Fostul sef al Parchetului Buftea, condamnat definitiv la sase ani de inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 iunie 2014, 16:00 Dosare Anticoruptie


Fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Buftea Nelu Carpen a fost condamnat definitiv, marti, de instanta suprema, la sase ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost acuzat de fapte de coruptie, relateaza Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul lui Nelu Carpen formulat impotriva deciziei din 10 februarie 2012 a Curtii de Apel Brasov, care l-a condamnat pe fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Buftea la sase ani de inchisoare cu executare.

Din pedeapsa lui Nelu Carpen va fi scazuta durata retinerii si arestarii preventive, respectiv din 23 aprilie 2010 pana in 25 noiembrie 2010.

In acelasi dosar, instanta suprema a respins, ca nefondate, apelurile declarate de avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, Mihail Visan, Gheorghe Cojocaru, Aurica Sterea, Marian Cazacu, Marian Carbunaru si Aurelia Carbunaru impotriva aceleiasi sentinte.

In cazul avocatei Ileana Claudia Gilceava, instanta suprema a dispus ca aceasta sa execute pedeapsa de trei ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov dispusese suspendarea executarii pedepsei.

Totodata, judecatorii instantei supreme au luat act de retragerea apelurilor declarate de Daniel Nitu, Gigi Alexandru Lovasz si Adriana Gheorghe.

Instanta a mentinut celelalte dispozitii ale deciziei Curtii de Apel Brasov.

Decizia instantei supreme este definitiva, Nelu Carpen si ceilalti inculpati condamnati la pedepse cu executare urmand sa fie incarcerati.

In 10 februarie 2012, Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Nelu Carpen la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus ca pedeapsa complementara interzicerea exercitarii dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, a dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si a dreptului de a ocupa functia de magistrat, pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei inchisorii.

Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei inchisorii, printre care si aceea de a exercita profesia de avocat.

Avocata Ileana Claudia Gilceava a fost condamnata de Curtea de Apel Brasov la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar Mihail Visan a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare.

Prin sentinta din februarie 2012, instanta i-a mai condamnat pe Gheorghe Cojocaru la trei ani de inchisoare cu suspendare, pe Gigi Alexandru Lovasz la patru ani de inchisoare cu suspendare, pe Adriana Gheorghe la patru ani de inchisoare cu suspendare, pe Daniel Nitu la trei ani de inchisoare cu suspendare, pe Aurica Sterea, fost judecator la Judecatoria Buftea, la un an de inchisoare cu suspendare si pe Marian Cazacu la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Pedepse cu suspendarea executarii au fost dispuse de Curtea de Apel Brasov si in cazul lui Marian Carbunaru - condamnat la patru ani de inchisoare, Aurelia Carbunaru - patru ani de inchisoare si Bogdan Vornicu - trei ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata in iulie 2010 pe fostul sef al Parchetului Judecatoriei Buftea Nelu Carpen si pe celelalte 12 persoane acuzate de fapte de coruptie, printre care doi avocati din Baroul Bucuresti si un judecator la Judecatoria Buftea, pentru constituire de grup infractionat organizat, dare si luare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, favorizarea infractorului si fals in inscrisuri oficiale, respectiv complicitate la unele dintre aceste infractiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Ileana Gilceav, 4.000 de euro de la doua persoane, dintre care una era cercetata intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, pentru a facilita dispunerea unei solutii de netrimitere in judecata in acea cauza.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cursul anului 2009, Nelu Carpen, impreuna cu avocata Gilceava, ar fi pretins si primit de la o persoana 3.000 de euro, spunand ca pot interveni pe langa procurori de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti pentru a urgenta procedurile judiciare si a obtine o solutie favorabila intr-un dosar penal aflat pe rolul acestei unitati de parchet.

Avocata Claudia Ileana Gilceava a fost acuzata si ca, in perioada iulie - august 2009, a pretins si primit 450 de euro de la un denuntator, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui ofiter de la Brigada de Politie Rutiera si il poate determina sa finalizeze cercetarile intr-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti cu o propunere favorabila denuntatorului.

"In cursul lunii iulie 2009, inculpatul Carpen Nelu, impreuna cu inculpatii Visan Mihail si Cojocaru Gheorghe (fosti lucratori de politie) au constituit un grup infractional organizat, a carui activitate s-a desfasurat in perioada iulie 2009 - martie 2010, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie. Activitatea grupului s-a derulat in mod coordonat si a constat in: racolarea unor persoane cercetate penal interesate sa obtina masuri judiciare favorabile in schimbul remiterii unor sume de bani si a altor bunuri pentru influentarea sau coruperea magistratilor, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse in cadrul gruparii infractionale, precum si facilitarea dispunerii unor solutii de netrimitere in judecata in diferite cauze penale aflate in instrumentarea Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea si a altor unitati de parchet", aratau procurorii in actul de sesizare a instantei.

In perioada septembrie - decembrie 2000, Nelu Carpen ar fi primit de la Marian Carbunaru bani si foloase de 1.500 de euro si 200 de lei pentru a dispune o solutie de netrimitere in judecata intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea in care acesta era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

"In cursul anului 2009, lui Carpen, impreuna cu Sterea Aurica, judecator la Judecatoria Buftea, au ajutat o persoana, cercetata intr-un dosar penal al unitatii de parchet conduse de Carpen Nelu, pentru o infractiune prevazuta in Codul rutier, sa beneficieze in mod nelegal de o solutie de netrimitere in judecata, prin determinarea si indrumarea acesteia de a sustine, in cuprinsul declaratiilor pe care urma sa le dea in respectiva cauza, a unor imprejurari nereale cu privire la imprejurarile comiterii faptei", mai aratau procurorii.

De asemenea, in octombrie 2009, Visan, impreuna cu Gheorghe Cojocaru, Bogdan Vornicu si avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, a constituit un grup infractional organizat, a carui activitate s-a desfasurat in perioada octombrie 2009 - martie 2010, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, precizau procurorii.

"In concret, actiunile s-au derulat in mod coordonat, presupunand racolarea unor persoane cercetate penal interesate sa dobandeasca beneficiul unor masuri judiciare favorabile in schimbul remiterii unor sume de bani si a altor bunuri, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse in cadrul gruparii infractionale, precum si traficarea influentei pe langa magistrati din cadrul unor diferite instante", aratau anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1433 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by