Adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Arad, suspectat ca ar fi luat mita la Bacalaureat, a fost retinut

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 30 iunie 2014, 8:37 Dosare Anticoruptie


Inspectorul scolar general adjunct din Arad Mihai Spanu a fost retinut in urma audierilor de duminica noapte, fiind suspectat de trafic de influenta, iar celalalt inspector scolar si profesoara care ar fi primit bani pentru a ajuta candidati sa promoveze bacalaureatul vor fi cercetati in libertate, relateaza Mediafax.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i ajuta sa promoveze bacalaureatul.

Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ zece mii de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii.

In urma audierilor desfasurate in noaptea de duminica spre luni la Parchetul Tribunalului Arad, Mihai Spanu a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Anchetatorii spun insa ca cercetarile vor fi extinse pentru ca au informatii ca si alti profesori ar fi fost implicati in aceasta retea, fiind intermediari care le faceau legatura parintilor cu inspectorii scolari.

In noaptea de duminica spre luni, procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul.

"Din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat", afirma procurorul de caz Codrin Gavra.

Procurorul a precizat ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.

Luni va avea loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1562 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    foarte important acest caz (Luni, 30 iunie 2014, 9:11)

    jescu [utilizator]

    Ar fi de vazut cum se poate frauda bacalaureatul in masa. Adica cum procedeaza acele persoane de pot da note mai mari la sute de persoane ? Apoi ar trebui ca ministerul sa schimbe procedura, ca sa nu mai fie posibila fraudarea la asemenea nivel.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by