DNA: Isaila si consilierul lui, 'foarte precauti si stricti' in privinta mitei

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 24 aprilie 2014, 20:31 Dosare Anticoruptie


Marius Isaila
Foto: Senatul Romaniei
Senatorul Ovidiu Isaila (PSD, ex PDL) si consilierul acestuia, Stefan Cristian Ene, sunt descrisi de complicele lor ca fiind foarte precauti si stricti in privinta banilor pretinsi ca mita si ca nu erau dispusi la negocierea sumelor, se arata in documentele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) transmise Parlamentului si citate de Agerpres.

In 10 aprilie, seful DNA a transmis Senatului cererea pentru incuviintarea arestarii preventive a senatorului PSD Ovidiu Marius Isaila, cercetat pentru trafic de influenta si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in perioada 2012-2014, inculpatul Isaila, sef serviciu in Ministerul Finantelor si incepand cu decembrie 2012 senator, prin folosirea influentei pe care o avea sau pe care a lasat sa se inteleaga ca o are pe langa functionari publici, pe care i-ar putea determina sa nu isi indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu, a obtinut importante sume de bani.

"Repetabilitatea actelor infractionale, intinderea acestora in timp (2012 - 2014), modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor - prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficarii influentei, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialogul in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor prin redactarea unor contracte false care sa creeze o alta aparenta decat realitatea primirii unor sume de bani sau de a afla date nedestinate publicitatii, despre posibilele cercetari ce s-ar fi putut efectua fata de persoana sa de catre organele judiciare, prin apelarea la cunostinte din cadrul unor institutii, contureaza o personalitate care nu are respect fata de lege si pentru care functiile publice detinute, institutiile statului si functionarii din cadrul acestora nu sunt decat instrumente de care se foloseste pentru atingerea obiectivelor sale personale", sustin procurorii.

Potrivit DNA, Ovidiu Isaila, la acel moment sef serviciu in MFP, ar fi fost implicat in activitatile infractionale desfasurate in prima parte a anului 2012, in urma carora, intr-o prima faza, denuntatorului i s-au pretins iar acesta a remis suma de 200.000 euro pentru a se realiza interventii pe langa functionari din ANAF, in vederea solutionarii favorabile sau blocarii controlului ce se efectua la firma acestuia, pentru ca ulterior sa i se pretinda in plus suma de 150.000 euro, in acelasi scop.

In 3 iulie 2012, intre denuntator si suspectul Catalin Cristescu, comisar in cadrul Garzii Financiare, s-au purtat mai multe discutii, fie telefonice, fie prin SMS. Aceste discutii au vizat stabilirea unei intalniri pentru a discuta aspecte privind remiterea primei transe de 30.000 euro din cei 150.000 euro pretinsi de Cristescu Catalin pentru a 'rezolva' favorabil controlul de fond efectuat de inspectorii ANAF la firma acestuia.

Potrivit datelor comunicate de denuntator, Cristescu evita sa vorbeasca la telefon aspecte care l-ar putea incrimina si prefera sa abordeze subiectul privind sumele de bani pretinse pentru intervenirea pe langa inspectorii ANAF doar in contextul unor intalniri directe, in diferite locuri publice sau private.

O zi mai tarziu, cei doi s-au intalnit iar pe parcursul dialogului Catalin Cristescu i-a confirmat denuntatorului ca va rezolva in sens favorabil problema, indicand si modalitatea concreta, respectiv trecerea lucrarii - controlului de la structura centrala a ANAF la o structura teritoriala, unde constatarile privind nereguli vor fi musamalizate.

"Mai mult, cu aceasta ocazie, urmare a faptului ca denuntatorul i-a precizat ca nu poate face rost de intreaga suma de 30.000 euro pentru prima transa de bani din totalul de 150.000 euro, pretinsi in vederea intervenirii pentru obtinerea unui rezultat favorabil, Cristescu s-a aratat multumit si cu primirea unei sume de bani cuprinse intre 15.000 si 20.000 euro, specificand insa ca, pentru a fi sigur, trebuie sa vorbeasca cu cei pe langa care va interveni pentru rezolvarea favorabila a controlului (Isaila si Ene)", se arata in documente.

