Stenograme in dosarul Radu Mazare: O chemi sa rezolve problema astazi, ca daca nu, ma ocup eu personal de toata directia de urbanism. El pierde bani, eu pierdeam imagine

de Red. Investigatii     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2014, 12:37 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare si Morgenstern Avraham in 2010
Foto: Ziua de Constanta
Primarul Radu Mazare i-a cerut viceprimarului din Constanta sa rezolve urgent problemele pe care le intampina societatea Shapir cu autorizatii si avize de constructie, edilul amenintand ca in caz contract "mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism". Interceptarile din dosarul DNA, realizate in 2011, arata ca Mazare ii cerea viceprimarului ca problema lui Morgenstern Avraham trebuie rezolvata "de urgenta".

Ora 14.06: Radu Mazare a declarat ca aceasta convorbire interceptata de DNA "nu are legatura cu dosarul Henri Coanda, discutia cu viceprimarul era despre locuintele construite de firma Shapir pentru tineri, nu pentru locuintele sociale".

Convorbire intre Radu Mazare si vice-primarul Constantei in 19.07.2011:

Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu vice primarul  în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir:
„F D: Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
FD: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham)aici…(Neinteligibil)
FD: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FD: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?
F D: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile… !
F D: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De  ce este o problema asta?De ce…
F D: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?  
F D: Păi..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Sau este o problemă ?
FD: - Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu  Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea și ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relația cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut  blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
F D: - Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Da?
FD: - Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
FD:  - (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: - Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Nici.. (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)        
……
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema  astăzi , că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă!Mai exact…
FD: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Bine, deci vine mister  Avi la tine, da?
FD: - Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!
F D: - Bine. Să trăiţi !O zi bună!”

Procurorii sustin ca Morgenstern Avraham i-ar fi dat mita lui Radu Mazare prin intermediul lui Elan Schwartzenberg. Tehnic, plata s-ar fi facut prin intermediul unor tranzactii intre mai multe companii off-shore, in modul urmator:

  • Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;
  • Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare „fees” - onorariu.
  • Cu privire la transferurile sus-descrise efectuate între societăţile Larton Consultants şi Melici Management, inculpatul Morgenstern Avraham a declarat  că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi exista un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton. Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero. (sursa - referantul DNA).



Context:

Primarul Constantei, Radu Mazare, si omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mita 175.000 de euro pentru a-si asigura castigarea contractului pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda", vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seara, ICCJ. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nu este definitiva, ea putand fi contestata la aceeasi instanta. Radu Mazare este urmarit penal de DNA, fiind acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro pentru a-i acorda firmei Shapir, condusa de Avraham Morgenstern, contractul de construire a locuintelor sociale din campusul Henri Coanda.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























23414 vizualizari

  • -22 (38 voturi)    
    Mare descoperire (Joi, 10 aprilie 2014, 12:42)

    IonNeculce [anonim]

    Si ce demonstreaza asta?
    • +9 (37 voturi)    
      ce sa demonstreze? (Joi, 10 aprilie 2014, 12:56)

      Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui IonNeculce

      Asta demonstreaza ca toate directiile de urbanism din toata tara au obiceiul sa tergiverseze solicitarile diferitelor avize si autorizatii pana cand cel interesat se trezeste si sare cu spaga.
      In cazul de fata, Mazare e de laudat pentru sutul in dos dat respectivei directii.
      La cealalta treaba, cu cei 175K, mai are de dat explicatii ca ce a spus pana acum e cusut cu ata alba.
      • +28 (32 voturi)    
        incredibil (Joi, 10 aprilie 2014, 13:19)

        Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

        Deci, primarul pune presiune pe o directie sa dea autorizatia necesara, fara sa se intereseze nicio clipa de ce intarzie, daca nu e vreo problema, etc si, in conceptia ta, "e de laudat pentru sutul in dos dat respectivei directii"? Pai mai bine eliminam directia respectiva asa. Ce rost mai are? Sa scoata hartii pe banda rulanta? Sa-i lase neverificati pe toti pe principiul asta. Imi vei spune ca ei nu-si fac treaba. Pai nu si-o fac tocmai pentru ca vine unul si tipa la ei daca incearca sa si-o faca. Si un om cinstit care ajunge acolo sau pleaca sau ajunge sa joace dupa cum ii cinta primarul si sa nu mai aiba nicio importanta realitatea din teren. Ca asa apar blocuri de 15 etaje in zone de case.
        • +11 (11 voturi)    
          Persiune pe progeniturile administrative! (Joi, 10 aprilie 2014, 13:45)

          pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

          Voi credeti ca era vre-un inocent ... independent prin directiile din subordinea lui?
        • +12 (14 voturi)    
          Nu intelegi (Joi, 10 aprilie 2014, 13:47)

          Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

          ce vrea Gustav (sau orice alt pseudonim al lui, destanga, Mazeta, cocodino etc.) sa spuna este ca el vrea dictatura inapoi, ca oricum lucrurile se fac cand si cum spune seful, nu conteaza problemele care ar putea aparea, cand zice Ceausescu se face fara discutie! El vrea dictatura inapoi, viata era mai simpla pe atunci.
      • +10 (10 voturi)    
        E de laudat???? (Joi, 10 aprilie 2014, 14:55)

        EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

        Mazare prin acolitii lui Eduard Martin si Antonella Marinescu, a macelarit legea urbanismului pentru a se da drumul, din nou, la derogari si "blocuri intre case". Pentru asta e de "laudat" Mazare!
    • +23 (29 voturi)    
      Traducere (Joi, 10 aprilie 2014, 13:09)

      omezu [utilizator] i-a raspuns lui IonNeculce

      Mazarica ii cere unui subordonat sa incalce legea, asta demonstreaza.
    • -8 (16 voturi)    
      corect . Si ce demonstreaza? (Joi, 10 aprilie 2014, 13:13)

      vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui IonNeculce

      Morgenstern Avraham castigase licitatia in momentul cand are loc acesta convorbire interceptata de DNA? Daca da care e problema? Serviciul Urbanism este in subordinea Primarului si a consilului local? Daca da care e problema. Trebuia primaria se elibereze certificatele de urbanism pentru a incepe lucrarile? Daca da care e problema? Lucrarile nu pot incepe fara certificate de urbanism eliberat de primarie care tot odata e si beneficiarul lucrarilor . Atunci nu e normal ca primaria sa isi rezolve problema pentru a beneficia de lucrari. Convorbirea e in luna iulie deci cand ar fi trebuit incepute lucrarile dupa cei de la DNA? Nu vara? Baieti de la DNA puneti mina si faceti dosare beton ca rechini sa nu mai scape. Nu il am la inima pe Mazare dar impresia e ca va faceti ca munciti iar ei tot scapa. Prindeti un amarastean si il infundati in puscarie ani grei iar pe astia le faceti un dosar subtirel unde lucrurile sunt interpetabile si scapa.
    • +6 (6 voturi)    
      /// (Joi, 10 aprilie 2014, 14:34)

      hmara [utilizator] i-a raspuns lui IonNeculce

      Tie ?? Nimic.
  • +15 (15 voturi)    
    Sa mai ascultam caseta daca se poate. (Joi, 10 aprilie 2014, 13:03)

    ouyang [utilizator]

    Sa intelegem mai bine chestia asta: "(n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „)” Sigur e o replica de film misto, cu substanta, ce l-a marcat pe Che Constanta.
  • -18 (28 voturi)    
    nimeni niciodata nu isi pune problema (Joi, 10 aprilie 2014, 13:04)

    adrian8 [utilizator]

    cum de apar in 'presa' interceptarile astea ?
    • +14 (16 voturi)    
      Simplu (Joi, 10 aprilie 2014, 13:13)

      omezu [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      Rechizitoriul devine public dupa trimiterea in judecata.
      • +14 (14 voturi)    
        Ce vrea (Joi, 10 aprilie 2014, 13:50)

        Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui omezu

        adrian sa spuna e ca lui i s-a spus de la Comitetul Central al P$D ca basescu a spus presei sa publice acest articol, cu interceptari inventate de basescu, fiindca basescu e tiranul lui peshte care controleaza tot in tara asta, inclusiv marii corupti din P$D care fura impotriva vointei lor!
      • -3 (9 voturi)    
        si e trimis in judecata? (Joi, 10 aprilie 2014, 13:56)

        vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui omezu

        E in faza de urmarire penala dosarul iar Mazare poate fi urmarit penal in libertate sau dupa grati. Deci dosarul nu e in judecata. S-a judecat doar modul cum va fi urmarit . Deci nu e correct sa fie publicate probe din dosar pana nu e trimis in judecata. Din contra din ce s-a publicat il pune in garda pe uni implicate in dosar respective pe vice primar, pe cei de la urbanism. Deci dosare facute pe genunchi si ca sa influneteze opinia publica recte judecatorii se dau publicitatii pe surse informatii din dosar.
        • +8 (10 voturi)    
          dosare facute pe genunchi (Joi, 10 aprilie 2014, 15:29)

          gamoto [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

          face parte din noua limba de lemn a noii generatii de activisti ... recte Ponta ...
          • -2 (8 voturi)    
            atunci la un pahar de vodca (Joi, 10 aprilie 2014, 16:05)

            vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

            Daca nu pe genunchi atunci la un pahar de vodka cu ala care a baut cu Becali la Golden Slit
      • +3 (7 voturi)    
        ce inseaman public ? (Joi, 10 aprilie 2014, 14:06)

        adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui omezu

        adica , unde il gasesc in acest moment sa il citesc in original ?
      • -3 (9 voturi)    
        ramai buimac in continuare (Joi, 10 aprilie 2014, 14:43)

        Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui omezu

        1. Nu exista niciun rechizitoriu
        2. Mazare nu este trimis in judecata ci numai in faza de urmarire penala
        3. Si, totusi, de ce apar in presa stenogramele dintr-un dosar aflat in faza de urmarire penala?
        • -1 (7 voturi)    
          judecata la TV (Joi, 10 aprilie 2014, 16:52)

          vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

          Mentalitati comuniste. Inca nu a fost finalizat dosarul si omul este deja judecat si condamnat. Credeti ca cei din vest nu vad asta? DNA ar trebui sa lucreze atent sa stranga probe, sa nu scape informatii din dosar dar nu se poate la noi la romani. Trebuie sa fie ca la emisunile cu taimpiti de genul divortul lui Slav de Bianca.trebuie sa stie toata lumea. Oare cand ne vom obisnui sa lucram cala carte. Ar trebui ca in dosarele din care vin informatii pe surse si la care DNA -ul pierde procesul, procurorul de caz sa fie anchetat pentru favorizarea infractorului. Ala daca scapa atunci domn procurer sa explice cum a avut loc scurgerea de informatii din dosar pana la trimiterea in judecata. Foarte multi infractori asa au scapat au avut informatii si au stiut sa se apere. Cine plateste in cazul acesta?
        • -1 (3 voturi)    
          deci e cum ziceam ... (Joi, 10 aprilie 2014, 20:08)

          adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

          acum o alta intrebare .. de ce nu se duce 'corpul de control' al pm sa verifice cine face abuz in serviciu si pericliteaza anchetele pri aceste 'rasuflari' in presa ? .. ca vad ca il tot trimite peste tot ... ghici ghicitoare : 'coabitare' sau mai corect zis ... colaborare 100% .
    • 0 (6 voturi)    
      Si (Joi, 10 aprilie 2014, 13:22)

      ddutz [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      ai vrea sa mori asa cum esti ? !
    • -4 (8 voturi)    
      nimeni (Joi, 10 aprilie 2014, 13:59)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      niciodata din cei ce-si pun astfel de intrebari nu incearca sa afle cum.
      se multumesc sa puna intrebari stupide pe net :)
  • -3 (19 voturi)    
    asa si ? (Joi, 10 aprilie 2014, 13:12)

    micul_licurici [utilizator]

    Nu vad nimic dubios aici... un primar care struneste functionarii sa se miste mai cu talent.

    Ce vreau eu sa vad in cazul asta este o analiza a costurilor: cat s-a platit pentru blocurile respective, si care este pretul real al unei astfel de constructii, ca sa ne dam si noi seama daca/cat s-a furat.

    Daca pretul acelor locuinte contruite la C-ta ar fi un pret corect atunci chair l-as felicita pe Mazare...dar ceva imi spune ca au costat de 'nspe ori mai mult decat valoarea lor reala.

    Am vazut locuintele la tv si nu mi se par rele deloc avand in vedere ca pentru majoritatea acelor locatari alternativa este mai mult ca sigur... strada sau cine stie ce bordeie facute din carton.

