Un nou termen in dosarul ICA - Dan Voiculescu. Ce se intampla in cazul stramutarii dosarului, ceruta de avocatii omului de afaceri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2014, 1:45 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: Hotnews
Curtea de Apel Bucuresti judeca luni, incepand cu ora 11:00, un nou termen in dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, in prima instanta, la 5 ani de inchisoare cu executare. Inainte de termenul de astazi, avocatii omului de afaceri au solicitat stramutarea dosarului la o alta instanta, cerere ce urmeaza sa fie judecata abia pe 24 septembrie. Potrivit specialistilor consulati de Hotnews.ro, daca Inalta Curte va admite pe 24 septembrie cererea de stramutare formulata de Voiculescu, in caz ca omul de afaceri va fi condamnat in dosarul ICA, sentinta se caseaza, urmand ca procesul sa fie judecat mai departe. Exista insa, in cazul unei condamnari, si varianta ca procesul de stramutare sa ramana fara obiect, iar cauza sa nu se mai judece.

  • HotNews.ro va transmite LIVE TEXT momentele procesului de luni

Cererea de stramutare a venit dupa ce, la ultimul termen al procesului din 1 iulie, avocatii lui Dan Voiculescu au reclamat atitudinea presedintelui noului complet de judecata, Camelia Bogdan, pe care au acuzat-o ca este partinitoare si au incercat de doua ori sa o recuze. "V-ati dovedit partinitoare. Se simte din ceea ce faceti. Ati calcat in picioare drepturile procesuale ale partilor. Nu va luati dusa de val", i-a spus atunci unul dintre avocati judecatoarei Camelia Bogdan, potrivit Agerpres.

Dosarul este judecat de un nou complet de magistrati, format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea. Acestia au promovat de curand la Curtea de Apel Bucuresti de la Tribunalul Bucuresti, ICA fiind primul lor dosar la noua instanta.

La termenul de luni, 7 iulie, ar urma sa fie audiati inculpatii, iar aparatorii acestora ar trebui sa puna concluzii in acest proces. Presedintele completului de judecata a mentionat ca instanta va inainta o nota catre Baroul Bucuresti, pentru a desemna avocati din oficiu, in situatia in care, la urmatorul termen, aparatorii alesi ai inculpatilor nu vor putea fi prezenti pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa faca acest lucru.

La termenul din 1 iulie, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţii lui Voiculescu şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC.

Dan Voiculescu a fost condamnat, pe 26 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA pentu spalare de bani,sentinta pronuntata la peste 1.750 de zile de la trimiterea in judecata in acest dosar.

Prejudiciul adus statului in dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro si va fi recuperat de la toti cei cei condamnati in dosar. Tribunalul Bucuresti a decis sa il oblige pe Voiculescu sa plateasca aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea a peste 18 milioane de actiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale Camelia Voiculescu. De asemenea, Dan Voiculescu si ceilalti inculpati au fost obligati sa plateasca in solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Cum decizia Tribunalului Bucuresti nu a fost definitiva si a fost atacata la Curtea de Apel, sentinta in acest caz s-a amanat pana acum de 7 ori.

  • Faptele de care este acuzat Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie 2014
Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a afirmat pe 10 iunie, la televiziunea nationala, ca faptele pentru care este judecat Dan Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie si ca ar trebui sa existe o sentinta, indiferent de natura sa, pentru a evita aparitia suspiciunilor fata de cei care "treneaza judecata".

Dan Voiculescu a reactionat rapid si a afirmat ca prescrierea faptelor din dosarul ICA ar avea loc in 2023 si nu in decembrie 2014, iar aparitia acestui termen ar avea la baza dorinta presedintelui Traian Basescu de a-l vedea in inchisoare inainte de a-si incheia mandatul.

