Care sunt cele patru contracte IT pentru care DNA a inceput urmarirea penala: EADS-Ministerul de Interne, SIVECO-Ministerul Educatiei, plus doua contracte pentru licente Microsoft

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 15:23 Dosare Anticoruptie


Dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus joi inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu vizeaza inclusiv acordul semnat de EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane euro.

Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:
  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).
  • Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
  • Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).
Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.

Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului care reclama "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.

UPDATE Contactati de HotNews.ro, oficialii Microsoft au declarat: "Compania Microsoft este determinata sa respecte cele mai inalte standarde legale si etice oriunde desfasoara operatiuni comerciale si coopereaza pe deplin in orice ancheta guvernamentala".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10723 vizualizari

  • +25 (25 voturi)    
    bah Pontanocchio, (Joi, 10 iulie 2014, 15:29)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    pai tu vrei sa-l bagi iar pe mentorul tau, Imparatul Nascase, la o alta tura de bulau? Cum iti permiti, ba nesimtitule, sa dai pe goarna sesizari care pun DNA-ul sa ia la purecat, prin ricoseu, un contract dubios incheiat pe vremea sinucigasului cu fular Burberry?

    Tu chiar n-ai pic de tata si mama, ba Pontanocchio? Pai ii vinzi chiar pe toti?!
    • +2 (4 voturi)    
      incepand cu decembrie 2009 (Joi, 10 iulie 2014, 16:35)

      greenforest [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

      "in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme"
      Asta a fost sesizarea Corpului de Control al premierului, numai ca astia de la DNA se pare ca au saptat mai adanc :)
      • +2 (4 voturi)    
        Conform zicalei "unde dai si (Joi, 10 iulie 2014, 18:59)

        Kecske [utilizator] i-a raspuns lui greenforest

        unde crapa".
      • +2 (2 voturi)    
        Exact.... (Vineri, 11 iulie 2014, 10:39)

        antrax [utilizator] i-a raspuns lui greenforest

        A gandit "profund" si nu si-a dat seama ca o astfel de sesizare poate sa se intoarca impotriva lor. Ca de ex contracutl SIVECO s-a semnat pe vremea lui Bombo, EADS tot asa parca.

        Ma rog, exista doar proverbul "unde dai si unde crapa".
    • +3 (3 voturi)    
      Astea sunt (Joi, 10 iulie 2014, 17:01)

      tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

      licentele pentru care scrieti intr-un alt articol ca este acuzat Funeriu??? Pai el a fost ministru abia din decembrie 2009
    • +1 (1 vot)    
      Astea sunt (Joi, 10 iulie 2014, 17:01)

      tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

      licentele pentru care scrieti intr-un alt articol ca este acuzat Funeriu??? Pai el a fost ministru abia din decembrie 2009
    • +1 (1 vot)    
      ustuuuuura! (Joi, 10 iulie 2014, 21:21)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

      intra Toma Zaharia, Ioan Rus, Blaga, Troaca (David), Nica pIus Abramburica multi-ministru la invatmant.
      Daca vorbeste si seful de cabinet al lui Nastase sau sefii de la Siveco se umple Jilava....
  • +4 (4 voturi)    
    Ponta calca pe grebla, e bine! (Joi, 10 iulie 2014, 17:27)

    LiviuIordache [utilizator]

    Ponta crede ca el e procurorul caruia ii vine sesizarea, adica e convins ca acum se rezuma la ce cere el. Face niste mici confuzii, din cauza scolii facute de fusereala. In urmarirea penala, adica la procuratura, nu exista principiul Plus petita (adica nu te pronunti decit pe cererea facuta), aia e doar in instanta. Unde, poti la o adica si sa extinzi, ca exista rolul activ al instantei, dar exista proceduri, nu-i asa simplu. Or, aici, la urmarire faci cercetari, iar cind dai peste alte alea nu le poti ascunde, ca e tainuire. De unde sa stie plagiatorul astea? Asa ca in continuare calca pe grebla lasata in iarba si-i sare coada in ochi, de ramine nauc. Pai nu a vrut cercetari cu paminturile? Acum le are, a fost cu Bunea braileanul, acum cu nea Danut, merge banda!
  • +3 (3 voturi)    
    o, ce vis! (Joi, 10 iulie 2014, 17:36)

    AntoniuPoienaru [anonim]

    Contractul dintre Siveco si Ministerul Educatiei s-a facut pe vremea cand ofiţăreasa Mariana Draghici era director economic in minister. Ulterior- vorba aia, daca-i ordin, cu placere-, MD a fost numita dir. gen. la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Si, cum 'relatiile' trainice se pastreaza, relatii din care iesi numai cu picioarele inainte, Siveco(citit invers e 'O, ce vis!) a inceput brusc sa faca softurile la APIA pe milioane grele de euroi. Ofiţăreasa, scolita si la Carol I, scoala nationala de aparare m-a picat la interviu in 2006, la examenul de la Apia: io ziceam ca GIS e un sistem de inf. geografice iar GPS-ul este deopotriva un sistem de sateliti militari geostationari si un aparat de masurat coord. geografice, iar ea zicea 'hăpt' invers. Sistemele sunt folosite in controalele pe teren si teledetectie la APIA. DNA-ul trebuie sa vada si ce-i cu 'visul frumos' de la Apia si de ce pana mai ieri, cand faceau controale la agentie başcanii de la Comisie, in Cluj, sa zicem, se opreau calculatoarele din alte judete, numai sa se arate ca softul functioneaza. :))))
  • +1 (1 vot)    
    He he.... (Joi, 10 iulie 2014, 17:38)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    ...cine sapa groapa altuia . . . . .
  • +1 (1 vot)    
    ... (Joi, 10 iulie 2014, 18:15)

    rerenenegate [utilizator]

    "Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription" - pai asta e pe fata coruptie, si se practica si in firmele particulare... Pacat ca nu exista DNA si acolo...
  • +1 (1 vot)    
    Poate intra si madam SIVECO la ZDUP (Joi, 10 iulie 2014, 22:11)

    alex4321 [utilizator]

    Poate intra si madam SIVECO la cercetari

    ca prea a manarit contracte cu statul si prea s-a imbogatit pe banii statului
    • 0 (0 voturi)    
      din pacate e cam greu (Vineri, 11 iulie 2014, 12:44)

      Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      Sper numai sa o sperie putin... La contractele de genul Siveco e greu sa demonstrezi ca ceva a fost incorect. Cat e vorba de hardware, da, are pret clar, la fel si software-ul facut de altii si cu pret de lista, insa "solutia"... "Solutia" este nepretuita, "consultanta" din ea este si ea nepretuita, e greu de demonstrat ca trei pagini web si-un mic exe ar trebui sa coste 1% din cat au costat.
      Si oricand pot s-o dea pe cei care au semnat contractul, nu cei care au facut oferta.

      Dar macar s-o sperie putin pe madam Sivaco.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by