Fostul vicepresedinte ANRP Catalin Dumitru, trimis in judecata de DNA pentru o mita de un milion de euro

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 17 aprilie 2014, 14:06 Dosare Anticoruptie


Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Catalin Dumitru a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, de catre procurorii DNA Oradea, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si spalare de bani. DNA il  acuza pe fostul reprezentant ANRP ca a primit o mita de un milion de euro in legatura cu un dosar de despagubire.

Directia Nationala Anticoruptie informeaza, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca in acelasi dosar au fost trimisi in judecata, in stare de arest preventiv, Catalin Alexandru Radulescu Dumitru, fiul vicepresedintelui ANRP, acuzat de luare de mita si spalare de bani, in forma complicitatii, si Michael Muresan, acuzat de cumparare de influenta, dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

De asemenea, au fost trimisi in judecata in stare de libertate Daniel Marin Bran, acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, si Vasile Nicolae Dragos, sub acuzatiile de  spalare de bani si complicitate la trafic de influenta.

Procurorii au retinut in rechizitoriu  ca in toamna anului 2012, Daniel - Marin Bran a pretins de la Michel Muresan o suma de bani, primind de la acesta in data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) si suma de 100.000 euro cash, pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Dumitru Catalin - vicepresedinte ANRP, la acea data si membru in C.C.S.D..

Totodata i-a promis acestuia, ca-l va determina pe Catalin Dumitru sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de un dosar de despagubire, pe care inculpatul Michael Muresan il avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P., arata procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, "inculpatul a fost ajutat cu intentie de catre Dragos Vasile - Nicolae, care la aceeasi data, a primit de la inculpatul Muresan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar".

In comunicatul de presa se mai arata ca, pentru a ascunde adevarata destinatie a sumelor de bani, Michael Muresan intocmit in fals trei inscrisuri sub semnatura privata, in care a consemnat ca i-a imprumutat pe tatal lui Daniel Marin Bran cu suma de 2.200.000 lei si pe Vasile Nicolae Dragos si sotia acestuia cu suma de 1.500.000 lei.

Mai mult decat atat, in cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscand provenienta acestora, in scopul ascunderii originii ilicite a banilor, Daniel - Marin Bran si Vasile - Nicolae Dragos au cumparat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, in valoare totala de 110.400 euro, arata procurorii.

Catalin Dumitru este acuzat de DNA ca in martie 2013, pe cand era vicepresedinte ANRP, a pretins de la Muresan Michael suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite, asigurandu-l pe acesta ca, in schimbul banilor, isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita.

In 13 mai 2013, Catalin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului sau, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, iar pentru a ascunde originea ilicita a banilor, a cumparat din aceasta suma, pe numele celor trei fii ai sai, bunuri mobile (autoturisme de lux) si imobile.

Catalin Dumitru si fiul sau au fost retinuti pe 20 martie de procurorii DNA, fiind ulterior arestati preventiv pentru 30 de zile.

  • Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor:
- DUMITRU CATALIN, la data faptelor vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: luare de mita si spalare de bani;
- DUMITRU RADULESCU CATALIN - ALEXANDRU, fiul primului mentionat, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: luare de mita si spalare de bani, in forma complicitatii;
- MURESAN MICHAEL, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: cumparare de influenta, dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani;

si in stare de libertate a inculpatilor:

- BRAN DANIEL - MARIN, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: trafic de influenta si spalare de bani;
- DRAGOS VASILE - NICOLAE, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: spalare de bani si complicitate la trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In toamna anului 2012, inculpatul Bran Daniel - Marin a pretins de la inculpatul Muresan Michael o suma de bani, primind de la acesta in data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) si suma de 100.000 euro cash, pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Dumitru Catalin - vicepresedinte ANRP, la acea data si membru in C.C.S.D.

Totodata i-a promis acestuia, ca-l va determina pe inculpatul Dumitru Catalin sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de un dosar de despagubire, pe care inculpatul Muresan Michael il avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P.

In realizare aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul a fost ajutat cu intentie de catre Dragos Vasile - Nicolae, care la aceeasi data, a primit de la inculpatul Muresan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar.
Pentru a ascunde adevarata destinatie a sumelor de bani, inculpatul Muresan Michael a intocmit in fals trei inscrisuri sub semnatura privata, in care a consemnat ca i-a imprumutat pe tatal inculpatului Bran Daniel Marin cu suma de 2.200.000 lei si pe inculpatul Dragos Vasile Nicolae si sotia acestuia cu suma de 1.500.000 lei.

In cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscand provenienta acestora, in scopul ascunderii originii ilicite a banilor, inculpatii, Bran Daniel - Marin si Dragos Vasile - Nicolae, au cumparat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, in valoare totala de 110.400 euro.

In cursul lunii mai 2013, inculpatul Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, a pretins de la inculpatul Muresan Michael, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP, ca urmare a executarii silite. In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita.

In data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Catalin a primit de la acesta, prin intermediul fiului sau, inculpatul Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru, echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro, in scopul aratat mai sus.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro, inculpatul Dumitru Catalin a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, bunuri mobile (autoturisme de lux) si imobile.

La data de 26 iulie 2013, inculpatul Muresan Michael, avand convingerea ca a obtinut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, in scopul ascunderii originii ilicite a banilor, a cumparat prin intermediul unei societati comerciale, o proprietate imobiliara situata in Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum si un autoturism de lux, in valoare de 80.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

In toamna anului 2012, inculpatul Bran Daniel - Marin, amic al inculpatului Muresan Michael, cunoscand ca acesta din urma are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, un dosar de despagubire care stagneaza, s-ar fi prevalat de influenta pe care o avea asupra inculpatului Dumitru Catalin, promitand ca ar putea sa intervina pe langa acesta si sa-l determine sa-si incalce atributiile de serviciu legate, de procedurile administrative pe care inculpatul Muresan Michael le avea in derulare cu ANRP.
 
