VIDEO Omul de afaceri Dan Adamescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 6 iunie 2014, 14:13 Dosare Anticoruptie


Dan Adamescu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Dan Adamescu va sta in arest preventiv pentru urmatoarele 30 de zile, pentru doua infractiuni de dare de mita, a decis vineri Curtea de Apel Bucuresti. Adamescu fusese retinut joi de procurorii DNA pentru 24 de ore. Omul de afaceri este acuzat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa de la Tribunalul Bucuresti pentru ca, in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care Adamescu era actionar. Decizia de vineri a instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.



Din ordonanta de retinere intocmita joi de procurorIi DNA a rezultat ca "exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era inculpatul Adamescu Grigore Dan.

Sumele de bani au fost remise de catre Adamescu Grigore Dan unui avocat, care la randul sau a remis suma unui intermediar de la una dintre societatile din grup, prin virament bancar .

Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul sa emita o factura pentru "servicii juridice".

Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului sau de avocatura in contul personal, si in aceeasi zi banii au fost ajuns in contul sotiei intermediarului (persoana fizica) cu titlu de acordare imprumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul sotiei, suma de bani.

Intermediarul, practician in insolventa, a remis suma de 15.000 euro judecatorului Stanciu Ion, imediat dupa deschiderea procedurii insolventei S.C. BAUMEISTER S.A., coordonata de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv in luna decembrie 2013.

In acelasi context, intermediarul a remis suma de 5.000 euro judecatoarei Roventa Elena, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile, respectiv in sensul respingerii contestatiilor celorlalti creditori, solutia avand ca efect imediat si desemnarea unui alt lichidator judiciar "agreat"".

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penal pentru doua infractiuni de dare de mita. Adamescu a fost in 22 mai la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile. In aceeasi zi, procurorii au facut perchezitii la locuinta lui Dan Adamescu si la firmele detinute de acesta, in dosarul in care judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa.

Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar.

"In cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan", au aratat procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.

Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, sunt arestati preventiv.

Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2444 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    fgd (Vineri, 6 iunie 2014, 15:11)

    meandmyfriends [utilizator]

    Practic, in ultima vreme vad o multime de arestari si audieri DNA.
  • +3 (3 voturi)    
    La Multi Ani ! (Vineri, 6 iunie 2014, 15:16)

    un domn [utilizator]

    si sa ne lase ...
  • +2 (2 voturi)    
    Oameni de afaceri (Vineri, 6 iunie 2014, 17:16)

    CititorulComentator [utilizator]

    Vă rog frumos, măcar puneți ghilimele când îi numiți pe toți hoții "oameni de afaceri", căci presa din RO a denigrat această formulă încât om de afaceri a devenit sinonim cu hoț ceea ce nu este adevărat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by