VIDEO Judecatoarea Georgeta Barbalata, condamnata la 4 ani inchisoare. George Balan, fost membru CSM, si Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, achitati in acelasi dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 15 mai 2014, 15:41 Dosare Anticoruptie


Judecatoarea Georgeta Barbalata, in prezent suspendata din functie, a fost condamnata joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare, in dosarul privind furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii. In schimb, George Balan, fost membru CSM, Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general si Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, au fost achitati. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, anunta Agerpres.
Potrivit sentintei instantei supreme, Georgeta Barbalata a fost condamnata la 4 ani de inchisoare si 3 ani interzicerea exercitarii drepturilor civile pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului, ea fiind achitata pentru comiterea infractiunii de divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala.

In acelasi dosar, George Balan, Marcel Sampetru si Mihai Vlad au fost achitati.

In cazul lui Marcel Sampetru, instanta a constatat ca o parte din actele materiale descrise in rechizitoriul DNA au fost dezincriminate.

Unul din judecatorii completului de judecata a facut opinie separata in sensul condamnarii lui Mihai Vlad si Georgetei Barbalata pentru comiterea infractiunii de divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.

Cei patru inculpati au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in aprilie 2013.



  • De ce ii acuza procurorii DNA

Potrivit DNA, procurorul George Balan, membru CSM la data faptelor, este acuzat de complicitate la furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (2 acte materiale) si de asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, iar Marcel Sampetru de instigare la furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (4 acte materiale) si de asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

De asemenea, Georgeta Barbalata este acuzata de favorizarea infractorului si de divulgare a secretului care pericliteaza siguranta statului, iar fostul sef SIPI Ilfov de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (2 acte materiale), asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii si de divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.

In perioada martie - iulie 2012, Mihai Vlad, Sampetru si Balan, urmarind comiterea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii, au urmat un plan de actiune, anterior convenit, in cadrul caruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor masuri de prevedere, de natura a inlatura posibilitatile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de proba privitoare la activitatea infractionala pe care urmau sa o desfasoare.

'George Balan si Marcel Sampetru, prin pozitiile pe care le ocupau, precum si prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atat protectia inculpatului Vlad, in sensul mentinerii acestuia pe functia de sef al SIPI Ilfov, in interesul comun al asocierii, cat si transmiterea catre acesta a unor solicitari privind obtinerea de informatii nedestinate publicitatii, in beneficiul propriu sau al altor persoane, in special pentru asigurarea apararii in eventualitatea unor anchete penale. Astfel, Marcel Sampetru avea sarcina de a asigura, cu ocazia intalnirilor grupului, conspirativitatea si securitatea ambientala a dialogurilor, prin relationarea cu persoane de incredere din structura administrativa a locului de intalnire, iar Mihai Vlad avea sarcina principala de a accesa, in virtutea functiei, informatiile nedestinate publicitatii si de a le furniza celorlalti membri ai asocierii, in folosul persoanelor interesate', sustin procurorii.

In perioada martie - iunie 2012, Marcel Sampetru i-a solicitat lui Mihai Vlad sa afle si sa ii ofere o serie de informatii nedestinate publicitatii, la care acesta din urma avea acces in virtutea functiei.

'Concret, in 16 martie 2012, Sampetru i-a solicitat lui Mihai Vlad sa afle daca un anumit post telefonic este interceptat; in 23 mai 2012, i-a solicitat sa-i furnizeze date si informatii despre persoana care indeplinea functia de ministru al Transporturilor si, la aceeasi data, a primit de la Mihai Vlad un plic cu informatii nedestinate publicitatii, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, in perioada mai-iunie 2012, i-a cerut sefului SIPI Ilfov sa verifice daca numele sau apare in lucrari sau solicitari de interceptari ale serviciului. In urma verificarilor pe care le-a efectuat, Mihai Vlad i-a comunicat lui Sampetru ca numele acestuia din urma nu apare in lucrari sau solicitari de interceptari ale serviciului pe care il conducea', mai arata DNA.

In perioada martie-iunie 2012, George Balan, in mod repetat, l-a sprijinit moral pe Mihai Vlad in savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, prin intarirea si intretinerea hotararii acestuia de a savarsi fapta, prin formarea convingerii existentei unei protectii, prin referiri la posibile relatii la nivel inalt in lumea politica, imprejurari ce l-au incurajat pe acesta in efectuarea actiunilor infractionale.

'In 10 iulie 2012, in conditiile in care la DNA se efectuau cercetari penale fata de Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru in legatura cu faptele descrise mai sus, inculpata Barbalata, judecator ICCJ, luand la cunostinta, in timp ce se afla la serviciu, despre faptul ca procurorii DNA au adresat Inaltei Curti o solicitare de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, ca domiciliul sau ar putea sa fie perchezitionat si ca are probleme legate de Balan, Sampetru si DNA, asigurandu-i acestuia timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala', mai sustin procurorii.

De asemenea, DNA precizeaza ca Georgeta Barbalata, dupa ce a pronuntat, in calitate de judecator la ICCJ, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, trei incheieri in baza carora s-au emis mandate de siguranta nationala pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care faceau obiectul de cercetare a structurilor informative, date pe care le cunostea in virtutea atributiilor de serviciu, actiunile sale fiind de natura a pune in pericol siguranta statului.

'La randul sau, Mihai Vlad a transmis datele si numele persoanelor fata de care s-au emis mandate de siguranta nationala mai departe, lui Balan si Sampetru', mai mentioneaza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2988 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Cum este posibil? Si CSM-ul e deasupra legii? (Joi, 15 mai 2014, 16:25)

    Matrafirefox [utilizator]

    DNA-ul a facut multa treaba buna, dar se pare ca CSM-ul e o tinta grea. Langa Voiculescu, Ghita, Mazare si alti baroni ultraimuni acum sta CSM-ul. Doamne apara-ne de baroni si mai nou, de CSM!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by