Fost director al Volksbank trimis in judecata dupa afaceri cu credite bancare de 9 milioane de euro luate cu acte false (vezi documente) HotNews a scris despre acest caz acum 4 ani

de R.M., DP     HotNews.ro
Miercuri, 25 iunie 2014, 15:58 Dosare Anticoruptie


 documente
(25 Iun 2014) DOC, 31KB
Procurorii DNA au trimis in judecata o grupare infractionala care a reusit sa ia credite de la o banca in valoare de noua milioane de euro, prezentand adeverinte false de venit. Din grupare fac parte un administrator de firma, un expert evaluator, directorul unitatii bancare din Bucuresti si un ofiter de credite. Cei doi sefi ai gruparii infractionale, directoare sucursalei bancare si administratorul unei firme de intermediere a incheierii contractelor de credit, au obtinut, in schimbul creditelor ilegale, 10% din valoarea acestora. HotNews a scris despre acest caz in 2010.


Reprezentantii bancii au confirmat la acea vreme documentele obtinute de HotNews.ro, dar au refuzat sa declare daca si cum a fost finalizata ancheta interna, invocand confidentialitatea datelor. Persoanele implicate s-au aratat chiar contrariate ca am reusit sa obtinem documentele, refuzand insa sa faca precizari pe marginea subiectului. Doar oficiali ai Bancii Centrale s-au marginit sa declare ca asemenea situatii nu sunt foarte rare si ca totul tine de managementul resurselor umane. “Cata vreme un om are acces la foarte multi bani si isi pierde cumpatul vazand cat de usor se poate fura, lucrurile pot scapa de sub control. Cazuri ca cele din banca amintita nu sunt foarte rare dar, din fericire pana la urma autorii sunt prinsi si raspund pentru faptele lor”, au declarat pentru HotNews surse din BNR

  • Cine sunt persoanele trimise in judecata:

RANTU DINCA, GOSIU MARIUS, COTEANU CONSTANTIN, IURUC MARIETA, PAVEL THEODOR, DINU VIOREL, DINU GEORGIANA, SARAFU STILA, LICA MINA, TOCILA IULIAN, BULICA SORIN si ASAN TAIFUN, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de inselaciune;

STEFANESCU CARMEN EUGENIA, STEFANESCU MARIAN, ALEXE STELIAN si RADU IONEL, acuzati de inselaciune si uz de fals; 

MAXIM DIANA, director adjunct al unei unitati bancare din Bucuresti, CONSTANTINESCU ELENA LUIZA, ofiter de credite la aceeasi banca si POPA COSMIN, administrator al SC "CREDIT GROUP" SRL Constanta, in sarcina carora s-a retinut complicitate la savarsirea infractiunii de inselaciune, in forma continuata (14 acte materiale);






SERBAN COSTEL CATALIN
, expert evaluator, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la savarsirea infractiunii de inselaciune;

Surse bancare au declarat pentru HotNews.ro ca Diana Maxim era director adjunct al Volksbank , apropiata fostului CEO Gerald Schreiner, intre timp demis de BNR din functie..


Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie:

In perioada 15.11.2007 - 16.08.2008, inculpatii Trantu Dinca, Gosiu Marius, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Dinu Georgiana, Lica Mina, Tocila Iulian, Bulica Sorin, Asan Taifun Stefanescu Carmen Eugenia, Stefanescu Marian, Sarafu Stila, Alexe Stelian si Radu Ionel, au introdus, prin intermediul SC "CREDIT GROUP" SRL Constanta, (care avea ca obiect de activitate intermedierea incheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unitati bancare din Bucuresti.
Beneficiind de complicitatea inculpatilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza si Popa Cosmin, solicitantii creditelor i-au indus in eroare pe reprezentantii acestei institutii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilitatile lor financiare de a rambursa ratele aferente imprumuturilor solicitate.






La data de 22.04.2008, inculpatul Serban Costel Catalin, in calitate de expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare avand ca obiect un imobil situat in municipiul Mangalia, mentionand in mod deliberat in continutul sau informatii si detalii arhitectonice false.

