Mesaj al femeii arestate pentru santaj trimis cumnatului Liviei Stanciu: O sa iasa asa de urat incat poate demisiona

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 20:51 Dosare Anticoruptie


Mariana Rarinca, femeia arestata pentru ca ar fi santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), i-a trimis cumnatului acesteia mesaje in care arata ca nu mai poate astepta banii ceruti si ca judecatoarea "poate sa-si dea demisia" dupa divulgarea in presa a informatiilor presupus compromitatoare, relateaza Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a femeii acuzate de santaj, ca aceasta a luat legatura, initial, cu cumnatul Liviei Stanciu.

Potrivit anchetatorilor, Rarinca i-a spus barbatului pretentiile pe care le are, iar dupa cateva intalniri cu acesta i-a transmis mai multe mesaje pe telefonul mobil, prin care punea presiune in legatura cu divulgarea in presa a unor informatii presupus compromitatoare pentru judecatoare.

"Nu pot sa mai astept. Nu o sa va placa dar mam hotarit sa numai tin cont decit de mine si de ai mei. Cineva va avea musafiri neplacute la usa", "Am semnat cu o tel si voi spune tot ce stiu cu date concrete si cu martori dna ma ignorat total dar eu am platit o parte din datorii si vreau banii", "Voi pune si pe internet" si "Sunt in drum spre Bucuresti nu mai am mila de nimeni. o sa iasa asa de urit incat poate sa si dea demisia am vrut doar banii mei" sunt mesajele pe care le-a trimis Rarinca cumnatului judecatoarei, dupa cum sustine DNA.

Procurorii mai arata ca destinatarul sms-urilor, dupa ce a primit al patrulea mesaj, s-a suparat si a sunat-o pe cumnata sa, Livia Stanciu, sa o intrebe daca a luat legatura cu Rarinca. Cumnatul Liviei Stanciu i-a mai spus judecatoarei ca Rarinca pretinde ca le-a dat creditorilor sotului ei, in numele acestuia, 20.000 de euro, iar acum are pretentia ca suma respectiva sa-i fie data pentru a nu face dezvaluiri in presa.

Mariana Rarinca a contactat un trust media spre a divulga informatii presupus compromitatoare

Femeia arestata pentru ca ar fi santajat-o pe Livia Stanciu si-a pus in practica amenintarile la adresa magistratului si a contactat un trust de presa important, cu intentia de a dezvalui informatii presupus compromitatoare pentru judecatoare, sustin anchetatorii in referat, potrivit Mediafax.

"Pentru ca persoana vatamata (Livia Stanciu - n.r.) nu a cedat si nici macar nu a dat semne ca ar accepta sa fie santajata, inculpata si a pus in practica amenintarea si a contactat un trust de presa important", se arata in referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea Marianei Rarinca.

Anchetatorii mai noteaza, referitor la datoriile invocate de mai multe ori in mesajele transmise judecatoarei, ca Mariana Rarinca "a evitat in mod repetat raspunsul si nu dat niciodata detalii suficiente cu privire la actul sau faptul juridic din care provin datoriile, cuantumul exact al tuturor datoriilor sau natura acestora".

"Pentru a spori gravitatea amenintarilor adresate persoanei vatamate, inculpata Rarinca Mariana a utilizat un numar de telefon, pe care persoana vatamata nu-l cunostea, cu ajutorul caruia a transmis doua mesaje cu un continut care sugereaza ca provin de la un jurnalist interesat sa valorifice in mass media o posibila informatie referitoare la o fapta compromitatoare pentru persoana vatamata", se mai arata in documentul citat.

Potrivit DNA, Rarinca "a dat dovada de perseverenta in savarsirea infractiunii", a utilizat mijloace diversificate pentru a-si atinge scopul de a obtine in mod injust suma de 20.000 de euro de la judecatoare, a exercitat presiuni chiar si asupra unui apropiat a acesteia, pentru a-l convinge fie sa remita chiar el suma de 20.000 de euro, fie sa contribuie la a o determina pe victima santajului sa remita suma solicitata.

Printre elementele care dau o gravitate deosebita infractiunii se numara, potrivit anchetatorilor, cele date de functia persoanei vatamate, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care se afla in atentia opiniei publice, si relatia pe care Rarinca a avut-o cu familia persoanei vatamate, in contextul in care inculpata a desfasurat activitati, fie ele si minore, in cadrul Cabinetului de Avocatura A. Stanciu (al sotului judecatoarei - n.r.)".

"Importanta functiei de felul celei detinute de persoana vatamata diversifica si largeste categoria informatiilor imaginare cu caracter defaimator care sunt apte sa lezeze reputatia unei asemenea persoane. Alaturi de aceasta situatie, posibilitatea reala a existentei unor interese in cadrul trusturilor de presa de a atrage publicul in orice conditii, chiar si prin prezentarea unor fapte imaginare, de cele mai multe ori defaimatoare, este de natura a amplifica temerea persoanelor aflate intr-o situatie de acest gen", mai arata procurorii anticoruptie.

Potrivit procurorilor, femeia acuzata de santaj sustine ca poate dovedi anumite aspecte referitoare la existenta datoriilor pe care le-ar avea la ea presedintele ICCJ, "aspecte care sunt doar incidentale si nu ajuta la verificarea realitatii sustinerilor inculpatei, insa nu poate oferi nicio informatie care sa dovedeasca existenta in concret a respectivelor datorii".

De altfel, noteaza procurorii, referitor la toate sumele de bani pe care pretinde ca ii sunt datorate de Livia Stanciu, Rarinca plaseaza momentul nasterii acestor datorii intr-un context care face imposibila verificarea realitatii acestora.

