UPDATE Coruptie cu fonduri europene: Manastiri si parohii din Suceava fara activitati agricole au primit subventii / Ferme subventionate ilegal in Bucuresti, Suceava si Dambovita / Directorul general APIA, dus la audieri

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 4 iunie 2014, 7:52 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie efectueaza miercuri dimineata mai multe perchezitii in 13 locatii situate in municipiul Bucuresti, judetele Suceava si Dambovita, din care 5 sunt sediile unor institutii publice si persoane juridice, informeaza DNA. Procurorii acuza plata ilegala de subventii pentru diferite ferme, persoane fizice, manastiri care nu aveau dreptul sa primeasca aceste subventii de la Uniunea Europeana.

----------------------------------

Cele mai importante evenimente ale Zilei:


Ora 16:40 Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului si consilier judetean.

Ioan Piticari este acuzat de
  • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata (componenta fondurilor europene);
  • inselaciune, in forma continuata(componenta fondurilor de la bugetul de stat).

Potrivit DNA, Ioan Piticari si reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimuluieste au solicitat si obtinut pe nedrept fonduri europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 pentru au intocmit, semnat si depus la A.P.I.A. Centrul Judetean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de sustinerea unor functionari ai institutiei mentionate, care au acordat aceste subventii cu incalcarea legii, cuantumul sumelor platite ilegal fiind in acest caz de 1.126.227,24 lei.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca pentru campaniile agricole 2010-2012, Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului nu detinea, dupa data de 31.08.2010, in mod legal, suprafata de teren pentru care solicitase sprijin pe suprafata..

Ioan Piticari urmeaza a fi prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Suceava.

DNA informeaza ca in acest dosar penal se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Ora 16:28 Consilierul judetean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasa a fondurilor europene si inselaciune, a fost retinut de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat timp de aproape doua ore la sediul DNA Suceava, trasnmite Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, pe numele consilierului judetean procurorii DNA au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus in arestul Politiei Judetene Suceava.

La iesirea din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape doua ore, Piticari a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.

La ora transmiterii acestei stiri, audierile la DNA Suceava continua, fiind in continuare interogata avocata Anca Popovici, suspectata de instigare la abuz in serviciu in acest dosar.

Ora 13.33: DNA arata ca in 2013 APIA a platit ilegal subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice

Ora 12:15
Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Suceava cu atributii de inspector sef, Ioan Crap. Acesta este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata intr-un comunicat al DNA. Potrivit procurorilor, la solicitarea unui preot, Ioan Crap ar fi intervenit pe langa un agent de politie de la Politia Rutiera Suceava, pentru ca acesta sa nu  ii retina permisul de conducere unei persoane cu functie de conducere la APIA Suceava si sa nu dispuna sanctionarea contraventionala a acesteia, desi agentul constatase incalcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei masuri. (Vezi aici mai multe informatii)

Ora 11:30 Reprezentantii Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, intrebati de Mediafax despre acordarea ilegala de subventii agricole de catre APIA pentru manastiri si parohii din judetul Suceava, au evitat sa comenteze situatia spunand doar ca asteapta solutionarea anchetei, iar "cei care au gresit vor plati".

"Asteptam solutionarea anchetei, iar cei care au gresit vor plati", a declarat consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Catalin Axinte.

Ora 11:09
DNA informeaza intr-un nou comunicat de presa ca procurorii anticoruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni legate de admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

In cauza s-a dispus inceperea si apoi extinderea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea mai multor infractiuni:
  • acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei;
  • abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
  • inselaciune;
  • dare de mita;
  • luare de mita;
  • spalare de bani;
  • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA precizeaza ca, dupa inceprea cercetarilor in decembrie 2013, reprezentanti ai APIA Suceava si APIA nivel central au facut o serie de demersuri astfel incat sa faca dificile actiunile de control ale persoanelor/instititiilor abilitate ori au incercat sa transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv in sarcina solicitantilor subventiilor.

Mecanismul fraudei (potrivit DNA)

Pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (ANSVSA) Suceava, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele a diversi fermieri, le-au inregistrat in Registru National al Exploatatiilor si in Baza Nationala de Date a ANSVSA, in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013.