De asemenea, a atasat fotografii ale interiorului si exteriorului unui alt bun imobil, actiune de natura a spori in mod fraudulos valoarea bunului ce urma a fi adus in garantie de catre inculpatul Tocila Iulian.
Prin aceasta, Serban Costel Catalin l-a ajutat in mod nemijlocit pe inculpatul Tocila Iulian sa-i induca in eroare pe reprezentantii unitatii bancare, cu prilejul incheierii unei conventii de credit.

Prin acordarea in mod ilicit a acestor credite, unitatea bancara a fost prejudiciata cu suma de 9.087.530,89 euro.

Cazul a dus la concedierea lui Gerald Schreiner si a adjunctului sau, contestatiile lor fiind respinse.

In perioada noiembrie 2007 - iulie 2008, perioada in care a detinut functia de director adjunct al unei unitati bancare din Bucuresti, inculpata Maxim Diana, cu concursul nemijlocit al inculpatului Popa Cosmin, administrator al SC "CREDIT GROUP" SRL Constanta, a elaborat si pus in aplicare un plan infractional de anvergura, ce a vizat fraudarea institutiei bancare, prin acordarea in mod ilicit, catre numeroase persoane fizice, a unor credite bancare in valuta, respectiv euro si franci elvetieni.

Scopul urmarit de catre cei doi inculpati a fost acela de a obtine pentru sine importante foloase materiale, ce au reprezentat circa 10% din totalul creditelor bancare acordate in mod fraudulos.

Alaturi de inculpatii Maxim Diana si Popa Cosmin, la realizarea activitatii infractionale de ansamblu au participat atat inculpata Constantinescu Elena Luiza, care, in perioada de referinta, a indeplinit functia de ofiter de credite in cadrul unitatii bancare respective, cat si inculpatul Serban Costel Catalin, expert evaluator.

Mai jos, un facsimil- declaratie din dosar:




Modul de operare initiat si pus in aplicare de catre inculpatii mai sus mentionati a fost deosebit de complex si riguros elaborat, materializandu-se in identificarea de catre inculpatul POPA COSMIN a unor persoane fizice cu o moralitate indoielnica si dornice de a obtine in mod facil importante venituri ilicite.

Aceste persoane, prin intermediul societatii reprezentate de catre inculpat si in schimbul achitarii catre acesta a unui comision prestabilit, solicitau unitatii bancare respective acordarea unor credite financiare ipotecare fie pentru efectuarea de investitii imobiliare, fie pentru nevoi personale sau pentru acoperirea unor cheltuieli curente, respectiv pentru refinantarea unor credite anterioare, desi nu intruneau conditiile impuse in acest sens de catre normele bancare si nu aveau posibilitati financiare de rambursare a ratelor aferente respectivelor imprumuturi.

In scopul indeplinirii aparente a criteriilor reglementate de procedurile interne utilizate in perioada respectiva la nivelul bancii, ceilalti 16 inculpati, au prezentat in mod exclusiv inscrisuri false, procurate prin intermediul reprezentantului SC "CREDIT GROUP" SRL Constanta si acceptate ca atare de catre reprezentantele unitatii bancare.

Inscrisurile false utilizate de catre solicitantii de credite in vederea justificarii veniturilor lunare pretins realizate si a cuantumului ridicat al acestora au constat in urmatoarele categorii de documente:
  • - contracte de inchiriere, care atestau imprejurarea nereala ca respectivele persoane sunt proprietare ale unor bunuri imobile si obtin lunar, cu titlu de chirie, venituri de ordinul miilor de euro, inscrisuri ce au fost prezentate de catre inculpatii Trantu Dinca, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Lica Mina, Tocila Iulian, Bulica Sorin, Asan Taifun, Radu Ionel si Alexe Stelian;
  • - adeverinte de venit, din care reiesea imprejurarea nereala ca respectivele persoane sunt angajate in cadrul unor societati comerciale si obtin lunar, cu titlu de salariu, sume importante de bani ce le-ar permite achitarea ratelor aferente imprumuturilor solicitate, astfel de inscrisuri fiind prezentate de catre inculpatii Pavel Theodor, Dinu Viorel si Dinu Georgiana;
  • - contracte de inchiriere si adeverinte de venit, inscrisuri ce au fost prezentate de catre inculpatii Gosiu Marius, Sarafu Stila, Stefanescu Carmen Eugenia si Stefanescu Marian.
De precizat este faptul ca, exceptand adeverintele de venit, care au fost depuse in original la dosarele de credit, toate celelalte inscrisuri necesare in vederea aprobarii acordarii creditelor bancare au fost prezentate inculpatelor Maxim Diana si Constantinescu Elena Luiza exclusiv in copie, in majoritatea situatiilor fiind expediate prin fax de la sediul SC "CREDIT GROUP" SRL Constanta, iar originalele documentelor respective nu au fost niciodata solicitate si verificate de catre inculpatele mai sus mentionate, contrar prevederilor procedurilor interne ce reglementau activitatea functionarilor bancari.