"Nu e vorba de niciun fel de prescriptie, profesorul Gheorghe Mateut mi-a spus de nenumarate ori ca prescrierea in dosarul ICA, de care vorbeste doamna Kovesi, e o prostie, mi-a spus ca prescrierea in dosarul asta de care vorbim este in 2023 dupa noul Cod si in 2021 sau 2018 dupa vechiul Cod. Ca atare, nu stiu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Presupunerea mea este ca aceasta iritare, isterie, are la baza dorinta nebuna a cuiva, si aici ma refer la Basescu, de a ma vedea pe mine in puscarie inainte sa plece el de la Cotroceni si cred ca termenul de decembrie 2014, care coincide cu plecarea lui de la Cotroceni a creat o fantasma ca mi s-ar prescrie mie dosarele in decembrie 2014", a declarat Voiculescu intr-o conferinta de presa la sediul GRIVCO.

Dan Voiculescu a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca prin declaratiile sale privid termenul de prescriptie in dosarul ICA incalca legea. Presedintele fondator al PC a precizat ca a redactat o scrisoare pe care o va trimite vineri catre ambasadorii acreditati la Bucuresti, cancelariile occidentale, Comisia Europeana, Consiliul Europei si organizatiilor internationale care monitorizeaza justitia in care si-a prezentat punctul de vedere si in urma careia, sustine Voiculescu, ar urma sa se aplice o sanctiune prin care sa o oblige pe Kovesi sa se retraga din magistratura.

"Procurorul Kovesi isi permite din inalta ei functie sa incalce legea, si ma refer la legea 303/2004 care interzice absolut magistratilor sa-si exprime public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare. Am facut o scrisoare care va pleca maine (vineri - n.red.) in atentia ambasadorilor acreditati la Bucuresti, in atentia cancelariilor occidentale, a Comisiei Europene si a Consiliului Europei, a organizatiilor internationale care monitorizeaza justitia in care, practic, trebuie sa clarificam cum un procuror-sef poate sa faca atatea greseli la rand. In mod normal, m-am uitat pe lege, ar trebui sa se aplice o sanctiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi sa se retraga din magistratura", a incheiat Voiculescu.


Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC 'Bioprod' SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


  • Cine sunt cei doi judecatori din noul complet

Camelia Bogdan, judecatorul care a constatat ca doctorul de inima a lui SOV in Viena era de fapt ginecolog

Camelia Bogdan a fost judecator la Sectia a II-a penala a Tribunalului Bucuresti din 2009 si pana in prezent (citeste CV-ul sau aici)

Numele judecatorului Camelia Bogdan se leaga puternic de procesul lui Sorin Ovidiu Vantu in care  de afaceri era acuzat de favorizarea infractorului in cazul Nicolae Popa - FNI.

Judecatoarea a dus o serie de termene maraton, intr-un timp foarte scurt si a fost puternic contestata de catre Vantu.

Dosarul lui Vantu a fost judecat pana in data de 22 martie 2011 de judecatoarea Camelia Bogdan. In perioada 8 noiembrie 2010 - 22 martie 2011, Camelia Bogdan a condus 15 sedinte de judecata. Judecatoarea a fost in permanenta contestata de avocatii lui SOV, cel mai fervent fiind Viorel Ros, avocat care il apara si pe Adrian Nastase.

Cateva din termenele cheie judecate de Camelia Bogdan in cazul SOV:

Tribunalul Bucuresti a respins, in 16 februarie, cererea de recuzare a judecatoarei Camelia Bogdan formulata de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, in procesul in care omul de afaceri este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Avocatii lui SOV au cerut in cadrul sedintei de judecata de marti, 15 februarie, inlocuirea judecatoarei pe motiv ca tatal acesteia ar fi pe lista pagubitilor FNI.

In cele din urma, Camelia Bogdan a fost recuzata si pe motiv ca judeca prea repede dosarul

Judecatoarea Elena Burlan a retinut in motivarea recuzarii doua acuzatii la adresa Cameliei Bogdan. Prima acuzatie este ca judecatorul Camelia Bogdan s-ar fi antepronuntat in dosar, iar cea de-a doua acuzatie este aceea ca magistratul a judecat prea repede termenele. Iata ce se mentioneaza in motivare:

Instanta retine astfel si faptul ca administrarea probatoriului cu o celeritate nejustificata, "plimbarea" dosarelor intre instante de grade jurisdictionale diferite pentru diverse motive, dar mai ales mentionarea "NECESITATII" inaintarii dosarului intr-un termen rezonabil [...]

