Trei organizatii neguvernamentale protesteaza fata de decizia CSM de a bloca accesul presei la dosarele de coruptie

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 7 mai 2014, 15:55 Dosare Anticoruptie


 documente
(07 Mai 2014) DOC, 139KB
Freedom House România, Expert Forum si Centrul de Investigatii Media protesteaza faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete, se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii neguvernamentale. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat marţi, 6 mai, proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media. Vezi atasat proiectul.

CSM a decis să modifice acest ghid pentru a-l corela cu prevederile Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală. Modificările aduse ghidului reglementează comunicarea informaţiilor din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi a parchetelor.

În ultimii 8 ani şi în special din 2010 până în prezent jurnaliştii au avut acces direct la dosarele penale şi civile de pe rolul instanţelor. Comunicarea dintre parchete şi reprezentanţii mass-media s-a îmbunătăţit constant, în special după adoptarea „Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”

Modificarea adusă astăzi acestui ghid înseamnă un pas înapoi în procesul de transparentizare al actului de justiţie.

În esenţă, CSM a votat ca în comunicarea cu presa în faza de urmărire penală, dar si după această fază, jurnaliştii sa aibă acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale.

Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi de parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi. Astfel că presa a putut să informeze corect opinia publică în cazurile mari de corupţie când procurori solicitau arestarea unui deputat, senator, ministru.

Acum, informarea cetăţenilor va fi mult îngreunată. Presa nu va mai primi copiile documentelor, precum rechzitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale. Potrivit noului ghid, presa are acces numai la extrase ale acestor documente. În plus, din aceste extrase vor fi eliminate  „pasajele  referitoare la probe şi analiza acestora ”. Această prevedere din ghid va determina parchetele şi instanţele să transmită către mass-media simple comunicate de presă golite de conţinut şi informaţii concrete.

Expert Forum, FreedomHouse şi jurnaliştii specializaţi pe Justiţie au solicitat în cadrul a patru întâlniri cu reprezentanţii CSM eliminarea din ghid a prevederilor care limitează accesul la informaţii.

Au fost trimise către CSM propuneri concrete de modificare a ghidului care să garanteze şi respectarea drepturilor suspecţilor, dar şi un acces unitar al presei la informaţiile din dosarele penale şi civile.

De fiecare dată, reprezentanţii CSM s-au angajat că vor include aceste propuneri în varinta finală care va fi supusă votului plenului CSM. In final, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Atfel că procedura de consultare a societăţii civile a fost una formală, CSM neînsuşindu-şi niciuna din propunerile  formulate de presă şi de ONG-uri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























956 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    CSM-ul este corupt! (Miercuri, 7 mai 2014, 16:28)

    Matrafirefox [utilizator]

    Cand vezi chestii d-astea e clar ca P$D-ul are oameni in CSM. Atacul P$D-ului asupra justitiei continua.
  • -3 (3 voturi)    
    Nu poti protesta fara sa vezi de ce! (Miercuri, 7 mai 2014, 17:04)

    LiviuIordache [utilizator]

    Nu v-ati saturat sa vorbiti fara sa stiti despre ce? Nu a aparut niciun rind, nimeni nu stie exact ce s-a stabilit, si, hop, protestam! De aia a ajuns societatea civila o bascalie! In primul rind, ar trebui sa fie interzisa practicarea profesiei de avocat pentru acesti profesionisti care discuta fara nicio noima, desi cealalta parte din proces, acuzarea, nu are dreptul, prin lege, sa spuna nimic. Apoi, este necesara protectia unor date, in toate tarile civilizate este asa, sunt tari in care nu ai voie sa dai in presa numele acuzatilor, cel mult initialele (in Polonia, de pilda). Nu ajunge ca fac presiuni politicienii? Ne balacarim toata ziua-buna ziua, rumegind aceleasi "stenograme" si rechizitorii?
  • +3 (3 voturi)    
    Unde e Transparency International? (Miercuri, 7 mai 2014, 17:08)

    EuSiCuMine [utilizator]

    Victor Alistar nu e interesat de transparenta?
  • +4 (4 voturi)    
    legislatia europeana (Miercuri, 7 mai 2014, 17:18)

    blu3s0ul [utilizator]

    legile europene cum trateaza acest subiect?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by