Boc (a propos, asta a mai avut un fecior de suflet de acelasi acabit: pe Dl Apostu) si al preajustitiarului Basescu (aici n-are rost sa-i mai enumar copiii de suflet, de la Videanu si Berceanu, la Udrea si Cocos, asa, vorbind de cei ultra notorii...).
      Nu stiu ce va fi in post-basism, dar daca mai continua basismul, tare mi-e ca cei sus-citati deveneau regula si normalitatea.
      • +3 (5 voturi)    
        Stai calm ca ai sa vezi ce se intampla... (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 5:31)

        tofu [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

        ...dupa Basescu. O sa vedem cu totii, foarte curand. Treaba e ca nu o sa se termine, la orice nu merge se va da vina pe greaua mostenire basista, in timp ce se va fura cu spor. Penibil cum nu inteleg multi ca sunt aceiasi hoti in toate partidele, DAR sub Basescu justitia a putut totusi face progrese. Si deocamdata Mircea Basescu e inca la parnaie. Altii "scrie" carti si fac matanii ca vor afara.
        • -3 (7 voturi)    
          Apropo de justitia basesciana (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 7:48)

          xrogo [utilizator] i-a raspuns lui tofu

          nu ti se pare interesant faptul ca in 8 ani de domnie a marinerului justitia a cam dormit in papuci si din 2012 a devenit activa,brusc si dintrodata,oare pentru ca Ponta i-a pus talpi si nu a lasat-o sa actioneze?
          • +2 (2 voturi)    
            Mai interesant este (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 15:06)

            Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

            ca Ponta a fugit la MApN ca sa nu-l mai asculte DNA/DIICOT cand facea trafic de influenta cu Duicu.

            Deci cat de cinstit e Ponta ? (asta pe langa minciunile lui constante de la TV: "facem autostrazi" - cate autostrazi noi s-au facut? "creem 1 milion locuri noi de munca" - cate a creat? zero etc.)

            Asta cu "Ponta aparatorul justitiei" este o masura disperata a lui Ponta si al camarilei care-l sustine de a manipula publicul ca sa-l voteze.
          • -2 (2 voturi)    
            las-o jos ca macane (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 15:26)

            tofu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

            S-a lasat cu condamnari si inainte de 2012 si instrumentarea unui dosar mare, si sunt atatea pe rol acum, fii sigur ca a inceput muuult inainte sa vina /// Ponta. ///
          • +2 (2 voturi)    
            Justitia a dormit in papuci? (Sâmbătă, 19 iulie 2014, 16:03)

            Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

            In 8 ani? Ia vezi matale de reia toate czurile de coruptie anchetate in acesti 8 ani. Ca s-au amanat procesele ani de zile prin tot felul de tertipuri, asta e alta poveste. Tu ia doar dosarele deschise de DNA in acesti 8 ani.

            Pai pe vremea lui Nascase, nici nu exista justitie. Iar faptul ca inca se lucreaza bine la DNA, nu i se datoreaza lui Poanta, ci din contra, in ciuda a ceea ce Poanta a incercat si de cele mai multe ori nu i-a reusit sa faca ce-si propusese impotriva "justitiei". ///


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by