Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, arestati preventiv 30 de zile - Curtea de Apel, sentinta nedefinitiva

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 30 aprilie 2014, 1:40 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a dispus miercuri arestarea preventiva pentru 30 de zile a judecatorului Stan Mustata si a grefierei Mariana Curea, acuzati in dosarul privind trafic de influenta pentru solutionarea favorabila a unor cauze, anunta Agerpres. Decizia CAB nu este definitiva si poate fi contestata.

Cei doi au fost retinuti marti pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Procurorii DNA il acuza pe judecatorul Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti ca a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora, printre care si de la Mihai Stoica, pentru a-i anula acestuia condamnarea primita in dosarul transferurilor din fotbal.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stan Mustata este acuzat de mai multe infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat; folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; sase infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta.

In acelasi dosar au fost puse sub acuzare alte trei persoane, care, potrivit procurorilor, intermediau mita: Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucuresti, Ion Boraciu si Florian Alexandru.

'In cauza, exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in cursul anului 2013, Mustata Stan, Boraciu Ion si Alexandru Florian au constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile', sustine DNA intr-un comunicat de presa.

DNA arata ca Stan Mustata, judecator la Sectia a II-a penala, aflat in compunerea completelor de judecata investite cu solutionarea unor dosare penale, a pretins, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele dosare sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 4 martie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia penala nr. 222/A/2014 a fost data in dosarul transferurilor din fotbal, iar surse judiciare au declarat pentru AGERPRES ca persoana condamnata este Mihai Stoica.

De asemenea, judecatorul Stan Mustata a cerut bani si in alte dosare: la data de 11 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu si Florian Alexandru, in vederea pronuntarii unei solutii de punere in libertate a unui inculpat, prin admiterea contestatiei formulate de acesta impotriva incheierii pronuntate de Tribunalul Bucuresti la 26 martie 2014 (respingerea cererii de inlocuire a arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar); in zilele de 15 si 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu si Florian Alexandru, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecarii contestatiei formulate impotriva sentintei penale nr. 145 pronuntate la 28 februarie 2014 de Tribunalul Ilfov; in data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu si Florian Alexandru, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate; la data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu si Florian Alexandru, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 194 pronuntate la 19 decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov, Sectia penala.

Aceeasi situatie a fost remarcata de procurori si la data de 16 aprilie 2014, cand a pretins bani prin intermediul suspectilor Ion Boraciu si Florian Alexandru, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civila (majorarea despagubirilor civile), cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 29 pronuntate la 5 martie 2014 de Judecatoria Rosiorii de Vede.

Anchetatorii mai arata ca in cursul lunii aprilie 2014 Stan Mustata a pretins de la o persoana, cu complicitatea grefierei Mariana Curea si prin intermediul lui Ion Boraciu, suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor investiti in compunerea unui alt complet al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5483 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by