Judecatorul Stan Mustata, care ar fi urmat sa se pronunte in dosarul Dan Voiculescu - ICA, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si de solicitarea de bani pentru pronuntarea unor sentinte favorabile

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 aprilie 2014, 17:06 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Stan Mustata este acuzat de "constituirea unui grup infractional organizat" si de faptul ca a solicitat, prin intermediul altor persoane, sume de bani pentru obtinerea unor sentinte judecatoresti favorabile, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Gruparea din care este acuzat judecatorul ca ar face parte ar fi solicitat bani pentru pronuntarea unei solutii favorabile pentru o persoana condamnata in Dosarul Transferurilor.

Procurorii DNA au dispus marti incerea urmaririi penale fata de:

1. Stan Mustata, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • sase infractiuni de luare de mita si
  • o infractiune de trafic de influenta
2. Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucuresti , in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si
  • complicitate la infractiunea de trafic de influenta
3. Ion Boraciu, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de
  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • doua infractiuni de trafic de influenta,
  • complicitate la sase infractiuni de luare de mita si
  • complicitate la infractiunea de trafic de influenta
4. Florian Alexandru, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
  • constituire a unui grup infractional organizat si
  • complicitate la savarsirea a cinci infractiuni de luare de mita
Care sunt acuzatiile procurorilor:

In cursul anului 2013, Mustata Stan, Boraciu Ion si Alexandru Florian au constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile.

Mustata Stan, actionand in cadrul grupului infractional organizat din care facea parte si in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, aflat in compunerea completelor de judecata investite cu solutionarea unor dosare penale, a pretins, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, dupa cum urmeaza:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucuresti (este vorba despre Dosarul Transferurilor).

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii de punere in libertate a unui inculpat, prin admiterea contestatiei formulate de acesta impotriva incheierii pronuntate de Tribunalul Bucuresti la 26.03.2014 (respingerea cererii de inlocuire a arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar)

3. In perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecarii contestatiei formulate impotriva sentintei penale nr. 145 pronuntate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. In data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate.

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 194 pronuntate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Sectia penala.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civila (majorarea despagubirilor civile), cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 29 pronuntate la 05.03.2014 de Judecatoria Rosiorii de Vede.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2014, Mustata Stan, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala si actionand in cadrul grupului infractional din care facea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana si prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoana, suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor investiti in compunerea unui alt complet al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat.

In cazul magistratului, suspect in cauza, au fost aplicate prevederile art. 265 alin.2 din Cpp: "suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei".

Celor patru persoane li s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

La data de 29 aprilie, avand in vedere calitatea de judecator a lui MUSTATA STAN, la cererea procurorilor anticoruptie, Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a acestuia.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3328 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 29 aprilie 2014, 17:22)

    Heywood Jablome [anonim]

    • +3 (7 voturi)    
      cred ca solutia e una mai radicala (Marţi, 29 aprilie 2014, 17:51)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui Heywood Jablome

      CURATENIE GENERALA IN JUDECATORII SI TRIBUNALE . Ras totul la pamint si inceput de la zero fara compromisuri .

      se pare ca sint mai multi judecatori corupti decit cinstiti . Daca pt 50000 euro sint judecatori care se vind in pozitii importante in sistemul juridic ....atunci e clar
      • +6 (6 voturi)    
        Felix va intra in puscarie!!! (Marţi, 29 aprilie 2014, 18:43)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui linarel

        Raspunsul la intrebarea multora de ce DNA l-a ridicat tocmai acum pe judecatorul lui Voiculescu cred ca ar putea fi mai simplu decat ne inchipuim.
        Prin aceasta miscare DNA intrerupe o eventuala reintoarcere a dosarului la DNA conform intelegerii dintre intermediari si judecator sau chiar o sentinta favorabila. Pe de alta parte forteaza inlocuirea actualului complet de judecata, noul complet fiind pus in fata situatiei de a da un verdict intr-un timp insuficient pentru Dan Voiculescu de a reusi mituirea membrilor sub ochiul atent al DNA si SRI.
        De aici si iritarea vadita a Varanului care a inteles ca pierde partida...
  • +10 (10 voturi)    
    Stane, (Marţi, 29 aprilie 2014, 17:37)

    John M. [utilizator]

    ti-ai ratat cariera la...mustata ! ha ha ha
  • +5 (5 voturi)    
    Amintiri cu deputatul/avocat " doctor " Ponta ! (Marţi, 29 aprilie 2014, 18:19)

    Plagarus [utilizator]

    Proces Tender, maestrul Mateut si tzutzarul Viorel : Referitor la presedintele completului de judecata, judecatorul Stan Mustata, Victor Ponta, cel de al doilea avocat in dosar, a precizat ca e un fost ofiter de Militie.
    Mustata a aparut si in referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, care ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe Dinel Staicu.
    „Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A., la data de 03.07.2013, învinuita Dascălu Adriana (…) a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica (a scris «V») şi Mustaţă Stan (a scris «M») de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă”
  • +14 (14 voturi)    
    DNA Bum-Bum! (Marţi, 29 aprilie 2014, 18:19)

    Daniels22026 [utilizator]

    Nu-mi vine sa cred. DNA-ul lucreaza la capacitate maxima. Justitia noastra isi face perfect datoria, in ciuda celor 7,4 milioane de uslamisti penali si iubitori de penali. Oamenii astia nici nu stiu ce i-a lovit. Habar n-au de unde li se trage. DNA-ul i-a bagat incet in disperare.

    Felicitari DNA ! Bravo SRI ! Multumim SUA si UE! Si nu in ultimul rind, multa sanatate pentru eroii nostri, procurorii si judecatorii, presedintele Basescu si parlamentarul Monica Macovei, directorul George Maior, si multi, multi romani cinstiti, care au sperat si au crezut in statul de drept.

    Multumesc Romaniei curate!
  • +5 (5 voturi)    
    aproape că ies la pensie cu sentința Turnătorului (Marţi, 29 aprilie 2014, 19:04)

    visio [utilizator]

    a fost amânată de 5 ori până acum; pe bune?
  • +1 (1 vot)    
    PUTREGAI ,MIZERIE ,HOTIE,NEPOTISME !!! (Marţi, 29 aprilie 2014, 22:25)

    andreesanu [utilizator]

    Asa se poate caracteriza justitia ultimilor 25 de ani :putregai,mizerie,hotie,capatuiala,aranjamente in numele dreptatii ,in numele unei justitii oarbe,inechitabile.
    Cu citeva condamnari pentru spectacol nu se spala obrazul justitiei .Cu o mina de judecatori si citiva procurori nu se pune capat ilegalitatilor,hotiilor si nelegiuirilor.Multi magistrati au devenit o casta ce se apara ,au devenit o nuca ce nu poate fi sparta !!!,se cunosc sunt neamuri ,au cistigat impreuna dupa proverbul -o mina spala pe alta si amindoua fata,fata aia nevazuta dar plina de nelegiuiri comise in numele legii, dar pe bani grei.
  • +1 (1 vot)    
    Mi se pare o stire formidabila (Marţi, 29 aprilie 2014, 22:28)

    Maniu [utilizator]

    D-ne ajuta, sa nu le iasa jocurile securistilor care nu vor sa lase tara din gheare. La munca Voiculescu, la munca cinstita la dat cu sapa !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by