In cele din urma, judecatoarea a fost recuzata din dosar, insa masura a fost puternic criticata de catre societata civila.

Judecatoare este cea care l-a condamnat si pe omul de afaceri Stefan Riza la 12 ani de inchisoare in dosarul 30275/01/3/2009, in care este acuzat ca a savarsit infractiuni de inselaciune si delapidare, in urma carora a produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro. (Detalii aici)

Judecatorul Mihalcea a refuzat sa-l eliberze conditionat pe Sorin Ovidiu Vantu

Mihai Alexandru Mihalcea a fost, din februarie 2010, judecator la Judecatoria Buzau si apoi, din aprilie 2010, a fost detasat de CSM ca judecator la Judecatoria Sector 4 Bucuresti. In martie 2014 a fost transferat la Tribunalul Bucuresti.

Judecatorul Mihalcea este cel care a refuzat in 2013 sa-l elibereze conditionat pe Sorin Ovidiu Vantu.

Judecatorul motiva ca SOV nu a facut eforturi deosebite pe calea reeducarii sale si nici nu a incercat sa se remarce intr-un mod deosebit. (detalii aici)

  • Voiculescu despre o posibila condamnare in dosarul I.C.A.: Sunt pregatit pentru orice

Dan Voiculescu a declarat sambata dimineata ca a cerut stramutarea dosarului I.C.A. de la Curtea de Apel Bucuresti pentru ca este pusa o foarte mare presiune pe instanta de judecata, afirmand totodata ca nu stie cine anume pune aceste presiuni. Intrebat daca este pregatit pentru o posibila condamnare in acest dosar, Voiculescu a aratat ca este "pregatit pentu orice", "inclusiv (pentru o eventuala condamnare - n.red.), pentru orice" si ca atunci cand intri intr-o batalie "trebuie sa te astepti ca mai si incasezi".

Voiculescu s-a prezentat sambata dimineata la Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov, precum prevede masura controlului judiciar, dispusa de procurorii DNA in noul dosar in care este cercetat pentru santaj, dosarul urmand sa se judece in 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti.

Fondatorul Partidului Conservator s-a referit si la noul dosar de santaj in care este cercetat, aratand ca l-a cunoscut o singura data pe omul de afaceri Nelu Iordache, unul dintre cei 3 oameni care l-ar fi denuntat pe Dan Voiculescu pentru santaj, alaturi de Octavian Cretu si Nicolae Palfi.

"L-am cunoscut acum 20 de ani si de atunci nu l-am mai vazut. Cum poti sa santajezi daca nu te intalnesti cu el? Poate nu iar prin telepatie ca la I.C.A. Deci nu ne-am intalnit", sustine Voiculescu. Intrebat daca acest lucru ar fi putut fi facut prin intermediari, Voiculescu a raspuns:

"Intermediari ce inseamna? Ce, sunt copii de 2 ani pe care ii trimit eu undeva? E vorba de Oancea, de Mihai Craiu, adica oameni seriosi, care ii trimit eu sa santajeze? (...) Asa scrie acolo, ca ei s-au dus, ca ei au facut, vor sa raspunda pentru ce au facut. Cum adica, un om de 40 de ani spune ca l-a trimis altul sa santajeze? Nu prea functioneaza lucrul acesta."

"E o facatura, cred eu", a reiterat Voiculescu referindu-se la noul dosar.

Voiculescu a mai spus ca trebuia sa plece in iulie in vacanta cu familia, dar si-a anulat biletul si pe 3 iulie si-a trimis familia in concediu, el urmand sa ramana in Capitala pentru termenul de pe 6 iunie din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (I.C.A.)

"Pe data de 3 iulie - a parut a fi o data speciala pentru ca eu imi programasem sa plec intr-un concediu cu familia. Cand am aflat ca trebuie sa fiu prezent pe 6 la tribunal in Dosarul Telepatia, mi-am trimis familia si eu am ramas. Probabil ca nu s-a aflat ca eu nu plec si pe 3 iulie au fost chemati vreo trei-patru ca sa dea declaratia asta (...) Procurorul trebuia sa fie informat ca mi-am anulat biletul de avion", a mai spus Voiculescu.

