Vicepresedintele CJ Bihor Alexandru Kiss, urmarit penal de DNA pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Prejudiciul - 8,6 milioane euro

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 24 aprilie 2014, 15:21 Dosare Anticoruptie


 documente
(24 Apr 2014) PDF, 546KB
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Oradea au dispus urmarirea penala fata de Alexandru Kiss (UDMR), vicepresedintele Consiuliului Judetean Bihor, pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre acesta, in cadrul a doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, se arata in comunicatul DNA.

Mai precis, potrivit comunicatului DNA, s-a inceput urmarirea penala fata de suspectii:

KISS ALEXANDRU-IOSIF-FRANCISC, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- luare de mita,
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite,
- spalare a banilor (trei fapte);

MUDURA ALEXANDRU, administrator al grupului de societati LOTUS MARKET Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor (doua fapte);

BOJTOR VILMOS-LASZLO, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- complicitate la luare de mita,
- spalare a banilor (trei fapte);

ROATIS GHEORGHE-IOAN, administrator al societatii MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;

RUS BENEAMIN, administrator al grupului de societati SELINA Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor (doua fapte);

MIKLOSSY FERENC, cetatean maghiar, administrator al societatii KEVIEP Kft Debretin, Ungaria, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;

MIKLOSSY FERENC-LASZLO - cetatean maghiar, administrator al societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;

Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale rezulta urmatoarele:

1. Suspectii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia, in perioada 2005 - 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preturi mult mai mari.

Cei aproximativ 600.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. in cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.

2. Suspectii Kiss Alexandru-Iosif Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatis Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc si Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) si Ungaria (KEVIEP Kft Debretin), prin intermediul caruia, in perioada 2003 ¬ 2004, a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro. Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care KEVIEP Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societatile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrata de suspectul Roatis Gheorghe-Ioan. In concret, KEVIEP Kft Debretin a livrat catre ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro.

Cei 300.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, in calitate de asociat majoritar si administrator al societatii KEVIEP Kft Debretin, le-a platit suspectilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Mudura Alexandru pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de negociere, constituita de Primaria Municipiului Oradea, pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat avand ca obiect executia si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

3. Suspectii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia, in perioada 2003 ¬ 2004, a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preturi cu circa 50% mai mari.

Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit suspectilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Mudura Alexandru pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.

UPDATE 25 aprilie: Reactia companiei KEVIEP:
"Acuzaţia adusă împotriva societăţii KEVIÉP Kft., o considerăm a fi creată pe motive politice, care este lipsită în totalitate de adevăr, şi nefondată, şi astfel le refuzăm pe deplin. Suspiciunea se referă la atribuirea de către Primăria Oradea a contractului PPP pentru depozitul ecologic de deşeuri, procedură derulată în anul 2003. Corectitudinea hotărârii este dovedită de faptul, că depozitul de deşeuri de atunci funcţionează în mod optim şi eficient, KEVIÉP Kft. a investit în acest obiectiv 13 milioane de Euro, prin aceasta îndeplinindu-şi toate obligaţiile contractuale. Astfel, în Oradea funcţionează depozitul cel mai modern şi cel mai eficient al ţării. Decizia de atribuire a fost luată în urma unor verificări şi negocieri timp de jumătate de an, de către comisia complexă, înfiinţată în cadrul Primăriei. Persoanele amintite, nu puteau face parte din această comisie, nu puteau avea nici o influenţă asupra aceasteia. KEVIÉP Kft. niciodată nu a avut relaţii comerciale cu persoanele amintite, respectiv cu societăţile acestora – inclusiv Consiliul Judeţean. Suspiciunea comunicată este total absurdă şi din acest punct de vedere.  Suntem siguri, că cercetările – respectiv procedura în instanţă, dacă va avea loc – şi procedura legală şi independentă, vor dovedi în mod cert, că suspiciunile sunt total nefondate".


  • Alexandru Kiss are o declaratie de avere impresionanta: 18 terenuri, trei case, un cont de 70.000 de euro, actionar la 11 societati comerciale.

Si-a imprumutat societatile comerciale cu sume importante (peste 2 milioane lei in cazul SC Pro Idea SRL si alte 2 mil. pentru Biolact Bihor).