In aceste conditii, angajatii APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subventiei sa fie depuse si semnate in locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar sa fie atasate documentele prevazute de normele APIA, nu au verificat indeplinirea conditiilor de eligibilitate si nu au efectuat verificarea corecta a dosarelor conform obligatiilor legale ce le revin (OUG 125*/2006), pentru a constata ca titularii acestor exploatatii nu indeplinesc conditiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor si neacordarea subventiilor solicitate. Aceasta, in conditiile in care activitatea infractionala a acestor medici veterinari concesionari a fost protejata de conducerea DSVSA Suceava, prin neluarea masurilor de verificare si control cu privire la numeroasele sesizari formulate si depuse pe parcursul anului 2013 la aceasta institutie. In astfel de imprejurari au fost depuse 239 cereri de subventii in domeniul zootehnic. Pentru o parte din aceste dosare, aprobarea cererilor a fost stopata ca urmare a verificarilor initiate si solicitate de DNA ST Suceava si nu ca urmare a constatarilor proprii a angajatilor APIA CJ Suceava.

Totodata, aceiasi functionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafata de teren, pentru cunostinte sau persoane cu functii politice, fiind aprobate cereri pentru entitatile economice administrate si reprezentate de acestia din urma. Astfel, pe baza unor documente continand date nereale, reprezentantii acestor asociatii au solicitat si au obtinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.

Avand in vedere cercetarile efectuate de DNA ST Suceava incepand cu luna decembrie 2013, reprezentanti ai APIA Suceava si APIA nivel central au facut o serie de demersuri astfel incat sa faca dificile actiunile de control ale persoanelor/instititiilor abilitate ori au incercat sa transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv in sarcina solicitantilor subventiilor. De asemenea, in acelasi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce in eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la marturie mincinoasa referitor la faptul ca au detinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subventie, dar ca intre timp le-au taiat si consumat.


Ora 10:55
Procurorul sef DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat pentru Obiectiv de Suceava ca "grupul infractional a fost condus de directoarea adjuncta a APIA Suceava, Delia Moldoveanu, cu sprijinul neconditionat al directorului general APIA Central Bucuresti si viza obtinerea fondurilor in mod fraudulos intrandu-se in baza de date centrala, unde s-au introdus date falsificate, operatiune ce se facea chiar de la Suceava".

Valoarea prejudiciului estimat este de peste 5 milioane de lei.

Ora 10:04 Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca procurorii suspecteaza ca parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii agricole, in conditiile in care acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice, in 2012 si 2013 fiind aprobate peste 400 de dosare.

Ora 9:48 Directorul APIA Central, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri, informeaza Evenimentul Zilei.



Monitorul de Suceava informeaza ca procurorii au descins la APIA si la DSV Suceava au ridicat documente legate de acordarea subventiilor atat pe exploatatii agricole, persoane fizice si juridice, dar si biserici si manastiri, dar si in ceea ce priveste sectorul zootehnic.

Potrivit sursei citate, urrmau sa fie puse in aplicare 15 mandate de aducere din Suceava si 5 din Bucuresti, printre persoanele vizate numarandu-se si seful APIA Suceava, Eugen Mogos, dar si mai multi sefi de servicii din aceasta institutie. Totodata sunt vizati mai multi angajati, o parte dintre ei inspectori la Directia Sanitar Veterinara si pentru siguranta Alimentelor Suceava, dar si un fost director al acestei unitati, respectiv Ioan Corduneanu.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre institutiile la care se fac perchezitii sunt si Agentiile de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Suceava si Bucuresti.

Potrivit surselor citate, in acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucuresti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri, in legatura cu fapte de coruptie privind acordarea ilegala de subventii in 246 de dosare din domeniul zootehnic.

Surse judiciare au explicat pentru Mediafax mecanismul fraudei. La nivelul APIA Suceava ar fi fost constituit un grup infractional compus din functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie  - Cheler Nicoleta, Chiriac Lya si Blanariu Ionela Melania -, care ar fi admis la plata cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Anchetatorii arata ca pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care si Lucian Ciobanu, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in registrul national al exploatatiilor si in baza nationala de date ANSVSA in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, conform ordonantei de urgenta a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Sursele citate au precizat ca din documentele anchetatorilor mai rezulta ca pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest caz au modificat in baza nationala de date a ANSVSA - SNIIA data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, "in unele cazuri fiind utilizate exploatatii vituale".