Intrebat daca este pregatit pentru o eventuala condamnare in dosarul I.C.A., Voiculescu a spus: "Sunt pregatit pentu orice. Am intrat intr-o batalie, in momentul in care intri intr-o batalie, indiferent ce batalie, trebuie sa te astepti ca mai si incasezi".

Intrebat, cu aceeasi ocazie, cum comenteaza informatia ca ar fi implicat in scandalul Mircea Basescu - Bercea Mondial, Voiculescu a raspuns: "O prostie, ca eu i-am dat lui Bercea un milion ca sa il dea nu stiu cui. Nu-l cunosc pe Bercea, pe fiul lui, pe neamul lui, pe mama lui (...) Nu ma intalesc cu oameni care nu au calitatea sa se intalneasca cu mine".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14909 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    prescrierea este in 2019.... (Luni, 7 iulie 2014, 5:56)

    thebblack [utilizator]

    ...o data cu eliberarea.
    • +2 (2 voturi)    
      Care eliberare (Luni, 7 iulie 2014, 10:55)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

      Pe linga ICA mai are nenumarate procese in derulare. Numai acu citeva zile l-au reclamat unii cu santajul pentru publicitate.
  • +5 (19 voturi)    
    Sa recunoastem : varanul a invins justitia! (Luni, 7 iulie 2014, 6:18)

    hotnewsfil [utilizator]

    Este inutil ca justitia sa se mai zbata, ca sa scape din ghearele varanului. Mai bine ar sta linistita si ar accepta sa fie infulecata de bestie. Dureaza atat de putin incat victima nici nu ar simti vreo durere.
    Poporul '7,4' s-ar distra privindu-l pe varan cum se ospateaza, in timp ce multimea de oi ar behai, la unison :'jos Basescu'.
    Antena3 ar avea un rating pana la cer.
    • +3 (3 voturi)    
      Nu-l prinde toamna (Luni, 7 iulie 2014, 10:56)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Parerea mea e ca nu-l prinde septembrie in libertate. Daca nu il condamna definitiv azi, in 2-3 saptamini sigur ajunge la brutarie.
    • +2 (2 voturi)    
      Permite-mi sa nu fiu de acord (Luni, 7 iulie 2014, 12:44)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Sunt de acord ca P$D-ul distruge invatamantul, sanatatea etc., dar la justitie inca intampina rezistenta.

      Batalia pentru justitie continua.
  • +16 (18 voturi)    
    Justiţia trebuie să fie exemplară cu Varanul (Luni, 7 iulie 2014, 6:55)

    Kentt [utilizator]

    1. Confiscarea extinsă a averii până la recuperarea pagubei.
    şi
    2. Cel puţin 10 ani de bulău.
  • +1 (9 voturi)    
    Va pescui azi, justitia, un peste (rechin) mare? (Luni, 7 iulie 2014, 7:01)

    hotnewsfil [utilizator]

    Ca sa atenueze impresia toatal nefavorabila pe care o are populatia, referitoare la kustitie, unii judecatori ne spun : trebue sa admitem ca suntem in Romania, deci ca nu exista padure fara uscaturi.
    Daca justitia nu va decide azi, definiv, ca varanul este condamnat la cel putin cinci ani de puscarie, vom putea spune hotarat : 'in justitie nu exista copaci sanatosi printre imensitatea de uscaturi'.
  • +7 (7 voturi)    
    Lasa-ne, lasa-ne... (Luni, 7 iulie 2014, 8:51)

    tddrg [utilizator]

    Voiculescule, stim ca esti neprihanit precum fecioara Maria. N-ai furat nimic, n-ai facut nimic ilegal, averea ai primit-o de la matusa Tamara a lui Nastase...
    Dar, totusi, te rugam, du-te mata la puscarie pentru vreo 5 ani ca sa stam si noi linistiti. Pur si simplu ne-am saturat de mecla ta si nu mai vrem sa te vedem pana ce Romania adopta Euro.
  • +5 (5 voturi)    
    Dan VOICULESCU, 4 iulie 2014 (Luni, 7 iulie 2014, 9:00)

    ofCAER [utilizator]