Are mai multe credite: peste un milion de euro, peste 764.000 euro, 372.000 lei si peste 1.245.000 franci elvetieni.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5962 vizualizari

  • +19 (21 voturi)    
    /// (Joi, 24 aprilie 2014, 15:37)

    hmara [utilizator]

    ''Fa'' evoque, ce zici?
    Base e de vina, nu?
    L-a pus sa ia mita pe saracul Kiss.
    Hai da-mi un minus dar fa si un comentariu rational.
    Multumesc.
  • +17 (21 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 aprilie 2014, 15:47)

    [anonim]

    • +7 (7 voturi)    
      ??? (Joi, 24 aprilie 2014, 16:12)

      Mr_B [anonim] i-a raspuns lui

      Kiss trebuia umflat de mult... a fost o vreme cand in Bihor nimic nu misca fara acordul lui.
    • +8 (8 voturi)    
      escrocii de la putere..... (Joi, 24 aprilie 2014, 16:24)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui

      ....ca si cei din opozitie, sunt rezultati ai acestui sistem politic ticalos in care isi gasesc culcusul si in care sunt protejati.

      Ceea ce vedem acum, sunt doar firimiturile marelui jaf care s-a abatut asupra tarii si care nu va inceta decat odata cu desfiintarea marii escrocherii numita "dermocratie parlamentara", plina de imunitati si avantaje pentru escroci si dusmanoasa la adresa cetateanului platitor de taxe, pe spinarea caruia se destrabaleaza puroiul parlamentarist.

      Solutia este administrarea statului prin contract, in care mincinosii, escrocii si incompetentii vor renunta de buna voie la putere sau isi vor pierde averile daca vor continua cu minciuna.
      Contractul are marele avantaj ca partile implicate, alesi si alegatori, sunt obligati sa isi respecte obligatiile pe care si le-au asumat iar cel ce greseste, plateste.
  • +21 (23 voturi)    
    Inca un "nevinovat" (Joi, 24 aprilie 2014, 15:48)

    Cataleya [utilizator]

    Prin Secuime cand incepeti sa faceti ordine?
    Ca acolo somajul e la cea mai ridicata cota din Europa, nu doar din Romania.
    In schimb, la fiecare a 2-a sau a 3-a curte merg joagarele, drujbele si gatelere la foc continuu.
    Au lemne de taiat cat pt 7 vieti.
  • +12 (12 voturi)    
    Fiat justitia, et pereat mundus. (Joi, 24 aprilie 2014, 15:52)

    romi [anonim]

    Poate de data asta... ?
  • +16 (16 voturi)    
    un maghiar urmarit pentru coruptie ?!??! (Joi, 24 aprilie 2014, 15:56)

    costica [anonim]

    Sunt convins ca UDMR va sari in ajutorul lui, spunand ca ancheta are culoare politica si semnificatie etnica ?!
    Nu se poate asa ceva, UDMRistii sunt curati ca lacrima, ei sunt mereu la guvernare dar nu baga mana in borcanul cu miere !!!
    Succes DNA!!!!!!!!!!
    La puscarie cu toti hotii astia din politica romanesca, o adunatura de hoti !!!
    Primarul UDMRist Antal Arpad din Sfantu Gheorghe intrat sarac lipit pamantului in politica are deja avere si el si mai ales socrul sau abonat la contracte cu statul roman, nu maghiar !!!!!!!!
    • +5 (7 voturi)    
      Nu prea are legatura cu maghiarii... (Joi, 24 aprilie 2014, 17:08)

      bula_19 [utilizator] i-a raspuns lui costica

      Orice politician corupt trebuie pedepsit, indiferent de culoare politica sau etnie. Atacurile astea nationaliste sunt pe langa subiect.

      Eu zic sa nu iti faci sange rau, o sa vezi ca va raspunde in fata justitiei la fel cum ar face-o alt roman neaos.
  • +10 (12 voturi)    
    PSD, UDMR, DNA-ul ii prin-de! (Joi, 24 aprilie 2014, 15:56)

    Matrafirefox [utilizator]

    Cantati cu mine:
    PSD, UDMR, DNA-ul ii prin-de!
    PDL, PMP, DNA-ul ii prin-de!

