Constantin Boscodeala, primarul Buzaului, trimis in judecata  de DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 2 iunie 2014, 11:07 Dosare Anticoruptie


Constantin Boscodeala
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Buzau Constantin Octavian Boscodeala a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de Directia Nationala Anticoruptie sub acuzatia de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave intr-un dosar ce vizeaza trecerea ilegala a unei teren din domeniul public al statului in cel privat.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, de asemenea in stare de libertate, Viorica Stana care la data faptelor era director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau si Trandafir Nicolae care, la acea data era director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, se arata intr-un comunicat de presa transmis de DNA. Ambii sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii au instituit sechestru pana la concurenta sumelor de 12.720.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001, al savarsirii faptei) si de 11.528.760 lei, reprezentand prejudiciul cauzat Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Boscodeala, Viorica Stana si Nicolae Trandafir, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului in domeniul privat al municipiului Buzau.
  • Vezi mai jos comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

- BOSCODEALA CONSTANTIN OCTAVIAN, primar al municipiului Buzau, judetul Buzau, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave
- STANA VIORICA, la data faptelor, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave
- NICOLAE TRANDAFIR, la data faptelor, director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatii Boscodeala Constantin Octavian, Stana Viorica si Nicolae Trandafir, in calitatile mentionate, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, in domeniul privat al municipiului Buzau. Terenul respectiv se afla in administrarea Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, fiind destinat exclusiv activitatii de cercetare si producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare si, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operatiuni.

In realizarea obiectivului infractional, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian, invocand o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, in calitate de presedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Judetului Buzau 0 Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor - restituirea a 33 ha. teren care au apartinut fostului izlaz comunal. In documentele transmise Prefecturii se mentiona ca suprafata respectiva este in administrarea unei societati comerciale, S.C. SERIBUZ SA Buzau.

In baza documentelor transmise (referat si tabel privind situatia tarlalelor si parcelelor aferente suprafetei de 33,00 ha. apartinand fostului izlaz comunal), prefectul a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001.

Desi Ordinul Prefectului se referea la suprafata de 33 ha, apartinand fostului izlaz, administrata de S.C. SERIBUZ SA, Primaria Municipiului Buzau - prin inculpatul Boscodeala Constantin Octavian (ca primar) - a preluat, la data de 19.11.2001, cu avizul inculpatei Stana Viorica - director O.C.A.O.T.A. Buzau si al lui Stefan Elena ￯ reprezentant A.D.S (decedata) o suprafata de aceeasi marime, insa nu de la S.C. SERIBUZ SA, ci de la Statiunea de Cercetare si Productie Legumicola Buzau - reprezentata de inculpatul Nicolae Trandafir, pe un cu totul alt amplasament. Suprafata preluata apartinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare, cu potential economic mai mare, datorita pozitionarii.


Prin punerea in aplicare a Ordinului nr. 146/24.07.2001, s-a urmarit un alt scop decat reconstituirea efectiva a izlazului comunal al municipiului Buzau. Aceasta punere in aplicare a reprezentat doar o modalitate menita sa imbrace intr-un aspect de legalitate imprejurarea ca Primaria Municipiului Buzau - reprezentata de inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a obtinut o suprafata de teren mult mai valoroasa din punct de vedere al amplasamentului, situata in imediata apropiere a cartierelor orasului, pe care sa poata fi construite obiective economice de catre investitori (asa cum s-a si intamplat in realitate) si nu intr-o zona de la intrarea in municipiu, langa o cale ferata unde se aflau - de fapt - terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate si care prezentau un potential economic scazut.

Contributia inculpatei Stana Viorica, la acel moment director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, a constat in conceperea si semnarea unui proces - verbal, inregistrat la Oficiul de Cadastru la 19.11.2001, prin care, contrar dispozitiilor ordinului mentionat al Prefectului si propriului sau referat din 17.07.2001, terenul de 33 ha. a fost predat catre municipiu nu din suprafata administrata de S.C. SERIBUZ SA Buzau, ci din cea folosita de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Procesul verbal a fost semnat de primarul Boscodeala Constantin Octavian si de Nicolae Trandafir, la acel moment director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Faptele inculpatilor au avut ca rezultat prejudicierea statului roman cu suma de 12.720.000 lei, reprezentand contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat in domeniul public al statului, destinat exclusiv activitatii de cercetare si producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare la nivelul Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau si exceptat de lege de la reintregirea izlazului comunal, precum si prejudicierea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, prin lipsa de folosinta a suprafetei respective, cuantificata de reprezentantii sai legali la valoarea de 11.528.760 lei.

Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, s-a constituit parte civila in cauza.

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 11.528.760 lei.


Avand in vedere cuantumul prejudiciului cauzat prin infractiunile descrise, precum si imprejurarea ca pana in prezent acesta nu a fost recuperat, in scopul evitarii ascunderii, instrainarii, distrugerii sau sustragerii de la urmarire a bunurilor ce pot face obiectul repararii pagubei produsa prin infractiune, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii, constand in indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, pana la concurenta sumelor de 12.720.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001, al savarsirii faptei) si de 11.528.760 lei, reprezentand prejudiciul cauzat Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, dupa cum urmeaza:

Inculpatul Boscodeala Constantin Octavian:
- imobil - casa de locuit situat in municipiul Buzau, cu suprafata construita desfasurata de 218,39 mp., cota de 1/2;
- apartament situat in municipiul Buzau, cu suprafata utila de 72,27 mp.
- apartament in municipiul Buzau, cu suprafata utila de 43,84 mp.,cota de 1/2;
- suprafata de 48.702, 00 mp. teren arabil situat in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau,
- suprafata de 68.995,00 mp. teren arabil situat in extravilanul comunei Amaru,
- suprafata de 50.004,00 mp. teren arabil in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau - cota de 1/2,
- suprafata de 50.000,00 mp. teren arabil in extravilanul comunei Amaru, judetul Buzau, - cota de 1/2,
- suprafata de 40.800,00 mp. teren arabil in extravilanul comunei Amaru, - cota de 1/2;
- imobil situat in orasul Navodari, zona Mamaia, format din teren intravilan in suprafata de 194 mp. si casa de vacanta formata din 3 camere si dependinte cu suprafata construita de 81 mp. - cota de 1/2;
- teren in suprafata de 2930 mp. padure, situat in extravilanul comunei Stalpu, judetul Buzau,- cota de 1/2;
- teren in suprafata de 670 mp. pasune situat in extravilanul comunei Merei, judetul Buzau,- cota de 1/2;
- autoturism marca BMW 525 I,
- remorca transport ambarcatiuni marca UMBRA RIMORCHI URIM 5B/M,
Inculpata Stana Viorica
- teren arabil in suprafata de 3300 mp. situata in intravilanul municipiului Buzau,
- teren arabil ￯ pasune in suprafata de 24.200 mp. situata in intravilanul municipiului Buzau,
- teren arabil extravilan ￯ pasune in suprafata de 50.000 mp. situata in intravilanul municipiului Buzau,
- autoturism marca Renault Megane M LMSF - cota de 1/2;

Inculpatul Nicolae Trandafir
- Apartament situat in municipiul Buzau - cota de 1/2;
- autoturism marca Renault Clio LBOBC5 - cota de 1/2.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Dambovita, ca urmare a admiterii cererii formulata de procurori in sensul desemnarii altei instante egala in grad cu Tribunalul Buzau - instanta competenta sa judece cauza in fond.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul specializat al Serviciului Roman de Informatii.

Mentionam ca inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a mai fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie ￯ Serviciul Teritorial Ploiesti la data de 11.07.2013 (comunicat nr. 677 din 16 iulie 2013).

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Stirea se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6608 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Hotomani (Luni, 2 iunie 2014, 12:06)

    DaniAndi [utilizator]

    La puscarie!!!!!
  • +7 (7 voturi)    
    Este PSDist ? (Luni, 2 iunie 2014, 13:12)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    Asa pare dupa mutra
  • +3 (3 voturi)    
    Si Vrancea? (Luni, 2 iunie 2014, 16:15)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    Cand ii aresteaza pe astia din Vrancea ca au prapadit judetul....si Bacinschi si Oprisan, abia astept sa ii vad cu bratari la maini
  • +3 (3 voturi)    
    un asemenea individ...... (Luni, 2 iunie 2014, 16:20)

    oxxxxxyyyyya [utilizator]

    de 20 de ani primar non-stop, nu a facut nimic pt. buzoieni, numai pt. buzunarul propriu,precum cart, rezidential orizont., .....ar fi trebuit judecat pe stadionul local, nu in alt judet psd-ist.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by