Despre cei pe langa care urma sa intervina, Catalin Cristescu a reiterat ca sunt functionari cu functii importante, lasand sa se inteleaga ca ar activa in ANAF si/sau Ministerul de Finante.

"Despre cei doi - Isaila si Ene, Cristescu ii precizeaza denuntatorului, fara insa a-i dezvalui numele acestora, ca sunt foarte precauti si stricti in privinta sumei de bani pretinsa si a modalitatii de remitere, nefiind posibil sa se negocieze sau sa se solicite o amanare a platii. Ii sugereaza in acest fel denuntatorului ca, daca nu va da banii intr-un timp scurt, cei cu care a discutat, Isaila si Ene, nu vor mai face niciun demers pentru a-l ajuta pe denuntatorul", au mai retinut anchetatorii.

Astfel, pasaje relevante din discutia purtata intre denuntator si invinuit:

"Denuntator: Bai, deci... n-am reusit sa gasesc treij' de mii aia! Sunt intre cinspe' si douazeci de mii (...)

CC: Da? (...) Pai, ......n-avem timp. ma. fratele meu.

Denuntator: Bai, tu, tu stii cum... sa mor eu, parca nu sunt...

CC: Da' da-ne si noua un feedback... ca ...(neinteligibil)...

Denuntator: Intelegi? Deci, am in cateva zile intre cinspe' si douaj' de mii cash in mana, tra-la-la!

CC: Dar, nu sunt...

Denuntator: Oameni... oamenii nu pot face o exceptie?! ............. Ba, dup-aia se rezolva! E chestie de o saptamana, doua, trei in care tre' sa apara niste bani pe ici, pe colo! Intelegi tu?

CC: Ei pun intrebari, adica, stii care a fost intrebarea?

Denuntator A?...(ofteaza)...

CC: Intrebarea a fost urmatoarea, a zis: ...(foloseste un cuvant obscen)..., daca nu s-a rezolvat problema asta ...a.. iti dai seama ce ar fi fost dupa! Am fi stat mult si bine!'.

Pasaj dialog - Denuntator: Ma, am fost serios prima data?

CC: Nu e vorba de asta! Deci, nu e vorba de asta! Nu, nu, nu, nu! Era intre... Bai, eu ti-am mai spus o chestiune. (...). Sa-ti spun o treaba, ca ei cateodata se intorc la niste discutii... mi-e jena ...(neinteligibil)... Si stii de ce? Pentru ca pun niste intrebari din alea seci si...(foloseste un cuvant obscen)... si abrupte si brutale, stii? Ai inteles? Adica, este genu' care ai stat cu o femeie dupa aceea ii dai un sut in...(foloseste un cuvant obscen)... si ... (injura)... de aici, stii? Nu mai crezi nimica! Adica, chestia nici nu tine! Deci, la... aia nu tine (neinteligibil)...

Denuntator: Cum?

CC: La nivelu' ala nu tine... (foloseste un cuvant obscen)...! ...(neinteligibil)... iti spun prieteneste, n-au, ma, nicio treaba! Pentru ceea ce trebuie este ca la chirurgie! Ai inteles?'.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1766 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 aprilie 2014, 21:47)

    [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
    "pasaje relevante" !!!!!!!!?????? (Joi, 24 aprilie 2014, 23:46)

    La Tour Eiffel [utilizator]

    Da domle, curat relevante. Se intelege clar ca sunt si criminali si violatori si pedofili. Nici n-ar mai trebui pierduta vremea cu judecata, direct in puscarie cu ei.
  • +1 (1 vot)    
    si ce asteapta Parlamentul? (Vineri, 25 aprilie 2014, 9:58)

    Gobelin [utilizator]

    pentru asta s-a cerut arestare preventiva de mai bine de 2 saptamani, si parlamentul, nimic.
    pentru ailaltu' de la PMP s-au reunit de urgenta, si au anuntat ca vor da curs solicitarii de urmarire penala in termen de 3 zile.
    a, pai ala e de la echipa adversa ...
    si dreptatea nu e pentru catei, ci pentru dulai.
    si uite asa a mai bifat Ponta o etapa in lupta cu regimul basist.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by