***

Mariana Rarinca, femeia care ar fi santajat-o pe judecatoarea Livia Stanciu, cerandu-i 20.000 de euro pentru a nu face publice informatii presupus compromitatoare, a fost arestata preventiv, printr-o decizie luata marti seara de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Hotararea tribunalului nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Rarinca a fost retinuta, in noaptea de luni spre marti, de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiata la sediul central al DNA.

Procurorii au aratat, in ordonanta de retinere, ca in perioada aprilie - 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi amenintat-o pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, "cu darea in vileag a unor fapte imaginare, in scopul de a dobandi pentru sine, in mod injust, un folos patrimonial".

"Mai mult, inculpata a amenintat persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post de televiziune) a unor date compromitatoare despre aceasta si familia acesteia, sustinand ca detine inscrisuri si alte mijloace de proba cu care isi poate proba afirmatiile", a precizat DNA.

In schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-ar fi cerut judecatoarei Livia Stanciu 20.000 de euro, intr-o convorbire telefonica.

In acest dosar, anchetatorii au facut, luni, perchezitii in municipiul Galati, una dintre ele la punctul de lucru al unui agent economic.

Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat marti, referitor la femeia acuzata ca a santajat-o, ca nu stie "ce sau cine a determinat-o sa adopte o astfel de atitudine", judecatoarea precizand ca aceasta i-a spus ca cei 20.000 de euro ar fi o datorie a sotului sau, din contracte de asistenta juridica.

"Am cunoscut-o, dar nu foarte indeaproape. Ea lucra la cabinetul sotului meu. (...) Cu ani de zile in urma i-a fost prezentata sotului meu ca fiind o persoana careia i-a fost restructurat locul unde lucra domnia sa, o persoana care nu este casatorita, care are doi copii si care se afla intr-o situatie familiala grea. Sotul meu (...), in general fata de copii, poate determinat si de faptul ca mama lui a murit cand el avea sapte ani, a manifestat intotdeauna intelegere si intotdeauna a dat copiilor care i se parea ca sunt in nevoie", a spus Livia Stanciu.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a precizat ca procurorii anticoruptie urmeaza sa stabileasca motivele pentru care femeia din Galati a santajat-o.

Magistratul a adaugat ca femeia a crezut ca daca o va ameninta cu un scandal mediatic, va reusi sa obtina suma de 20.000 de euro. Livia Stanciu a spus ca nu poate tolera o astfel de atitudine.

"Cred ca femeia aceasta a crezut ca daca ma ameninta cu un scandal public in virtutea functiei pe care o detin, de presedinte al ICCJ, voi ceda santajului pe care l-a exercitat asupra mea si ca ma va intimida. Vreau sa va spun ca tocmai datorita acestei functii pe care o detin si pe care o exercit cu toata responsabilitatea nu voi accepta. Nu am putut tolera atunci si va spun clar ca nu voi tolera niciodata si ii voi indemna pe toti care s-ar afla vreodata intr-o astfel de situatie sa nu cedeze santajelor de genul acestora", a declarat Livia Stanciu.

Presedintele instantei supreme a mai spus ca, initial, si-a manifestat disponibilitatea de a-i returna cei 20.000 de euro, insa pe parcurs si-a dat seama ca femeia nu i-a putut prezenta in mod concret modul in care sotul ei a ajuns sa-i datoreze aceasta suma de bani.

"Aceasta doamna, care a lucrat la cabinetul sotului meu, decedat in urma cu trei ani si jumatate, m-a apelat spunandu-mi ca sotul meu ar avea o datorie de 20.000 de euro la dumneaei. Desigur ca am manifestat initial toata disponibilitatea pentru a clarifica aceasta situatie, desi mi s-a parut absurda dupa trei ani si jumatate. I-am solicitat sa-mi furnizeze date concrete ce reprezinta suma respectiva. Mi-a comunicat ca aceasta ar reprezenta contracte de asistenta juridica care nu au fost onorate de sotul meu ca urmare a decesului acestuia. I-am cerut din nou cu insistenta, in acea discutie, sa-mi prezinte elemente concrete cu privire la situatia respectiva. In mai multe randuri, in discutie, a evitat. In finalul ei m-a amenintat ca daca nu ii dau suma de 20.000 de euro va intreprinde actiuni de defaimare a mea si ca nu o sa fie pe placul presedintelui ICCJ", a mai spus Stanciu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6184 vizualizari

  • +6 (8 voturi)    
    trustul de presa era cumva TroacA3.tv.? (Miercuri, 11 iunie 2014, 22:54)

    lucadd [utilizator]

    nu m ar mira, la Antene sunt specialisti in porcit... a nu se intelege ca as avea ceva cu porcinele sau crescatorii speciei... ce ma irita sunt gutaitoarele umane cu nume pestrite de genul Gadea sau Badea
  • -8 (10 voturi)    
    Datorie (Miercuri, 11 iunie 2014, 23:29)

    mopsu [utilizator]

    Judecatoarea se bazeaza pe relatii pentru anu-i da banii femeii. Cand va scapa din ancheta dna va dovedi ca are dreptate.
    • +3 (3 voturi)    
      De ce asa tarziu? (Miercuri, 11 iunie 2014, 23:45)

      Romania,_trezeste_te [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      De ce sa nu isi dovedeasca dreptatea in instanta?
      • +1 (1 vot)    
        raspuns (Joi, 12 iunie 2014, 8:51)

        mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Romania,_trezeste_te

        Parca santeti orbi, noi cei mici si saraci stim cum se face justitie in Romania. Prin justitie nu va primi banii nici o data.
  • 0 (0 voturi)    
    ghici ciupercă... (Joi, 12 iunie 2014, 8:06)

    corvus coraX [utilizator]

    ...cine-i trustul de presă important


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by