Influenta de care s-ar fi prevalat inculpatul Bran Daniel Marin in fata inculpatului Muresan Michael a fost una reala, inculpatii Bran Daniel si Dumitru Catalin fiind colegi de partid. Mai mult chiar, inculpatul Bran Daniel a facut parte in cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai presedintelui acelui partid politic, pozitie cu care se lauda in cercurile de apropiati.
 
Cunoscand existenta acestor relatii si fiind in relatii de prietenie cu inculpatul Bran Daniel - Marin, inculpatul Dragos Vasile Nicolae l-ar fi insotit pe acesta si pe inculpatul Muresan Michael la aproape toate intalnirile si discutiile avute de cei doi cu inculpatul Dumitru Catalin, la unele dintre acestea pe post de sofer la altele ca participant activ.
 
Astfel, cunoscand ca inculpatul Muresan Michael ar fi interesat sa nu i se mai puna "piedici" de catre ANRP si CCSD si stiind ca acesta ca urmare a executarii silite pornite ar avea posibilitatea sa incaseze in procedura executarii silite suma de 5.213.222 euro, inculpatul Dumitru Catalin i-ar fi pretins acestuia suma de 1.000.000 euro pentru a-si incalca atributiile de serviciu legate de dosarele de despagubire aflate pe rolul ANRP.

De asemenea, de pe urma traficarii influentei ar fi profitat si inculpatul Dragos Vasile - Nicolae, care complice fiind cu inculpatul Bran Daniel Marin dar si pentru pastrarea tacerii, ar fi primit si el de la inculpatul Muresan Michael o suma importanta de bani.

In baza unei intelegeri prestabilite, in data de 13 mai 2013, inculpatul Muresan Michael ar fi retras din contul deschis la o banca, suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro). Imediat dupa retragerea acestei sume de bani, inculpatul Muresan Michael s-ar fi deplasat, insotit de inculpatul Bran Daniel - Marin, in parcarea unui mall din Bucuresti, undear fi fost asteptat de catre inculpatul Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru, fiul inculpatului Dumitru Catalin. Avand pregatit intr-o geanta, echivalentul in lei a sumei de 1.000.000 euro, inculpatul Muresan Michael s-ar fi deplasat la masina inculpatului Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru unde ar fi plasat pe bancheta din spate geanta cu bani.

La data de 14 mai 2013 inculpatul Muresan Michael ar fi transferat suma de 775.000 lei in favoarea tatalui inculpatului Bran Daniel Marin si suma de 730.000 lei in favoarea sotiei inculpatului Dragos Vasile Nicolae.
 
Aceste transferuri bancare ar fi fost mascate de inculpatul Muresan Michael, prin incheierea in data de 14 mai 2013, a unui act intitulat "Imprumut pe un an de zile" in care ar fi consemnat in fals ca l-ar fi imprumutat pe tatal inculpatului Bran Daniel - Marin cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care suma de 775.000 lei virata in contul deschis la o banca, iar diferenta cash imprumutatului.
 
La fel ar fi procedat si in cazul inculpatului Dragos Vasile Nicolae, inculpatul Muresan Michael, intocmind in fals doua inscrisuri olografe, intitulate "Contract de Imprumut", in care ar fi consemnat in fals ca l-ar fi imprumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virata in contul sotiei acestuia, iar diferenta de 770.000 lei direct in mana imprumutatului.

La data de 26 iulie 2013, inculpatul Muresan Michael, avand convingerea ca a obtinut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, in scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumparat prin intermediul unei societati comerciale, o proprietate imobiliara situata in Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum si un autoturism de lux, in valoare de 80.000 euro.
 
In mod similar ar fi procedat si inculpatul Dumitru Catalin, care cu complicitatea fiului sau, inculpatul Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru dar si pentru ascunderea originii ilicite a sumei de 1.000.000 euro, ar fi cumparat 3 apartamente in Bucuresti si 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai sai.
 
La fel s-au derulat lucrurile si in cazul inculpatilor Bran Daniel - Marin si Dragos Vasile - Nicolae, care cunoscand ca sumele de bani primite de la inculpatul Muresan Michael, ar proveni din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, ar fi cumparat, pe numele unor apartinatori, autoturisme de lux.
 
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.

In cauza au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea, cu propunerea de a se mentine arestarea preventiva a inculpatilor Muresan Michael, Dumitru Catalin si Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3611 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    1 milion dosarul (Joi, 17 aprilie 2014, 15:38)

    Aramis [utilizator]

    inmultit cu cate dosare?
  • 0 (0 voturi)    
    Doar 1 milion de euro? (Joi, 17 aprilie 2014, 15:53)

    Matrafirefox [utilizator]

    Slab, slab, mafiot mai tare era P$D-istul Pavaleanu, 35 de milioane de euro! Ala mare corupt! 1 milion de coco, ce-i aia pentru un corupt P$D-ist ? Hartie igienica.
  • 0 (0 voturi)    
    milion (Vineri, 18 aprilie 2014, 0:17)

    liviusmaximus [utilizator]

    Ce mai e dom'le un milion ? 2-3 case, 5 masini, un control stomatologic si diplomele de doctorat ale copiilor...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by