    "In perioada imediat urmatoare se va demonstra ca in ... sistemul judiciar exista oameni onesti ". Pai fiindca 4 iulie a fost vineri, sfirsitul de saptamina, "perioada imediat urmatoare" nu poate fi decit cea care incepe de astazi; asa incit asteptam insetati demonstratia varanului si onestitatea judelui (ca de a gadelui suntem supra-saturati).
    Singurul lucru sigur este ca daca la termenul de astazi sentinta Tribunalului va fi mentinuta, demonstratia se mai amina...
  • +10 (10 voturi)    
    Art. 74 alin. 5 (Luni, 7 iulie 2014, 9:15)

    Cocosulgarlic [utilizator]

    din noul Cod de procedură penală prevede:
    „Dacă instanţa de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare”.
    El este identic cu art. 60 alin. 5 din vechiul Cod de procedură penală.
    Dispoziția este destul de clară, nu cred că este corectă afirmația din articol conform căreia dacă instanța Curții de Apel București ar pronunța o decizie înainte de soluționarea cererii de strămutare ar fi posibil ca cererea de strămutare să rămână fără obiect.
    Sunt departe de a fi apărătorul lui Voiculescu, am fost doar curios să văd ce prevede legea într-o asemenea situație.
    • 0 (0 voturi)    
      Valabil cu conditia... (Luni, 7 iulie 2014, 13:51)

      Gornistul [utilizator] i-a raspuns lui Cocosulgarlic

      ...admiterii cererii de stramutare in septembrie !
      Deci i s-a mai oferit pe tava o portita varanului
  • +4 (4 voturi)    
    Moment definitoriu (Luni, 7 iulie 2014, 9:46)

    ctrlm [utilizator]

    Dati odata o sentinta. Oricare ar fi ea. Este un moment definitoriu pentru justitie si statutul statului de drept in Romania.

    Niciun om nevinovat nu face atatea eforturi si nu foloseste atatea tertipuri intr-un proces. Un om nevinovat se prezinta stand drept si privind lumea in ochi.

    Pe aceste criterii, Voiculescu Varan (si nu Basescu Traian) e vinovat. Contamnati-l si bagati-l dupa gratii. O sa vedem ce se intampla cu stramutarea procesului. Pana atunci VV va fi stat aproape 3 luni la zuhaus. E un inceput bun.
  • -8 (8 voturi)    
    !!! (Luni, 7 iulie 2014, 9:47)

    Raluca.H [utilizator]

    Daca judecătorii sunt imparțiali astăzi o sa încheie tot circul asta creat de Băsescu!
    • +3 (3 voturi)    
      Da. (Luni, 7 iulie 2014, 10:18)

      ctrlm [utilizator] i-a raspuns lui Raluca.H

      O sa-l incheie cu o condamnare definitiva si scoaterea acestui mascarici turnator de pe firmament.
    • +2 (2 voturi)    
      Sper ca ai si dovezi ca a fost creat de Basescu (Luni, 7 iulie 2014, 11:34)

      bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui Raluca.H

      Sau pui "placa" cu Base in lipsa de idei..sincer, deja scartie rau faza cu Base, incearca altceva.
  • +2 (2 voturi)    
    voiculescu (Luni, 7 iulie 2014, 10:20)

    sunrise111 [utilizator]

    Decizia ar trebuie sa fie f clara, condamnarea.
  • +2 (2 voturi)    
    Exprimare de avocat: "Se simte din ceea ce faceti" (Luni, 7 iulie 2014, 11:38)

    bigbrother [utilizator]

    Adica sensibilul de avocat a simtit el asa o energie negativa venind din partea judecatoarei, batea un vant rece dinspre judecatori..emotionant...

    Eu credeam ca mergem pe dovezi intr-un proces nu pe sentimente. De fapt, este emotionanta incrancenarea avocatilor care simt durerea lui Voiculescu si o traiesc cu fiecare proces, cu fiecare termen. Sunt curios daca vor fi la fel de aproape de el in caz ca intra la inchisoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by