De asemenea, in situatia in care veniturile lunare ale solicitantilor de credite erau demonstrate prin prezentarea de contracte de inchiriere, inculpata Maxim Diana, potrivit atributiilor de serviciu ce-i reveneau in calitate de director adjunct al institutiei bancare creditoare si care ar fi impus efectuarea obligatorie de inspectii ale bunurilor imobile inchiriate, a intocmit, in fiecare caz in parte, cate un raport de vizita.

Desi, potrivit procedurii bancare interne, in cuprinsul respectivelor rapoarte de vizita ar fi trebuit atestat faptul ca imobilele inchiriate erau efectiv utilizate de catre chiriasi si ca sumele de bani achitate cu titlu de chirie erau cele inscrise in contractele de inchiriere prezentate de catre clienti, inculpata Maxim Diana a mentionat in continutul documentelor intocmite doar imprejurarea ca imobilele respective se afla in stare buna de functionare si sunt racordate la utilitati.

In cazul creditelor destinate achizitionarii de imobile, simultan cu semnarea conventiilor de credit, intre inculpatii solicitanti ai creditelor, vanzatorii bunurilor imobile si, respectiv, inculpatele Maxim Diana si Constantinescu Elena Luiza, in calitate de reprezentante ale creditorului ipotecar, erau incheiate contracte de vanzare - cumparare cu garantie reala imobiliara, in continutul carora, in baza unei intelegeri prealabile cu vanzatorul, era mentionata cu titlu de pret al bunului o suma superioara valorii reale a imobilului instrainat.

In situatia creditelor acordate in vederea refinantarii unor credite anterioare, sumele de bani acordate cu titlu de imprumut de catre reprezentantele bancii respective au fost mult superioare valorii creditelor acordate anterior de catre alte institutii bancare si au fost in mod similar garantate prin instituirea de ipoteci asupra unor bunuri imobile supraevaluate.

In aceasta modalitate, diferenta dintre sumele de bani obtinute cu titlu de credit si cele utilizate in vederea achizitionarii de imobile sau, respectiv, refinantarii unor credite anterioare a fost insusita in mod fraudulos de catre inculpatii solicitanti de credite.

In continuare, in temeiul unei intelegeri prestabilite, inculpatii au remis inculpatului Popa Cosmin si, implicit, prin intermediul acestuia, inculpatilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza si Serban Costel Catalin, un procent reprezentand 10% din valoarea totala a creditelor obtinute in mod fraudulos, fara a achita ulterior ratele aferente imprumuturilor respective.

In cauza, in vederea garantarii recuperarii prejudiciului, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri imobile apartinand inculpatului Alexe Stelian, pana la concurenta sumei de 2.722.402,54 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10263 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    63,000 euro nu se gasesc... (Miercuri, 25 iunie 2014, 17:21)

    ..13 [utilizator]

    lipsa dosar - in investigatia speciala - vezi working paper...

    OMG!
  • +1 (1 vot)    
    SI ATUNCI ... (Joi, 26 iunie 2014, 11:33)

    jidanul [utilizator]

    Si atunci ne mai intrebam de ce-i dezastru in sistemul bancar din Romania ? Bancherii si angajatii bancilor fura ca-n codru si pierderile le platesc clientii bancari din Romania. Si ne mai intrebam de ce avem DAE 15, 18, 20 si 22% in sistemul bancar din Romania ?
  • 0 (0 voturi)    
    Da ,dar (Joi, 26 iunie 2014, 14:38)

    mopsu [utilizator]

    nici bancile nu mai danseaza de bucurie...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by