    Eu il felicit pe Mazare pentru solutia constructiva alesa pentru rezolvarea problemei locative a persoanelor asistate social. O solutie muuult mai buna decat solutia aleasa in Bucuresti de catre primar si anume de a achizitiona de pe piata libera locuinte noi construite, locuinte platite cu bani grei care au fost devastate de catre noii locatari spre disperearea celor de buna credinta care au cumparat acolo o locuinta fara sa stie ce vecini vor avea.
    • +8 (10 voturi)    
      stalin si poporu` rus... (Joi, 10 aprilie 2014, 15:16)

      Capatu` satului [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

      fericire ne`a adus, care fericire ti`o dorim si tie;

      problem este ca mazarea si frate`so au luat malaiu` in timp ce tara se zbate in saracie lucie, oamenii au incredere intr`o ramata cu tehnica de acum 50 de ani (t 55, mig 21, mli, etc.), nu sunt bani pt. medicamentele bolnavilor de cancer, dupa cresterea fabuloasa de PIB de anu` trecut au apararutr efectele:salariul mediu a crescut in februarie cu 1 ron - luarea malaiului fara prestarea unei activitati demonstreaza caracteru` fraudulos al faptelor; avand in vedere pozitia de palavramentar al fratelui ar fi interesant de aflat daca a declarat acest venit.
    • +4 (8 voturi)    
      Deci (Joi, 10 aprilie 2014, 15:33)

      gamoto [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

      ''Daca pretul acelor locuinte contruite la C-ta ar fi un pret corect atunci chair l-as felicita pe Mazare...dar ceva imi spune ca au costat de 'nspe ori mai mult decat valoarea lor reala.''
      Deci si tu esti de acord ca ceva e putred in Dane.., scuze, Constanta!
  • +14 (16 voturi)    
    Vă spun eu care-i problema (Joi, 10 aprilie 2014, 14:07)

    Cristean [utilizator]

    Problema vine din formularea "a făcut blocuri pentru că l-am rugat EU". În UE, primăria organizează licitație, nu "faci blocuri pentru că te roagă primarul". Asta-i problema. Gândirea de primar din Belarus, de crimă organizată și de dictatură locală. Gândirea asta este esența filosofiei baronului român.
    • +10 (10 voturi)    
      dar poporului ii place! (Joi, 10 aprilie 2014, 16:03)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui Cristean

      II place si sa primeasca locuinte sociale, dar mai ales sa aiba un Primar sau premier care atunci cind spune ceva, SE FACE!
      Asa cum dadea din mana Pingelica si disparea un cartier intreg.
      Sa nu se mai piarda vremea cu studii, cu avize si aprobari, cu licitatii.
  • -2 (8 voturi)    
    operativitate (Joi, 10 aprilie 2014, 15:23)

    Lamaia [utilizator]

    Aş avea şi eu o întrebare:
    S-a mai simplificat ceva pe fluxul tehnologic al publicării stenogramelor convorbirilor telefonice?
    Adică:
    Mergeţi pe la fiecare "serviciu" în parte sa vă duceţi - simplu - să le luaţi direct de la Cotroceni?
    • +6 (8 voturi)    
      Esti (Joi, 10 aprilie 2014, 16:57)

      canuta [utilizator] i-a raspuns lui Lamaia

      complet aiurea! Faptul ca acele informatii provin de la "servicii"sau direct de la Basescu nu are nici o importanta. Important este ca acele convorbiri au existat,sint inregistrate-deci pot fi ascultate fizic-,iar acum au devenit publice. Deci,protagonistii au fiori reci pe spinare,acolitii lor(poate implicati) la fel,
      iar cei tentati,sau in curs, de-a face la fel vor avea unii o retinere,altii poate vor renunta,iar altii nu se vor apuca de loc. Metoda nu este de loc selectiva fata de utilizatori,adica o poate utiliza si o tabara si cealalta. Si uite asa va ajunge frica sa pazeasca via!
  • +5 (9 voturi)    
    halucinant!! (Joi, 10 aprilie 2014, 16:39)

    manon [utilizator]

    Mr Avi cotizeaza odata 90.000 euro, apoi in doua randuri cate 40.000 dar nu isi aminteste exact pentru ce erau banii....parca a dat un pumn de alune la veverite sau de seminte la vrabii...inisgnifiant...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by