Sorin Blejnar, fost sef al ANAF, trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un nou dosar "Motorina". Prejudiciu: 56 milioane de euro

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 3 iulie 2014, 11:19 Dosare Anticoruptie


Sorin Blejnar si Viorel Comanita
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar si a fostul sef al vamilor, Viorel Comanita, intr-un dosar de evaziune fiscala si constituire si sprijinire a unui grup infractional organizat. Sorin Blejnar este invinuit, alaturi de alte 15 persoane, ca au vandut motorina fara acte si au prejudiciat statul cu 56 de milioane de euro. Noul dosar are legatura si cu dosarul "Motorina" in care procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Blejnar pentru infractiuni similare.

DNA anunta intr-un comunicat ca a dispus trimiterea in judecata a lui Sorin Blejnar (fost sef al ANAF), Viorel Comanita (fost sef al Vamilor), Radu si Diana Nemes. Alaturi de ei, DNA a trimis in judecata alte 11 persoane si 19 persoane juridice si firme.

In acest dosar, urmarirea penala fata de fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput pe 17 iulie 2012. Procurorii DNA il acuza pe Blejnar de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Intr-un alt dosar, privind fapte asemanatoare - Dosarul "Motorina" - Sorin Blejnar a este trimis in jduecata inca din 7 septembrie 2012 de catre procurorii DIICOT care il acuza de sprijinirea de grup infractional organizat. Dosarul se judeca de 663 de zile la Tribunalul Brasov si are urmatorul termen pe 10 iulie.

Toate detaliile dosarului "Motorina", aici.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarea stare de fapt (comunicatul DNA integral, aici):

"In perioada 2011 - 2012, inculpatii Nemes Radu, Nemes Diana Marina, Guliu George, Chirvasitu Dumitru, Buliga Mihai, Juganaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan si Ghise Pavel Dumitru au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de Marta Codrut Alexandru, Blejnar Sorin, Comanita Viorel, Secareanu Florin, care reprezentau palierul de protectie, precum si de Vrinceanu (fosta Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau in subordinea celorlalti membri si executau dispozitiile acestora, cunoscand scopul urmarit.

Inculpatii Nemes Radu, Nemes Diana Marina si Guliu George, precum si S.C. Excella Real Grup S.R.L. au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro)".

DNA: Blejnar a sprijinit activitatea grupului infractional si a participat in mod repetat la intalniri cu liderii acestuia

Procurorii DNA acuza ca Sorin Blejnar, "presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Comanita Viorel, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia, in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist".

Codrut Marta, cercetat intr-un dosar penal separat

"S-a dispus disjungerea cauzei si formarea unul alt dosar penal, in vederea continuarii cercetarilor cu privire la alte persoane fizice si juridice, intre care si Marta Codrut Alexandru, fost sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat. Fata Marta Codrut Alexandru s-a dispus arestarea preventiva in lipsa", noteaza DNA.

"In cauza s-a dispus mentinerea masurilor asiguratorii instituite in cauza, asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor trimisi in judecata, pana la concurenta sumei de 242,642,205.44 lei, in vederea recuperarii pagubei produsa bugetului de stat prin infractiunile deduse judecatii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti", informeaza procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4695 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    dacă sunt vinovați (Joi, 3 iulie 2014, 11:48)

    corvus coraX [utilizator]

    la pușcărie cu ei!
    • +3 (3 voturi)    
      Dar sunt oamenii Presedintelui, ai Mondialului ! (Joi, 3 iulie 2014, 13:35)

      MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      Tz tz tz ... ce rautate !

      Dar sunt oamenii Presedintelui, ai Mondialului !

      cum sa mearga la puscarie, precum hotzi din alte partide ?

      "Patria si Dreptul Meu!"
      .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by