"La nivelul APIA Suceava s-a constituit un grup infractional organizat compus din functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventii si care au admis la plata  cereri de acordare a subventiilor financiare din fondurile europene pe zootehnie si exploatatii agricole. Acestea s-au acordat parohiilor si manastirilor din Suceava dar si altor fermieri. Astfel, in anul 2012 s-au aprobat 193 subventii nelegale parohiilor si manastirilor iar in 2013 au fost aprobate alte 203 dosare de subventii pentru aceeasi categorie de beneficiari. La acestea se adauga alte 246 de dosare aprobate altor fermieri, pentru zootehnie si exploatatii agricole. Pe langa functionari APIA, sunt implicati si functionari de la DSVSA dar si medici veterinari. Grupul infractional a fost condus de directoarea adjuncta a APIA Suceava, Delia Moldoveanu, cu sprijinul neconditionat al directorului general APIA Central Bucuresti si viza obtinerea fondurilor in mopd fraudulos intrandu-se in baza de date centrala, unde s-au introdus date falsificate, operatiune ce se facea chiar de la Suceava", a declarat procurorul sef DNA Suceava, Mihaela Mihai, pentru Obiectiv de Suceava.

Ancheta vizeaza 240 de dosare de acordare sprijin financiar pentru exploatatii agricole si zootehnice care nu desfasurau astfel de activitati. Sunt suspectate aproximativ 20 de persoane, printre care si un agent de politie, un fost primar din Campulung Moldovenesc si un medic veterinar.

Angajatii APIA Suceava sunt suspectati ca au acceptat ca cererile de acordare a subventiei sa fie depuse si semnate in locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar sa fie atasate documentele prevazute de normele APIA, nu au verificat indeplinirea conditiilor de eligibilitate si nu au efectuat verificarea corecta a dosarelor conform obligatiilor legale ce le revin, pentru a constata ca titularii acestor exploatatii nu indeplinesc conditiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor si neacordarea subventiilor solicitate.

Sursele citate de Mediafax au precizat ca activitatea infractionala a medicilor veterinari concesionari a fost protejata de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat masuri de verificare si control a numeroaslor sesizari formulate si depuse in 2013 la aceasta institutie. In astfel de imprejurari au fost depuse 239 de cereri de subventii in domeniul zootehnic.

Ancheta in acest caz este coordonata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava, persoanele suspectate urmand sa fie audiate de acestia.
  • Vezi mai jos comunicatul integral al DNA
    Ca urmare a unor informatii aparute in mass media in cursul diminetii de 04 iunie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

    Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre functionari publici, cu functii de conducere in plan local si oameni de afaceri.

    In cursul diminetii de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 13 locatii situate in municipiul Bucuresti, judetele Suceava si Dambovita, din care 5 sunt sediile unor institutii publice si persoane juridice.

    In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

    Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Agerpres informa miercuri dimineata, citand surse judiciare ca procurorii DNA efectueaza miercuri mai multe perchezitii la sediul APIA Central si la filiala Agentiei din Suceava.

Actiunea vizeaza posibile fapte de coruptie referitoare la nereguli in decontari pentru exploatatii agricole, sustin sursele citate. Printre persoanele suspectate s-ar afla si directori ai institutiei.

De asemenea se fac perchezitii si la Directia sanitar-veterinara. Toate persoanele suspectate vor fi duse la DNA Suceava, pentru audieri, potrivit acelorasi surse.

Nu este pentru prima data cand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura se afla in vizorul DNA.

In august 2013, procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, lider al Partidului conservator, sub acuzatia de luare de mita si trafic de influenta. Procurorii il acuza pe Aurel Pana ca ar fi perceput un comision de 10% din contractele pe fonduri europene pentru cumpararea de ulei. Aurel Pana a fost secretar executiv al PC Diaspora.

Potrivit DNA, in perioada mai - august 2013, Pana ar fi conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei catre o anumita firma in schimbul unui comision de 10% din valoarea contractelor. Procurorii sustin ca Pana ar fi cerut si externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate.

Contractele vizate au o valoare totala de aproximativ 16 milioane euro, iar DNA sustine ca Aurel Pana i-a cerut unui reprezentant al firmei vizate un comision de 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat direct, cat si prin intermediul lui Mugur George Voinea, urmarit penal si el.

Un alt dosar il vizeaza pe directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita in forma continuata. Potrivit DNA, el ar fi pretins de la un fermier 7.500 de euro pentru a nu il verifica.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8923 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by