Bogdan Barbuta, judecator din Radauti suspectat ca a luat mita oua, miere si ciocolata, a fost retinut de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 iunie 2014, 0:29 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Bogdan Barbuta, de la Judecatoria Radauti, a fost retinut, duminica seara, de procurorii anticoruptie, dupa ce ar fi pronuntat, in mod nelegal, 69 de hotarari judecatoresti prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 de hectare, anunta Mediafax. Retinerea vine dupa ce, duminica, au avut loc 14 perchezitii in judetul Suceava, intr-un dosar ce vizeaza fapte de coruptie judiciara, acestea avand loc la sediile unor institutii judiciare, societati comerciale si la domiciliile unor persoane.

Conform ordonantei de retinere, intre 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, judecatorul de la Judecatoria Radauti, a pronuntat, ajutat de un om de afaceri, un numar de 69 de hotarari judecatoresti, in mod nelegal.

"Prin aceste hotarari, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a instrainat-o ulterior, obtinand un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei", arata DNA, intr-un comunicat.

Conform sursei citate, avand in vedere aceasta situatie, omul de afaceri a intampinat greutati la dobandirea celor 79 parcele - avand o suprafata totala de 41,59 ha -, al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala, intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu isi inscrisesera respectivul drept de proprietate in Cartea funciara.

Pentru a rezolva situatia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecatorul Barbuta, caruia i-a cerut , iar acesta din urma a acceptat sa emita 69 de hotarari judecatoresti: "Cele 69 de hotarari judecatoresti au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, dupa un plan bine elaborat, pus la cale de catre judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica impreuna cu omul de afaceri", conform DNA.

Directia Nationala Anticoruptie precizeaza ca in 20 iunie 2006, magistratul, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat si cu nerespectarea conditiilor legale, a admis o actiune civila prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane, interpusa omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate. "La momentul emiterii sentintei, imobilul susmentionat avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie din 17 iunie 2008, ca apartinand altei persoane, apreciat ca fiind adevaratul proprietar", potrivit DNA.

Sursa citata precizeaza ca in intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie, omul de afaceri, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul lui Bogdan Barbuta si al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevaratul proprietar sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti din imobilul situat in municipiul Radauti, in favoarea unei persoane aflate in anturajul omului de afaceri.

"Punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil a fost atribuita si, ulterior, prin vanzari succesive, a ajuns in patrimoniul unei societati comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, in cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusa o actiune in rectificare, directionata spre judecare unui magistrat aflat in relatii apropiate cu Bogdan Barbuta. Prin aceasta cerere s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului", mentioneaza sursa citata.

Judecatorul care a primit spre solutionare cauza, a acordat un numar de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa solutionarea cererii Primariei Municipiului Radauti. Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta, sustin anchetatorii.

Mai mult, omul de afaceri a apelat si la un alt magistrat care, in intervalul martie ¬ aprilie, i-a solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre omul de afaceri si invocand autoritatea si vointa expresa a magistratului. "In data de 22 februarie, omul de afaceri i-a promis judecatorului care avea de solutionat cauza, prin intermediul lui Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, achizitionarea unui sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 - inceputul lunii august 2014, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului¬, conform ordonantei de retinere.

Pe 15 martie, judecatorul Barbuta a primit de la o persoana bunuri alimentare (o cutie de ciocolata marca Milka si o sticla de bauturi alcoolice marca Cinzano) si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de catre aceasta, a sumei de 1.000 de euro, in schimbul interventiei pe care judecatorul a promis ca o va face la un alt magistrat de la Judecatoria Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.

In plus, sustin procurorii anticoruptie, in intervalul 2013 ¬ 12 mai, judecatorul Bogdan Barbuta a primit de la o alta persoana suma de 500 euro si produse alimentare - oua, carne de porc, gaini-, bunuri in schimbul carora a solutionat in mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Radauti. Totodata, el a dat asigurari ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului pentru a mentine solutia favorabila emisa in fond.

"In 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o alta persoana i-a inmanat judecatorului Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica produse alimentare (35 oua si miere), respectiv, suma de 1.000 euro, in schimbul promisiunii ca acesta din urma va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant", potrivit DNA.

Anchetatorii au ajuns si la concluzia ca in martie, Barbuta a promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care medicul avea calitatea de parat.

Judecatorul urmeaza sa fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2305 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Ma bucura (Luni, 23 iunie 2014, 8:20)

    ploiesteanu [utilizator]

    aceste demersuri ale procuraturii, ma intristeaza insa, pana unde a ajuns manjirea organelor judecatoresti, si coruptia endemica in aceasta tara corupta, corupta, corupta, pana in maduva ei !
  • +3 (3 voturi)    
    Pentru sacosa lui Barbuta (Luni, 23 iunie 2014, 8:52)

    dekar [utilizator]

    Citind articolul, am avut la un moment dat sentimentul ca traiesc in plina criza ceausista,cam intre anii 1982-1989. Asa ca adaug si eu (virtual,desigur) la trofeele primite de barbutza inca doua oua,o sacosa cu urzici,trei perechi de sosete si o legatura de ridichi, ...'tui mama lui de corupt.
    Iar la modul serios subscriu la inlaturarea lui din magistratura.
  • 0 (0 voturi)    
    mai bine lua prajituri direct (Luni, 23 iunie 2014, 14:29)

    ionelcoroiu2010@gmail.com [utilizator]

    mai bine lua prajituri direct ,decit sa se comlice cu oua ,miere,ciocolata !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by