    Ce ne-am face fara DNA? Pai ar fi anii '90 sub P$D.
  • +15 (15 voturi)    
    Baron UDMR! (Joi, 24 aprilie 2014, 15:57)

    Costache2009 [utilizator]

    Ce credeati voi, ca nu exista baroni udemeristi?! Cautati-l pe individ pe google si veti afla ca-i mai bogat si mai "dalmatian" ca orice alt "baron" pesedist, penelist, pedelist. In fine, probabil ca doar alde Videanu, aka baronu' de Crevenicu, il mai ajunge din urma... ;)
    • +4 (4 voturi)    
      SUPER FOTO (Joi, 24 aprilie 2014, 16:28)

      Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Costache2009

      http://bihorstiri.ro/wp-content/uploads/2014/04/kiss-udmr-415x260.jpg
      • +2 (2 voturi)    
        coruptie sistemica (Joi, 24 aprilie 2014, 18:40)

        ioanadoe [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

        de pe wikipedia
        "Factors which encourage systemic corruption include conflicting incentives, discretionary powers; monopolistic powers; lack of transparency; low pay; and a culture of impunity.[6]. "
        Deci e de lucrat pe n-spe planuri pana scapam de ea.
  • +13 (15 voturi)    
    Si ce? Puscaria nu e pentru oameni? (Joi, 24 aprilie 2014, 15:57)

    Johanis [utilizator]

    15 terenuri, 5 case, sute de mii, de milioane, de miliarde..... Asta il intrece pe Tiriac!!! Pai cu spagi cate-un milion de euroi cum sa nu acumulezi?! Nu taxe, nu impozite, nu scoala, nu studii, nu chinuri, nu lege, nimic, nimic!!! Nu bun simt! Jale, jale, jale...pe mana cui a intrat tara asta????
    D-astia tuciurii, plini de tupeu, d-astia de vorbesc cu Fa!
    • +6 (6 voturi)    
      am vazut Declaratia de avere !! (Joi, 24 aprilie 2014, 16:12)

      costica [anonim] i-a raspuns lui Johanis

      Asta-i in TOP 10 Cei mai bogati romani ??!!!
      Si numai din slujbe la stat !
      Uite aici declaratia de avere a lui Kiss Alexandru, ametesti pan-o citesti, a furat asta cat a putut !


      http://www.mai.gov.ro/DECL/Consilii/Kiss%20Alexandru%20Iosif%20Francisc.pdf
  • +5 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 24 aprilie 2014, 16:29)

    polonyca [anonim]

    • +1 (3 voturi)    
      apropo de talie (Joi, 24 aprilie 2014, 17:46)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

      toti astia, baronii, nu'si mai incap in piele de sanatate.
      cum ajung la parchet, gata, apar suferintele, boli cronice, inimi palpitand in osanza....
      zici ca'i frate cu duicu si nicusor.
  • +2 (4 voturi)    
    Oricum sunt grasi ca porci. (Joi, 24 aprilie 2014, 16:56)

    burebista [utilizator]

    Cand ii prinde ca au furat de obezi ce sunt fac panic atac si se inbolnavesc .grasi ca porci.viata de uzur dar toti se inbolnavesc de obezi ce sunt si frica ca sunt prinsi ,lucru car duce la boli si nu au timp sa se bucure de ce au furat.
  • +4 (4 voturi)    
    cred (Joi, 24 aprilie 2014, 17:38)

    ggna [utilizator]

    ca cel mai bine i-ar lua toata averea si l-ar lasa sa-si gaseasca slujba la privat!
  • +3 (5 voturi)    
    prejudiciul de 8,6 milioane de Euro.... (Joi, 24 aprilie 2014, 18:00)

    lili [anonim]

    Sper ca statul roman sa-l recupereze, altfel spectacole cu politicieni saltati de DNA si apoi primind nu stiu ce condamnari cu suspendare am vazut dar raman spectacole de TV!!!
    Recuperati, ca aveti de unde la ce avere are asta !!
  • +2 (2 voturi)    
    Ca sa vezi, ntz, ntz, ntz... (Joi, 24 aprilie 2014, 18:39)

    Ricochet [utilizator]

    Odata in plus se adevereste dictonul care spune ca nu exista politicieni cinstiti, ci doar politicieni neprinsi. Inca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by